ManşetSeçim GünlüğüTürkiye

[Seçim Günlüğü] Oyların yüzde 5’ine ulaşan Sinan Oğan kimdir, ne demişti?

0

Sinan Oğan‘ın yüzde 5 alması durumunda ikinci tura kalacağı belirtilen 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri‘nde sandıklar açılmaya devam ederken, Oğan’ın aldığı oy oranı belirleyici olacak. Peki ATA İttifakı‘nın cumhurbaşkanı adayı Oğan, kimdir?

MHP’den ihracı

Türk stratejik araştırmacı ve siyasetçi Sinan Oğan, 2011 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi‘nden (MHP) Iğdır milletvekili seçilerek meclise girdi.

Oğan, 2015’te MHP’den ihraç edildi. İhracın ardından 2 Kasım 2015’te açtığı davayı kazanan Oğan, MHP’ye geri döndü.

Sinan Oğan, 10 Mart 2017’de Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı ve Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan ile birlikte MHP’den tekrar ihraç edildi.

‘Bedavaya olmaz’

Gazeteci Bahar Feyzan’ın YouTube kanalında geçtiğimiz günlerde seçime ilişkin değerlendirmelerde bulunan Oğan, “Masaya oturduğumuz taraflarla taleplerimizi konuşacağız. Taleplerimizin başında terörle arasına mesafe koymak olacak. Tabii ki biz bedavadan ortak olmayacağız, bizim de bakanlıklar, cumhurbaşkanı yardımcılığı gibi taleplerimiz olacak. Anlaşırsak hükümetin içinde yer alacağız, anlaşamazsak da yolumuza bakacağız” demişti.

Oğan’ın 14 Mayıs 2023 seçiminde yüzde 5 oranında oy alması durumunda seçimin ikinci tura, 28 Mayıs’a, kalacağı öngörülüyor. Mevcut durumda ise  farklı kurumlardan paylaşılan veriler arasında oransal olarak büyük farklar bulunuyor. Oğan sandıkların yüzde 57’sinin açıldığının belirtildiği AA‘nın verilerine göre yüzde 5,30 oranında oy almış durumda. Ancak ANKA verilerine göre Oğan’ın oy oranı yüzde 4,42.

Oğan kimdir?

14 Mart 1969’da Azerbaycan Türkü bir ailenin çocuğu olarak Iğdır, Melekli’de doğan Oğan, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu.

Yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamlayan Oğan, Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi’nde (MGİMO) doktora yaptı.

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olan Oğan, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve dekan yardımcısı olarak görev aldı.

1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından önce Ebulfez Elçibey ile görüşme gerçekleştiren Sinan Oğan, Azerbaycan’ın bağımsızlığı sonrasında bir süre Elçibey’in Cumhurbaşkanlığı ofisinde çalıştı.

1992-2000 yılları arasında TİKA Azerbaycan Temsilcisi olan Oğan, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası başkanlığı yaptı.

Oğan, Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi’ni (TÜRKSAM) kurdu ve başkanlığını yürüttü.

TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda Avrasya’ya Bakış isimli dış politika içerikli bir haftalık programın yapımcılığını ve sunuculuğunu yapan Oğan, Metzamor Nükleer Santrali’nin kapatılmasına yönelik faaliyetleri koordine eden bir “sivil girişim” kurmuş ve koordinatörlüğünü gerçekleştirdi.

Üç kitabı ve 500’den fazla makalesi bulunan Oğan, Türkiye-Arnavutluk ve Türkiye-Nijer Parlamentolararası Dostluk Grupları üyesi ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Genel Sekreteri’dir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.