LGBTİ+ManşetSivil Toplum

[Seçim Günlüğü] LGBTİQ+ meclisleri: Seçim, Taliban zihniyetiyle özgür ve eşit yaşamanın umudu arasında…

0

LGBTİİQ+ Meclisleri, 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerine günler kala iktidara şöyle seslendi:

“Kadın ve LGBTIQ+ düşmanı politikalarınızı bu topraklardan söküp atmanın en büyük adımını 14 Mayıs’ta atacağız. 15 Mayıs sabahına uyandığımızda ise henüz her şey bitmiş olmayacak. Bizler İstanbul Sözleşmesi tekrar yürürlüğe girene kadar, ülkede tek bir kadın öldürülmeyene kadar, LGBTİQ+lar tüm eşit haklara sahip oluncaya kadar mücadeleden hiç vazgeçmeyeceğiz.”

Günler kalan seçime dair “Önce bu karanlık iktidarı göndereceğiz, sonrasında da eşit ve özgür bir dünyayı hep birlikte yaratacağız. Şiddetin, sömürünün, kadın ve LGBTIQ+ düşmanı karanlık zihniyetin sonunu getirmenin ilk adımı olarak 14 Mayıs’ta sandıklardayız” ifadelerine yer verilen açıklamada talepler şöyle sıralandı:

“2002 yılında ‘LGBTIQ+’ların haklarının yasal güvence altına alınması şart’ diyen ancak 20 yıllık süreçte gerçek yüzünü defalarca gösterenlerin koltuklarından inme vakti geldi. Sizi göndereceğiz ve siz isteseniz de istemeseniz de:

  • En temel insan haklarına tüm bireylerin eşit şekilde ulaşmasını sağlayacağız.
  • Nefret cinayetlerinin faillerini koruyan ceza kanunlarını yeniden şekillendirteceğiz.
  • İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden ve tam uygulatacağız. 6284 sayılı kanunu etkin uygulatarak patriyarka içerisinde sindirilmeye çalışılan tüm kadınların, LGBTIQ+’ların kazanımlarını koruyacağız.
  • Anayasanın 10.maddesine ‘cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibaresini ekleteceğiz.
  • İkili cinsiyet sisteminin dayatmalarını ve heteronormatif toplum düzenini değiştireceğiz.
  • Kadınların, LGBTIQ+’ların mücadelelerini yürüttükleri demokratik kitle örgütlerinin seslerinin mecliste duyulmasını sağlayacağız.”

Açıklamanın devamında ise şu ifadeler kullanıldı:

“Önümüzdeki seçim, 20 yıldır devletin tüm imkanlarını elinde toplayarak ülkeyi karanlığa sürükleyen Taliban zihniyeti ile, özgür ve eşit yaşamanın umudu arasındadır. Açlık sınırında yaşamaya mahkum edilen milyonların üstüne çöken enkazları yaratanlarla, yıkılmayan kentler kurabilmenin imkanı arasındadır.

20 yıl boyunca yaratılan karanlığın başrolü olan AKP-MHP rejimi seçim sürecine girerken gideceğini anladı. Koltuklarını terk etmemek adına kadınların, çocukların, LGBTIQ+’ların hayatlarını hiçe sayanları aynı masanın etrafında bir araya topladı.

Seçimleri kazanmak için bir avuç kadın ve LGBTIQ+ düşmanından medet umanların, topluma vaad edebileceği hiçbir şey kalmadı. Bu yüzden gökkuşağını yasaklamayı, bir yandan LGBTIQ+ kavramının varlığını bile inkar ederken diğer yandan bizi ipe sapa gelmez açıklamalarla ‘sapkın’ ilan etmeyi iyiden iyiye seçim stratejisine dönüştürdüler. Neymiş, 6284 sayılı kanun kaldırılacakmış, karma eğitim zorunlu olmayacakmış, evlilik dışı ilişkiler yasaklanacakmış. Bunların hiçbirine ne gücünüz ve kalan sayılı günleriniz yeter, ne de seçimlerin kendisi için hayati olduğunu bilen kadınlar ve LGBTIQ+’lar müsaade eder.

İstediğiniz kadar yok sayın, karşınıza alın; dünyanın da, bu toprakların da bir parçası olarak başından beri buradayız. Gökkuşağı bayrağını onurla taşımaya devam edeceğiz. Eşitliği ve özgürlüğü kazanmak için toplumun ezilen diğer tüm kesimleriyle birlikte mücadele edeceğiz. Biliyoruz ki çok kısa süre içinde tarih olmaya, sessizliğe gömülmeye mahkum olan bizim mücadelemiz değil sizin orta çağ zihniyetiniz.

LGBTIQ+’ların, kadınların ve tüm toplumun yeniden nefes alabilmesi için ilk görevimizin seçimlerde bu karanlık ittifakı göndermek olduğunu biliyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin tam anlamıyla sağlanabilmesinin yolu, demokrasiyi kazandığımızda açılacak.”

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.