DünyaManşet

Sarı Yelekliler protestolarında bir yıl geride kaldı

0

Fransa’da geçen yıl akaryakıt zamlarını protesto amacıyla başlayıp ülke çapında hükümet karşıtı gösterilere dönüşen “Sarı Yelekliler” protestoları birinci yılını doldurdu.

Cumartesi günü sokağa çıkan eylemcilere polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Bazı göstericiler araçlara ve özellikle bankalara zarar verdi, lastikler yakarak barikatlar kurdu. Gün boyu süren eylemlerde 173’ü Paris’te olmak üzere toplam 254 kişi gözaltına alındı.

Fransa’nın en uzun soluklu eylemi

Bir yıldır süren gösteriler 17 Kasım 2018 tarihinde Emmanuel Macron tarafından tanıtılan akaryakıt zammı sebebiyle başlamıştı. Polisin sert müdahalesi sonucunda giderek büyüyen protestolar maaşların yetersizliği, hayat pahalılığı ve ekonomik eşitsizliğe karşı bir toplumsal harekete dönüştü.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un protestoları çeşitli vergi indirimleri, emekli maaşlarına zam ve bazı ekonomik reformlarla dindirmeye çalışmasına rağmen protestocuların çoğu hâlâ yeterli adımların atılmadığı görüşünde.

Fransa’nın en uzun süreli eylemlerinde, bir yılda 11 kişi yaşamını yitirdi. Protestolarda polis saldırısı sonucu 4 bin 245’den fazla kişi yaralandı, 12 bin 107’den fazla kişi gözaltına alındı ve 3 bin 163’den fazla kişiye hapis cezası verildi. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.