Savaşın ilk kazananı silah şirketleri

Libya’ya saldıran koalisyon güçlerinin sayısı hızla artarken, bu savaşın öncesinin de, sonrası gibi karlı olduğu ortaya çıkıyor. Libya’ya saldıran ABD, İngiliz, İtalyan ve Kanada’ya savaş malzemesi sağlayan şirketlerin hisseleri tavan yaptı.

Birleşmiş Milletler güçlerinin Libya’ya askeri müdahaleyi başlatması piyasalarda bir istikrarsızlığa yol açmazken dünyadaki dev savunma sanayi ve silah şirketlerini de her anlamda olumlu etkiledi.Bilindiği gibi, Libya’ya yapılan saldırı cuma günü başlamıştı.

ABD borsası tekrardan 12 bin puanın üzerine çıktı, büyük silah şirketlerinin hisse senetlerinde üç işlem gününde yüzde 6’yı aşan artışlar yaşandı.

Mayın korumalı araçları ile ABD ordusuna Irak ve Afganistan’da önemli destek sağlayan İngiliz BAE Systems’in hisse senetleri (BAESY) üç günde yüzde 6.36 çıkışla en yüksek artan şirket oldu. Helikopter ve savunma elektroniği alanında faaliyet gösteren İtalyan Finmeccanica yüzde 5.55 yükseldi.

BOEİNG YÜZDE 5 YÜKSELDİ
Cumhuriyet’in haberine göre, Kanadalı Bombardier’in hisseleri yüzde 2.38 ile en fazla değer kazanan şirketler arasında yer aldı. Helikopter, elektronik ve savunma sistemleri dizaynı ve üretimi konusunda da uzman olan Boeing’in hisseleri yüzde 5.12 yükseldi.

ABD ordusunda önemli rol oynayan Lockhead Martin’in hisseleri yüzde 1.11, küresel parça tedarikçilerinden Honeywell International’ın hisseleri yüzde 2.41, F-35 savaş uçaklarının 25’inden fazlasını üreten Northop Grumman’ın hisseleri 2.29 çıktı. General Dynamics yüzde 2.80 değer kazandı.

Silah şirketlerinin hisseleri cuma akşamından bu yana ‘al’ ya da ‘kuvvetle al’ tavsiyesiyle satılıyor. Bazı hisselerde kâr satışları başladı bile. Silah şirketleri 2009’da 401 milyar dolarlık satış yaptı. Fortune 500 listesinde 11 silah şirketi yer alıyor. (Yeşil Gazete, Ntv)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2024’ün ilk dokuz ayında afetlerden kaynaklanan kayıplar 259 milyar doları aştı

Yılın ilk üç çeyreğinde iklim felaketlerinden kaynaklanan ekonomik kayıplar 258 milyar doların üzerine çıktı. Sigortalı kayıpların ise en az 102 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor

Borsada fosile yatırım finansal risk yaratıyor, öncelik yenilenebilir enerji olmalı’

BIST100 Endeksi’nin karbon riskine maruz kalma oranı yüzde 11,3 olarak açıklanan SEFİA raporunda, varlıkların piyasalardan kaynak sağlayamama riskine dikkat çekiliyor.

Yeşil Düşünce’den 14. Yeşil Ekonomi Konferansı: Türkiye yeşil dönüşümde nerede?

Yeşil Düşünce Derneği'nin gerçekleştireceği 14. Yeşil Ekonomi Konferansı', 4 Eylül'de Postane'de gerçekleştirilecek. Konferansta uzmanlar Türkiye'deki yeşil dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını tartışacak.

Avustralya’da ev sahipleri iklim risklerinden sigorta masraflarını karşılayamaz hale geldi

Avustralya'daki ev sahiplerinin iklim krizinin risklerine karşı sigortaları artık karşılayamaz hale geldiğini ortaya koyan yeni bir rapor, iklim kriziyle bağlantılı doğal afetler nedeniyle artan sigorta primlerinin daha da artacağını söylüyor.

Almanlar balkonlarındaki güneş panelleri ile iklim krizine karşı mücadele ediyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan elektrik fiyatları, Almanya'da balkon güneş panellerine olan talebi arttırıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR