İklim KriziManşetSeçim Günlüğü

[Seçim Günlüğü] Kılıçdaroğlu: Türkiye’nin iklim mültecilerine bir tampon olma ihtimali yok

0

Millet İttifakı‘nın cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yayınlandığı yeni videosunda Avrupa Birliği ve Akdeniz Havzası ülkelerine seslendi. İklim krizine ve iklim mültecilerine dikkat çeken Kılıçdaroğlu söz konusu ülkelere şöyle seslendi:

“Ya birlikte çalışmayı, iş birliği yapmayı öğreneceğiz ya da hep birlikte yok olacağız. Hepsi bizim elimizde.”

Türkiye’nin geniş Akdeniz Havzası ve tüm Avrupa için bambaşka bir vizyon çizmek zorunda olduğunu ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, “Bakın, Akdeniz Havzası iklim krizini en şiddetli şekilde yaşayan bölge. Bu havza, tüm dünyadan yüzde 20 daha fazla ısınıyor. Aynı ekosistemi paylaşan 500 milyon insandan bahsediyoruz. Bu yüzden Akdeniz Havzası ülkelerine liderlik etmek zorundayız. Sığınmacı, kaçak sorununu da bu büyük meselenin parçası olarak okumalıyız. Hep beraber oturup, bu sorunu çözeceğiz” dedi.

‘Sorun zaten bir ırk sorunu değil’

14 Mayıs cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine de işaret eden Kılıçdaroğlu “Sığınmacılar ile ilgili son kez karşınızdayım. Bu işi çözeceğiz demek için bu videoyu çekiyorum. Sığınmacı konusu, asla ama asla ırkçı bir zemine taşınmayacak. Sorun zaten bir ırk sorunu değil. Bizim sığınmacı sorunumuz, temelde bir kaynak sorunu” ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, videoda şunları dile getirdi:

‘Ülkemiz böyle bir yükü daha fazla kaldıramaz’

“Kimseyi korkutmak değil amacım, ancak açık konuşmam gerekiyor. Bütün analizler gösteriyor ki, önlem almazsak Fırat ve Dicle önümüzdeki 20 yıl içinde kuruma riski ile karşı karşıya kalacak. Bu durum, sadece Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde tarımın zarar görmesi, hidroelektrik santrallerimizin işlevini kaybetmesi ve ciddi bir susuzluk yaşanması anlamına gelmiyor. Hem Türkiye hem güney komşularımız, Suriye ve Irak’ta yaşayan toplam 60 milyondan fazla insanın kıtlık ve susuzlukla karşı karşıya kalması demek. Önlem almazsak Suriye ve Irak’tan aç mültecilerin Türkiye’ye akın etmesi demek.

‘Avrupa Birliği, rüşveti verdim kurtuldum kafasından çıkmak zorunda’

Türkiye’nin suyu, enerjisi, alt yapıları kendi insanlarının ihtiyaçlarına yanıt verebilecek durumda değil. Tüm bunların üzerinde ülkemiz böyle bir yükü daha fazla kaldıramaz. İnanın mümkün değil. Bunu çözmek zorundayız. Eğer Türkiye kendi altyapısını, suyunu kaybederse Avrupa şunu anlamak zorundadır ki, bırakın bu sığınmacıları ve kaçakları barındırmayı, Türkiye’nin vatandaşlarını dahi tutamayız. Avrupa Birliği, rüşveti verdim kurtuldum kafasından çıkmak zorundadır. Açık söylemek gerekiyor ki; Türkiye, geniş Akdeniz Havzası ve tüm Avrupa için bambaşka bir vizyon çizmek zorundadır.

Bakın, Akdeniz Havzası iklim krizini en şiddetli yaşayan bölge. Bu havza, tüm dünyadan yüzde 20 daha fazla ısınıyor. Aynı ekosistemi paylaşan 500 milyon insandan bahsediyoruz. Bu yüzden Akdeniz Havzası ülkelerine liderlik etmek zorundayız. Sığınmacı, kaçak sorununu da bu büyük meselenin parçası olarak okumalıyız. Hep beraber oturup, bu sorunu çözeceğiz. Önce, Suriyelileri en geç iki yıl içinde Türkiye, Avrupa Birliği ve Akdeniz bölgesi ülkeleri olarak vatanlarına kavuşturmak için birlikte çalışacağız. Suriye yönetimi ile görüşeceğiz. Buradan gidenlerin, can ve mal güvenliği için meşru hükümetle protokol yapacağız ve Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler bu protokole dahil olacak.

‘Türkiye’nin iklim direncini arttıracağız’

Suriye’ye gidecek sığınmacıların; evlerini, okullarını, yollarını, kreşlerini bu iş birliğinden çıkan fonlarla Türk müteahhitler yapacak. Hem ülkemiz hem Suriyeliler kazanacak. Ama bu fonların bir kısmı ile de Türkiye’nin iklim direncini arttıracağız. Buna zorunluyuz, buna dahil olmayı mecburlar. Yoksa ne Irak ne Suriye kalacak; herkes Avrupa’nın kapılarına dayanacak.

Türkiye’nin iklim mültecilerine bir tampon olma ihtimali yok. Türkiye kendi insanını durduramaz. Bu yüzden başlatacağımız bu dönüşümle Akdeniz havzası ülkelerine vizyonumuz ile liderlik edeceğiz.

Avrupa Birliği ile birlikte bu sorunu çözeceğiz. Hem iklim direncimiz artırılacak hem bölge tarımı ayağa kaldırılacak hem ticaret gelişecek hem de herkes kendi toprağında huzur içinde yaşayacak. Dediğim gibi yoksa ne Suriye ne Irak ne de Avrupa Birliği kalır. Ben şimdi Avrupa Birliği’ne sesleniyorum, Akdeniz Havzası ülkelerine sesleniyorum; ya birlikte çalışmayı, iş birliği yapmayı öğreneceğiz ya da hep birlikte yok olacağız. Hepsi bizim elimizde.”

İklim mültecisi nedir?

İklim krizi nedeniyle ortaya çıkan ve giderek etkisi artan kuraklık, sel, kasırga gibi aşırı hava olayları nedeniyle, özellikle coğrafik ve sosyo ekonomik olarak dezavantajlı ülkelerde yaşayan insanlar iklim krizine karşı en kırılgan grupları oluşturuyor.

İklim krizinin derinleşmesinde en az etki sahibi olan bu insanlar, su baskınları, kasırgalar ve kuraklık gibi aşırı hava olayları nedeniyle yerinden ediliyor. İklim sebepli olarak yerinden edilen insanlar iklim mültecileri olarak adlandırılıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.