Dünya

Sarkisyan bir dönem daha Ermenistan’ın cumhurbaşkanı

0

Ermenistan’da Pazartesi günü yapılan seçimleri Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın kazandığı açıklandı. Resmi sonuçlara göre Sarkisyan oyların yaklaşık yüzde 59’unu aldı. Sarkisyan’ın en yakın rakibi Raffi Hovanisyan’ın oy oranı ise yüzde 37 civarında kaldı.


Sarkisyan’ın bazı önemli rakipleri seçimden çekilmişti. Gözlemciler, bu nedenle halka gerçek bir seçim yapma fırsatı verilmediğini söylüyor.

Geçen ay adaylardan Milli İrade Birliği Başkanı Paruyr Hayrikyan Erivan’da evinin önünde saldırıya uğramış silahla omzundan vurulmuştu. Andreas Hukasyan, kampanya döneminin başlangıcından bu yana Sarkisyan’ın adaylığının iptal edilmesi talebiyle açlık grevi yapıyordu.

Diğer aday Arman Melikyan da Sarkisyan’ın seçimlere hile karıştıracağını öne sürerek sandığa gitmeyeceğini açıklamıştı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Assamblesi, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada seçim sürecine güvenmeyen büyük siyasi partilerin aday çıkarmamasının kaygı verici olduğunu açıklamıştı.

Raffi Hovanisyan’ın sözcüsü Hovsep Hurshudyan ise “Birçok usulsüzlüğün yaşandığı utanç verici bir seçim oldu. Sandık çıkış anketi sonuçları gerçeği değil, yetkililerin isteklerini yansıtıyor” dedi.

Seçimlere gözlemci gönderen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın raporunu bugün açıklayabileceği belirtiliyor.

Ermenistan ekonomisi 2012’de yüzde 7 oranında büyümesine rağmen işsizlik yüzde 16 civarında ve halkın yüzde 30’undan fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Ermenistan’daki ekonomik kriz bir ölçüde Türkiye ve Azerbaycan’ın uyguladığı ticari ablukaya bağlanıyor.

(BBC Türkçe)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.