ManşetSpor

Şavşat’ta Dünya’nın ilk karbon nötr dağ bisikleti kupası yapılacak

0

Dünyanun ilk uluslararası karbon nötr dağ bisikleti kupası 16 Nisan’da Şavşat’ta koşulacak. Yarışın misyonu ise; karbon nötr bir Dünya!

Artvin’in Şavşat ilçesinde 16 Nisan 2011 tarihinde dünyanın ilk uluslararası karbon nötr dağ bisikleti kupası organize edilecek, Organizasyon yaşanabilir dünya koşullarını korumak ve geleceğe daha yeşil bakmamızı sağlamak üzere karbon nötr kavramına dikkatleri çekmeyi amaçlıyor.

Uluslararası Şavşat Karbon Nötr Dağ Bisikleti Kupası sadece bisiklet yarışı olmasıyla değil, aynı zamanda Dünya’nın ilk Karbon Nötr bisiklet organizasyonu olmasıyla da büyük önem taşıyor. İnsanlığın geleceği için tüm Dünya’nın seferber olduğu küresel ısınmaya karşı yaratıcı projeler arasında Dünya’da ilk kez Türkiye Artvin-Şavşat’ta yapılacak olan Karbon Nötr Dağ Bisikleti Organizasyonu ülkemiz için de önemli bir sınav olacak.

Yeni popüler ikon “karbon nötr olabilmek”

İnsanlığın ayak izi olarak tabir edilen karbon ayak izi, yaşamsal ihtiyaçlar sebebiyle Dünya’ya verilen bir zarardır. İnsanlık yaşamsal ihtiyaçları olan elektrik kullanımı, ulaşım, ısınma ve üretimsel ihtiyaçlarını karşılarken karbondioksit ve benzeri sera gazlarının salımına sebep olur. Sera gazlarının iklim değişikliklerine olan olumsuz etkisine karşı farkındalık ve önlem alma girişimi olarak, “karbon nötr” olabilmek son yıllarda bir çok proje ve magazinsel haberin önüne geçerek insanlığın hassas bulduğu en önemli temadır. Amaç karbon nötr olarak Dünya’ya verilen zararın minimize edilmesine yönelik farkındalığı yaratmaktır.

Karbon ayak izi iki esas kısımdan oluşur. Bunların ilki olan “birincil ayak izi”, evsel enerjitüketimi, kullandığımız araba ve uçak gibi ulaşım da dahil olmak üzere fosil yakıtların yanmasından ortaya çıkan doğrudan karbondioksit emisyonlarının ölçüsüdür. Buna ekolarak, “ikincil ayak izi”, kullandığımız tüm ürünlerin yaşam döngüsünden, bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bertarafı sonucunda oluşan dolaylı karbondioksit emisyonlarının ölçüsüdür. Bir kişinin tipik karbon ayak izi 15% doğal gaz, petrol ve kömür; 14% eğlence ve tatil; 12%elektrik; 12% kamu hizmetleri; 10% özel araç; 9% binalar ve mobilya gibi evsel malzemeler; 7%araba imalatı; 6% tatil uçuşları; 5% yiyecek ve içecek; 4% giyecek ve kişisel etkiler; 3% finansal hizmetler; ve 3% toplu taşımadan oluşur.

Şavşat ; Yeşilin kalbinde yeşili korumak

Uluslararası Şavşat Karbon Nötr Dağ Bisikleti Kupası

M.Ö. 900 yılından bu yana yerleşimin olduğu Şavşat dört yanındaki dağları, ormanları,Karagölü, Balık Gölü, Kız Gölü, Boğa Gölü, 6 adet kalesi, farklı etnik kökenleri, folklorik yaşamlarıve zengin kültürü ile insanlara eşine az rastlanır bir tecrübe sunmaktadır.

Birbirinden farklı teknik zorluklar içeren arazi parkurlarında, bu kategorinin gerektirdiği donanıma sahip bisikletlerle, yaş gruplarına göre değişerek 3-7 tur arasında koşulacak, yaklaşık 2 saat kadar sürmesi planlanmaktadır. Proje aşamasında ulusal bir dağ bisikleti yarışı olarakdüşünülen ve festival havasında geçecek Şavşat Karbon Nötr Dağ Bisikleti Yarışması, Şavşat
Kaymakamlığı ve Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun verdiği destek sayesinde, UCI Class 2seviyesine taşınarak uluslararası hale getirilmesiyle, yerli ve yabancı olmak üzere 150’yi aşkındağ bisikleti sporcusunun katılacağı önemli bir sosyal projeye dönüştürülmüştür. Bu önemli organizasyona başta T.C. Başbakan’ı, Spordan Sorumlu Devlet Bakan’ı, Bisiklet Federasyonu Başkanı olmak üzere yerel ve tüzel birçok yetkili davet edilerek katılımları beklenmektedir.

Program ;

1. 15 Nisan 2011 : – Sporcu kayıtları 16.00 -17.00’ saatleri arasında  yapılacaktır.
2. 16 Nisan 2011:  -Yarışma  10.00’da Elit Erkek, U23 ve Elit Bayan Startı

* 13.00’de Yıldız Erkek, Genç Erkek, Master Erkek, +40 Erkek Startı
* 15.00’de Ödül Töreni

Daha fazla bilgi için:

http://mtb2011.savsat.gov.tr/default_tr.asp

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.