ManşetTürkiye

HDP’nin ‘sözlü savunmayı seçim sonuna bırakma’ talebi AYM tarafından reddedildi

0

Anayasa Mahkemesi (AYM), kapatma davasındaki sözlü savunmasını 14 Mayıs’ta düzenlenecek seçimlerden sonra yapmak isteyen Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) talebini oy birliğiyle reddetti.

Karara göre, HDP yetkilileri, 11 Nisan’da sözlü savunmalarını yapacak.

Partiye yönelik kapatma davasında, sözlü savunma tarihi 14 Mart olarak belirlenmişti. Parti, 11 ili etkileyen depremleri gerekçe göstererek savunmanın üç ay ertelenmesini talep etmişti. AYM ise üç yerine bir ay erteleme kararı vermişti.

Bunun üzerine HDP, seçimlere bir ay kala kapatma baskısının anti demokratik olacağı gerekçesiyle sözlü savunmanın seçim sonuna bırakılması için bir kez daha talepte bulunmuştu. Ancak AYM bu talebi de reddetti.

‣ AYM’den HDP’nin kapatma davasında karar: Talepler reddedildi

Sırada ne var?

HDP, 11 Nisan’da sözlü beyanda bulunacak. Bu işlemin ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan, davaya ilişkin esas hakkındaki raporunu hazırlaması için dosyayı başraportöre gönderecek. Hazırlanacak rapor, üyelere dağıtılacak. Arslan’ın belirleyeceği bir günde de AYM üyeleri toplanarak kapatma davasıyla ilgili kesin kararını verecek.

21 Haziran 2021’den bu yana AYM’de devam eden kapatma davasında karar için 15 üyeden 10’unun oyu yetiyor. İddianamede, HDP’nin kapatılmasının yanı sıra Hazine yardımına el konulması ve 451 kişi hakkında siyasi yasak isteniyor.

HDP’nin savunmanın seçimler sonrasına bırakılması başvurusunu AYM’nin reddetmesi üzerine HDP, yeni yol haritasını 29 Mart’taki MYK toplantısında ele alacak. Kapatma kararına karşı alternatif plan devreye alınacak ve seçimlere “Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi” adı ile girilecek. HDP ise seçimlere girmeyecek.

‣ Kapatılma tehdidiyle karşı karşıya olan HDP, Yeşil Sol Parti’ye taşınabilir

Seçimlere Yeşil Sol Parti adı altında girilmesi durumunda HDP’ye verilen Hazine yardımı da seçim sürecinde HDP tarafından kullanılabilecek.

Davada siyasi yasak istenen 451 kişi hakkında seçimden önce karar alınır ve yasak konulursa ve adları da “Yeşil Sol Parti” listesinde varsa listeden düşecek. Listeden düşen isim yerine bir sonraki isim aday olarak kabul edilecek.

Eğer seçim sonrası siyasi yasak konulursa bu isimler milletvekili olacak ancak herhangi bir siyasi partiye üye olamayacak.

HDP’de tüm bu alternatiflerin planlaması da yapılıyor. Bu nedenle milletvekili listelerinde olası siyasi yasak istenen aday ismi sayısına çok az yer verileceği belirtiliyor.

Tüm bu başlıkların 29 Mart’taki MYK’da değerlendirilip karara bağlanması bekleniyor.

Ne olmuştu?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Mart 2021’de, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açmış, ancak iddianame, eksiklikler nedeniyle 31 Mart 2021’de Anayasa Mahkemesi’nce oy birliğiyle reddedilmişti.

Başsavcılık, 7 Haziran 2021’de tekrar dava açmıştı. Anayasa Mahkemesi de 21 Haziran 2021’de yeni iddianameyi oy birliğiyle kabul etmişti.

İşleyen süreçte, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ek deliller sunmuş, HDP de bu ek delillere karşı ek savunma süreleri istemişti.

AYM Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebini 5 Ocak’ta kabul etmişti.

‣ HDP’ye kapatma davası açıldı

Daha sonra Şahin, 10 Ocak’ta Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü açıklamalarını yaparak, Anayasa Mahkemesi heyetine, kapatma davası talepli hazırladıkları iddianameyi, esasa ilişkin görüşlerini ve partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması yazılı talepleriyle ilgili konuları tekrar ettiğini bildirmişti.

‣ AYM, HDP’nin Hazine yardımı blokesini kaldırdı

AYM Genel Kurulu, 2023 yılında partiye ödenen veya ödenecek devlet yardımının bulunduğu banka hesabına tedbiren bloke konulmasına ilişkin kararın kaldırılması talebini 9 Mart’ta görüşerek bloke kararının kaldırılmasına karar vermişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.