Türkiye

“Santrale direnen halka devlet terörü uygulandı”

0

DİSK‘e bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası, Gerze‘de termik santral kurmak isteyen şirketin hukuku ve mahkeme kararlarını hiçe sayan girişimlerinin, halkın direnişine rağmen sürdüğünü söyleyerek, direnen halka karşı şiddet uygulandığını, atılan sis, gaz bombaları nedeniyle de bir orman yangını çıktığını belirtti.

Genel-İş’ten yapılan açıklamada, Sinop/Gerze, Bartın ve Amasra gibi Batı Karadeniz’in doğal varlıkları ve güzellikleriyle öne çıkan kentlerinde halkın muhalefetine rağmen termik santral yapımı için çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

Termik santral yapımı konusunda son dönemde Sinop/Gerze’nin öne çıkan bir ilçe olduğunu kaydeden Genel-İş, “Gerze’de kurulmak istenen termik santrale karşı hem yerel çevre örgütleri hem de yerel halk etkili bir mücadele yürütüyorlar. Bu konudaki mücadele, içinde Gerze Belediye yönetimi de olmak Üzere geniş toplum kesimlerini bir araya getirmiş durumda. Mücadele hem bir halk direnişi hem de hukuk mücadelesi olarak kararlılıkla sürdürülmektedir. Gerze’de termik santral kurmak isteyen şirketin hukuku ve mahkeme kararlarını hiçe sayan girişimleri, halkın direnişine ve muhalefetine rağmen arkasına devlet terörünü de alarak sürmektedir” dedi.

“Güvenlik güçlerinin bombaları orman yangını çıkardı”

Gerze halkının bu şirketin haksız ve hukuksuz girişimleri karşısında 8 Ağustostan beri santral kurulmak istenen bölgede çadırlarda nöbet tuttuğunu kaydeden Genel-İş şu iddialarda bulundu:

“Gerzelilerin haftalardır süren bu nöbeti 5 Eylül Pazartesi günü bir kez daha polis ve jandarma terörü ile yüz yüze kaldı. Gerzelilere, üç otobüs jandarma, polis ve panzerlerle müdahale edildi. Saldırıda kullanılan biber gazı ve sis bombalarından yaralananlar oldu, atılan gazlardan ormanda yangın çıktı.

Uygulanan şiddete rağmen şirketin yapmak istediği sondaj çalışmalarına engel olundu.
Gerze’de halk kendi doğal yaşam alanlarının talan edilmesine, bu alanlarda eko sistemi tahrip edecek santrale karşı meşru ve haklı bir mücadele yürütmektedir. Ortaya konulan irade çevreye ve doğaya sahip çıkan halkın iradesidir.

Sendikamız, halkın bu iradesine saygı gösterilmesini, termik santral yapımından vazgeçilmesini ve yaşama alanlarına sahip çıkmak için meşru müdafaa içinde olan halka şiddet uygulamaktan vazgeçilmesini talep etmektedir.” (Ajanslar)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.