ManşetTürkiye

Seçim 2011: Zabıtanın görevi AKP mitinginde halk olmak

0

Belediye çalışanlarının 23 Mayıs’ta Ankara Mamak’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘mitingine’ zorla götürüldüğü öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, belediye, söz konusu memurlara sivil kıyafetlerle mitinge katılmaları yönünde talimat verdi.

Başbakan Erdoğan 23 Mayıs’ta Mamak’a bağlı Samsun Yolu ‘Yeşilbayır Köprülü Kavşağı’nın açılışını yapmak için alana geldi. Söz konusu açılış mitinge dönüştü. Gazetemize bilgi veren zabıta memurları Büyükşehir Belediyesi bünyesinde sadece kendilerinin değil farklı departmanlarda, o saatte görevi başında olması gereken belediye personelinin de üstten gelen bir emirle ‘görev kâğıdı çıkarılarak’ miting alanına taşındığını söylediler.

Miting alanında BirGün’e konuşan zabıta memurlarından birçoğu yapılan uygulamadan şikâyetçi olmalarına rağmen bu konuda konuşurlarsa işlerinden olacaklarını, haklarında soruşturma açılacağını söyleyerek konuşmadı. Ancak, iki zabıta memuru isimlerini açıklamadan bilgi verdi.

İşte o memurların açıklamaları:

BELEDİYENİN DAYATMASIYLA BURADAYIZ
“Ben Büyükşehir Belediyesi Zabıta memuruyum. Bizim şu anda belediyeyle ilgili görevler yapmamız, gelen şikâyetleri değerlendirmemiz gerekirken burada bize görev addedildi. Büyükşehir idaresince bize telefon edilerek, önce resmi gelmemiz gerektiğini fakat sonra aranıp resmi giyinmememiz gerektiğini söylediler. Neden sivil olarak istendiğimiz noktasında bir açıklama yapılmadı. Kendim isteyerek gelmedim, belediyenin dayatmasıyla buradayız birçoğumuz. İstemediğim bir mitinge gitmek zorunda değilim. Fakat isteğim dışında ‘görev’ adı altında burada bir mitingdeyim. İdare tarafından “isteyen gider isteyen gitmez” gibi bir açıklama yapılmadığı gibi, buraya gelmemiş olsaydım yapılan yoklamanın sonucunda mitinge (göreve) gelmediğim değerlendirmesi yapılacak ve hakkımda soruşturma açılacaktı. Birçok arkadaşım istemediği halde buraya gelip meydanda figüranlık yapmak zorunda kaldı. Kimse bir şey diyemedi çünkü işini kaybetme korkusu yaşıyor.”

BİR BİRİMDEN İKİ OTOBÜS

Mitin alanına zorla getirildiklerini ifade eden zabıta memuru Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan baskıcı uygulamaları da anlattı.

“Bu sonuç olarak siyasi bir partinin seçim mitingi pozisyonunda biz sırf belediye çalışanı olduğumuz için bura olmak zorunda değiliz. Bizim birimimizden iki otobüs getirildik. Diğer birimlerden de görevleri dışında buraya zorunlu olarak getirilenler oldu. Sadece kendi birimimiz ve çevremizdekilere bakarak isteyerek ya da istemeyerek görevleri başından alınıp yüzlerce hatta binlerce kişinin açılış ve mitinge taşındığını biliyoruz. Birçok arkadaşımız bu konuda rahatsız olmasına rağmen konuşmak istemedi. Bunun sebebi bizim üzerimizde uygulanan baskılar ve kendimizi ifade edince başımıza neler geleceğinden korkusuyla yaşamamız. Biz kendimizi ifade etmekten korkuyoruz. Yıllardır bunu yapanlar faturasını ödüyor. Kendi birimimizde ve çevremizde örnekleri var. Muhalif olan farklı düşünen arkadaşlarımızın, türlü bahanelerle sicilleri bozuldu. Soruşturmalar açıldı. Başka yerlere sürgün edildi. Bu yaşadığımız da buna bir örnek.”

‘GELMEZSEK SORUŞTURMA AÇILACAKTI’

Bir başka zabıta memuru da konuyla ilgili çarpıcı bilgiler verdi: “Ben de Büyükşehir Belediye’sinde zabıta memuruyum. Görevlendirme adı altında, AKP’nin düzenlediği bu mitinge katılımcı ve kalabalık sağlamak maksadıyla, talimatla getirildik. Taşımacı bir mantıkla miting alanını doldurarak kamuoyu oluşturuluyor. Biz burada kamusal bir görev yapmıyoruz. Bizim şu saatte belediyede görevimizin başında olmamız gerekirken burada Başbakanı beklemek zorunda bırakıldık. Amirlerimiz tarafından üstten gelen bir emirle bize görev kâğıdı çıkarıldı. Miting alanında yoklama yapılacağı söylendi. Dolayısıyla gelmezsek hakkımızda soruşturma açılacaktı. Bizim burada hiçbir görevimiz olmadığı halde görevimizin başında olmamız gerekirken, neye hizmet ettiğimizi bilmeden buradayız. 6 ay önce bitmiş olan bu kavşağın açılışı bahanesiyle, AKP’nin seçim mitingine zorla getirildik, seçim malzemesi yapıldık.”

Belediye çöpleri bile toplamadı!
BAŞBAKAN Erdoğan’ın dünkü Şırnak mitingi öncesinde kepenkler yine açılmadı. Ayrıca belediye kentteki çöpleri de toplamadı. Erdoğan’ın konuşma yapacağı Cumhuriyet Meydanı’ndaki çöpler Sağlık Müdürlüğü ekiplerince toplandı.
Başbakan Erdoğan’ın mitingi öncesinde kentte çok sıkı güvenlik önlemleri de alındı. Çevre il ve ilçelerden polis takviyesinin yapıldığı Şırnak’ta yaklaşık 2 bin polisin görevlendirildiği belirtildi.

Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Hakkari’de yaptığı mitingde de kepenkler kapatılmıştı. Erdoğan daha sonra konuyla ilgili yaptığı açıklamada sert ifadeler kullanmıştı.

Serhat Boztaş/Birgün

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.