ManşetSeçim GünlüğüTürkiye

[Seçim Günlüğü] Soylu’dan ‘Oy ve Ötesi’ni sandıklardan uzak tutun’ talimatı

0

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bir süredir hedef gösterdiği, seçim güvenliğine yönelik kaygılar nedeniyle sandık sonuçlarını takip eden Oy ve Ötesi Derneği aracılığıyla gelen müşahitlerin sandıklara yaklaştırılmaması için emniyet müdürlerine sözlü talimat verdiği belirtildi.

Cumhuriyet’ten Barış Pehlivan’ın aktardığına göre; İstanbul, Ankara ve İzmir’de bir ekip Oy ve Ötesini sandıklardan uzak tutmak üzere özel olarak görevlendirildi.

28 Mayıs’ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ikinci tur seçiminde bazı polis başmüfettişlerinin seçim günü üç büyük kentte belirlenen okullarda hazır olacaklarını belirten Pehlivan, “Örneğin, sadece İstanbul’un 19 ilçesindeki okullarda 61 polis başmüfettişi görevlendirildi. Peki, amaç ne? Emniyet müdürlerine verilen sözlü talimatta, Oy ve Ötesi aracılığıyla gelen müşahitlerin sandık çevresine yaklaştırılmaması istenildi” diye yazdı.

Büyük kentlerde Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun oy potansiyelinin yüksek olduğu okullar için İçişleri Bakanlığı‘nın özel bir görevlendirme yaptığını kaydeden Pehlivan, “Görünen o ki 1. sınıf Emniyet müdürleri o okullarda Oy ve Ötesi üzerinden gelen yasal müşahitleri sandığa yaklaştırmamak için bir çaba içinde olacak. Aslında 28 Mayıs’ta biraz da böylesi kararları oylayacağız” ifadelerini kullandı.

HÜDA PAR vekilleri ‘Meclis’te yemine karşı çıktı, kadın çalışan istemedi’

HÜDA PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Meclis’e girmesini sağladığı Hür Deva Partili (HÜDA PAR) isimlere ilişkin olarak “HÜDA PAR’ın milletvekilleri Meclis’te kadın çalışan istemiyorlar. Kadın çalışanın olmadığı katlarda çalışmak istiyorlar. İşte AKP’nin Meclis’e soktuğu vekiller bunlar. Bunlar Cumhuriyet, Atatürk, bayrak düşmanı. 28 Mayıs seçimleri geçmeden bütün Türkiye tanısın bunları” açıklamalarında bulundu.

HÜDA PAR’lı isimlerin “milletvekili yeminiyle” ilgili “itirazları” ise sürüyor. Partinin seçim işleri başkanı Mahmut Şahin, “Vekillerimiz Meclis’e gidecek ve yemin metnini okuyacak” açıklamasında bulunsa da HÜDA PAR’lı vekiller yemin metnini tartışmaya devam ediyor.

AKP’den Batman milletvekili seçilen parti sözcüsü Serkan Ramanlı, önceki gün düzenlediği bir toplantıda “milletvekili yemininin yanlış olduğunu” öne sürdü. Ramanlı, “Biz parti programımıza da yazdık. Yemin metni değiştirilmelidir. CHP’nin altı oku üzerine ben niye yemin ediyorum?” dedi.

Ramanlı’nın, değişikliğin “Anayasa değişikliğine bağlı olduğunu” anımsatarak “O zamana kadar ben anayasaya uymakla mükellefim. Ben de o yemin metnini okuyacağım. Bu, yemin metninin içindeki her kelimeye ‘Ben sonuna kadar katılıyorum’ anlamına da gelmemeli” sözleri ise dikkat çekti.

Ramanlı, Türk eğitim devriminin öncüsü Reşit Galip tarafından yazılan ‘Andımız’ı da hedef aldı. Ramanlı, “O yemin metni doğru değil. Çocuklarımıza bir ideoloji üzerine, varlığını armağan etmek üzerinden bir metin okutulması yanlıştı” dedi.

Adressiz ‘hayalet seçmen’ kağıtları

İstanbul’un Ümraniye ilçesi, Namık Kemal Mahallesi’nde bulunan Çener ailesinin yaşadığı üç katlı müstakil eve ikinci tur öncesi fazladan bir seçmen belgesi geldi. S.K. adına gelen belgede ilçe ve mahalle adı yazarken, sokak ve kapı numarası kısmının boş bırakıldığı görüldü.

Evde hiç yaşamamış birisine ait seçmen bilgi kâğıdı gelmesi üzerine Namık Kemal Mahallesi Muhtarlığı’na giden Gülcan Çener, bu seçmenin olduğu listeyi görmek istediğini ancak muhtarın “Süresi geçti” gerekçesiyle buna izin vermediğini belirtti. Muhtarın siyasi olarak iktidara yakınlığının bilindiğini ve elindeki belgeyi de almaya çalıştığını söyleyen Çener, “1967’den beri buradayız, böyle bir isim bu apartmanda hiçbir zaman yaşamadı” dedi.

Cumhuriyet’in aktardığına göre, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Köprülü, 31 Mart 2022’de “Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün adres kayıt sisteminde bulunan en son geçerli adres kayıt bilgileri kapsamında seçmen kütüğüne kaydedilir” şeklinde yasal düzenleme yapıldığını belirtti.

Köprülü, “Ancak bu çok eski tarihten beri müstakil adreste oturan kişilerle aynı adrese seçmen yazılması sonucunu doğurmaz” ifadelerini kullanarak şunları ekledi:

“Seçmen kütüğüne itiraz süreleri geçmiş olsa dahi yeni seçmene ilişkin bilgi kâğıdı ikinci oylama öncesi geldiği için şimdi itiraz konusu yapılabilir. Eğer bu durum yaygın bir yanlışlık ise YSK’ye de başvuru yapılabilir.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.