ManşetTürkiye

[Seçim Günlüğü] Kılıçdaroğlu’nun ‘Alevi’ videosuna Soylu’dan yanıt: Neden şimdi söylüyor?

0

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından paylaştığı “Alevi” başlıklı videoda, “Ben Aleviyim. Hak, Muhammed, Ali inancı ile yetişmiş, samimi bir Müslümanım. Harama el uzatmam” ifadelerini kullandı.

Genç seçmenlere seslenen ve yoksul bir aileden geldiğini aktaran CHP lideri, “Kimliklerimiz bizi biz yapan varlığımızdır ve elbette onurla sahip çıkmamız gerekir. Onları seçemeyiz, onlarla doğarız, büyürüz ve yaşarız. Ancak hayatta seçebileceğimiz çok önemli şeyler var. İyi bir insan olmayı, dürüst olmayı, ahlaklı olmayı, vicdanlı olmayı, erdemli olmayı ve adil olmayı seçebiliriz” diye konuştu.

“Artık kimlikleri konuşmayacağız, başarıları konuşacağız. Artık ayrışmaları konuşmayacağız, ortaklıklarımızı ve ortak hayallerimizi konuşacağız” diyen Kılıçdaroğlu, gençlere bu değişime katılma çağrısı yaptı.

CHP lideri “‘Alevi olmaz’ diyen bu sisteme, ‘doğru olan, ahlaklı olan, dürüst olan olur’ diyecek misin?” sorusuyla gençleri “ayrıştırıcı sistemi kökünden yıkmaya” çağırdı.

Kılıçdaroğlu’nun bu paylaşımı 15 saat içerisinde 45,5 milyondan fazla kez izlendi.

Saadet Partisi’nin resmi hesabından bu video alıntılanarak yapılan paylaşımda ‘Kutuplaşmayı, ötekileştirmeyi ve “kimlik siyasetini’ değil güzel âhlakı, adaleti, hakkaniyeti ve samimiyeti seçerek, bu çarpık düzene hep birlikte son verebiliriz” ifadeleri yer aldı.

Kılıçdaroğlu önceki gece de “Kürtler” başlıklı bir video yayımlamış ve iktidarın Kürtlere yönelik tutumunu “Türkiye’de milyonlarca Kürt, terörist muamelesi görüyor” sözleriyle eleştirmişti.

Bakan Soylu’dan yanıt: Bugüne kadar söylememiş de neden şimdi söylüyor?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kılıçdaroğlu’nun “Alevi” başlığıyla paylaştığı videoya yanıt olarak “Bugüne kadar söylememiş de neden şimdi söylüyor?” sorusunu yöneltti.

Haber Global‘de yayımlanan programa katılan Soylu, “Alevi Bektaşilikle ilgili bir alt yapı kurulacağı zaman birçok Cemevi temeli atıldı, Türkiye tarihinde ilk bunlar. Bu ülkede Ermeni kaymakam var, Caferi Valimiz var. Şu anda mevcut. Görevlerini rahatça yapıyorlar. Afgan Türkü Valimiz var. Alevi emniyet müdürleri, jandarmaları, genel müdürleri var” dedi.

Soylu ayrıca “Alevi oy alamaz, toplum bunu sorgular diyen biz değiliz, bizim böyle derdimiz de yok. Buradan kendi adına bir mağduriyet oluşturmaya çalışıyor ancak biz bugünleri çoktan geçtik.” diye de konuştu.

Yüksek Seçim Kurulu: 16 ilde Millet İttifakı ismi kullanılamayacak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) dün hem ittifakların seçim bölgelerindeki faaliyetlerini hem de milletvekili adayı olan bakanları ilgilendiren iki karar aldı. YSK, milletvekili adayı olan bakanların istifa etmesi gerektiğine dair bireysel başvuruyu reddederken, CHP ve İYİ Parti’nin tek başına liste çıkardığı 16 seçim bölgesinde seçim pusulalarında Millet İttifakı isminin yer almamasını kararlaştırdı.

YSK’nın kararına göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) listelerinde liste başında milletvekili adayı olan 15 bakan, seçim sonuçlanana dek bakanlık görevlerini sürdürecek.

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre, kararda bakanların diğer kamu görevlilerine göre atanma usullerinin farklı olması ve Meclis’te yemin etmeleri nedeniyle “kamu görevlisi sayılamayacakları” belirtildi.

16 şehirde ‘Millet İttifakı’ ismi yer almayacak

CHP ve İYİ Parti, 16 ilde seçime “fermuar liste” yöntemiyle girme kararı almıştı. Dokuz ilde CHP adayı, yedi ilde ise İYİ Parti adayı birinci sırada gösterildi.

Partiler, söz konusu 16 ildeki oy pusulalarında “Millet İttifakı” isminin yer alması hakkında YSK’dan görüş istemişti.

CHP ve İYİ Parti tek listeyle girdikleri 16 kentte üst unvan olarak “Millet İttifakı” isminin yer almasını talep etmiş, AKP YSK Temsilcisi Recep Özel ise bu talebe itiraz etmişti.

Dün her iki başvuruyu da değerlendiren YSK, yediye karşı dört şeklindeki oy çokluğu ile Millet İttifakı’nın 16 şehirdeki seçim pusulasında yer alma talebini reddetti. Böylelikle YSK, ayrı liste çıkarılan bu 16 ilde Millet İttifakı adının kullanılamayacağına karar verdi. Dolayısıyla bu illerde sadece aday gösteren partinin logosu bulunacak, parti logosu üzerinde, Millet İttifakı ibaresi yer almayacak.

‘Kararın hiçbir mantığı yok’

İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk‘e “Bu kararın hiçbir mantığı yok” diye konuştu:

“Şu anda ayakta olan bir ittifak protokolü var. Bu protokol doğrultusunda bizim listelerimiz kabul edildi. İttifakla alakalı herhangi bir problem olmadığı için, bir yerde tek girsek de oy pusulası üzerinde ittifaka ilişkin isim yazılmasını istedik. Neden reddettiklerini biz de anlamadık. Bunun hiçbir mantığı yok. Sonuç olarak ittifak ayakta… O zaman protokol de geçersiz demesi lazım.”

Öztürk, iki partinin ortak listeyle seçime girdiği Ankara’dan örnek verdi:

“Ankara özelinde düşünün, Ankara özelinde CHP ile İYİP giriyor ya birlikte ittifakta, ittifakta girdiği zaman ikisi birlikte olduğu için üzerlerine millet ittifakı yazıyor. Yozgat’ta biz giriyoruz sadece, orada bizim üzerimizde ittifak yazmayacak. Bu diğer ittifaklar için de geçerli olacak, tek başına girilen yerlerde benzer bir uygulama olacak.”

AKP YSK temsilcisi: İttifakın hiçbir hükmü yok

AKP YSK Temsilcisi Recep Özel ise CHP ve İYİ Parti’nin başından beri ittifak protokolüne aykırı hareket ettiğini ve “fiili durum” yaratıldığını savundu:

“İttifakın anlamı nedir? Birden fazla siyasi parti olması lazım. Fakat 16 seçim çevresinde tek başına giriyor CHP ve İYİ Parti. Ben de dedim ki, onların ittifakının aslında hiçbir hükmü yok. Çünkü İttifak protokolünü 6 siyasi parti genel başkanı imzaladı, bunun 4’ü liste vermedi, diğer iki parti de hem bazı yerlerde hiç liste vermedi hem de protokolde hiçbir bir değişiklik yapmadı. Fiili bir durum oluşturdular.”

Özel, şunları ekledi:

“Fiili durum oluşturulduğu için bu protokol aslında yok hükmündedir, bir geçerliliği kalmamıştır, buna göre işlem yapılsın dedim. Pusulada da tek başların girdikleri yerde millet ittifakı unvanını kullanmamaları gerektiğini söyledik, kurul da öyle karar verdi.”

Bir metre uzunluğundaki oy pusulalarının basımına başlandı

14 Mayıs’ta yapılacak 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde siyasi partiler ve ittifakların oy pusulalarındaki yerleri belirlendi.

AKP’nin Yüksek Seçim Kurulu temsilcisi Recep Özel, Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda oy pusulalarının basımına başlandığını duyurarak

Pusuladaki sıralama şu şekilde:

 7. sırada , 8. sırada , 9. sırada , 10. sırada , 11. sırada Halkın Kurtuluş Partisi, 12. sırada , 13. sırada , 14. sırada  bulunuyor.

  1. Millet Partisi
  2. Hak ve Özgürlükler Partisi
  3. Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti‘den oluşan “Sosyalist Güç Birliği İttifakı
  4. Genç Parti
  5. Memleket Partisi
  6. Büyük Birlik Partisi (BBP), AKP, Yeniden Refah Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) oluşan “Cumhur İttifakı”
  7. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile Türkiye İşçi Partisi‘nden oluşan “Emek ve Özgürlük İttifakı
  8. Adalet Birlik Partisi
  9. Anavatan Partisi
  10. Yenilik Partisi
  11. Halkın Kurtuluş Partisi
  12. Milli Yol Partisi
  13. Vatan Partisi
  14. Güç Birliği Partisi
  15. CHP ve İYİ Parti‘den oluşan “Millet İttifakı
  16. Adalet Partisi ve Zafer Partisi’nden oluşan “Ata İttifakı”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.