Doğa MücadelesiManşetYerel

Sarım Çayı’na kurulmak istenen HES’e karşı imza kampanyası başlatıldı

0

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Lice ve Bingöl sınırları içinden başlayan ve Kulp‘ta Geliyê Godernê’ye kadar ulaştıktan sonra Dicle ve Fırat nehirlerine karışan Sarım Çayı üzerinde yapılmak istenen hidroelektrik santrale (HES) karşı imza kampanyası başlattı.

Silvan Elektrik ve Üretim Şirketi tarafından yapılması planlanan BİRSU-I ve BİRSU-II HES projeleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı vermişti.

17 Aralık 2020 tarihinde ÇED süreci kapsamında gerçekleştirilen Halkın Katılım Toplantısı’na bölge halkının çağrılmadığı hatırlatılan açıklamada hazırlanan ÇED raporunda da bölgedeki endemik bitkilerden, hayvanlardan ve tarihi yerleşim yerlerinden bahsedilmediği belirtildi.

Fotoğraf: Deniz İke

‘118 köy su altında kalacak’

Vadideki köylerin çoğunun geçimlerini bal üretimi, hayvancılık ve tarımdan sağladığı belirtilen açıklamada “Yapılacak proje sonucunda 118 kadar köy, tarihiyle, ekosistemiyle sular altında kalacakken, binlerce insanın göçe zorlanmasına sebep olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

“Bizler Sarım Havzasında kalan köylüler, HES projesinin iptal edilmesini talep ederken, köylerimizin sular altında bırakılması pahasına doğamızın tüketilmesine karşı çıkıyoruz” denilen açıklamada imza kampanyasına destek çağrısı yapıldı.

İmzacı olmak isteyenler kampanyaya bu adres üzerinden ulaşabiliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.