YerelDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Sandras Dağı’nı bekleyen tehlike: Maden projesi 6 kat büyütülmek isteniyor

0
Fotoğraf: MUÇEP

Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Sandras Dağı’nda Alfa Olivine Şirketi maden sahasının alanının genişletmek için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulundu.

Şirket halihazırda 23,24 hektarlık alanda yürüttüğü madeni, 142,59 hektara çıkarmak istiyor. Bu rakam da maden projelerine “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmesi sağlayan 25 hektar sınırının üzerinde olduğu için şirketin başvuru yapmasını gerektiriyor.

Madenin şu anda dahi bölgeye çok fazla zararı olduğunu belirten bölge halkı ise bu genişletme projesine karşı.

Halkın katılımı toplantısı ertelendi

Bu yüzden de şirketin, ÇED yönetmeliğinin 9’uncu maddesi uyarınca yapılan halkın katılımı toplantısı halkın ve aralarında Muğla Çevre Platformu’nun bulunduğu örgütlerin çabası sayesinde ertelendi.

MUÇEP yürütme kurulu üyesi Edip Kavuzlu, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada toplantının çok iyi geçtiğini ve yaklaşık 500 kişinin katıldığını söyledi.

Toplantı öncesi örgütlerin, halkın ve milletvekilinin bir araya gelerek projeyi tartıştıklarını söyleyen Kavuzlu, “Toplantıyı terk etme kararı alındı. Katılımcılarla birlikte 2 kilometrelik bir yolu yürüyerek, yürüyüşümüzü köy meydanında sonlandırdık” dedi.

‘ÇED yükümlülüklerini ihlal ediyor’

Şirketin ÇED yönetmeliğinin usul yükümlülüklerini ihlal ettiğini belirten Kavuzlu, başvurunun iptalini talep ettiklerini belirtti.

Kavuzlu, “Maden alanını genişletmek üzere bir yıl önce Orman Müdürlüğü’ne başvurmuşlardı. O başvuru reddedilmişti. Reddedilmesine ilişkin görüşlerin tutanağa geçirilmesi gerekiyordu. Ancak geçirilmemiş” ifadelerini kullandı.

‘Zengin endemik türlere ev sahipliği yapıyor’

Bunun yanı sıra biyoçeşitliliğe ilişkin hazırlanan raporun da “kes-kopyala-yapıştır” usulü yapıldığına değinen Kavuzlu şunları söyledi:

Bölgede yer alan bitkilerin bir kısmını endemik türler oluşturuyor. Hayvanların bir kısmı ise IUCN Kırmızı Listesi’nde (Uluslararası Doğayı Koruma Birliği Kırmızı Tehdit Altındaki Türler Listesi) yer alıyor. Ancak bunlardan hiç bahsedilmemiş ve çözüm sunulmuyor

Doğa Derneği tarafından hazırlanan Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları araştırmasına göre, Çiçekbaba (Sandras) Dağı ülkemizde bitki çeşitliliği açısından önde gelen alanlardan birisi.

Alanda 63 bitki taksonu ÖDA kriterlerini sağlıyor. Bolanthus stenopetalus (havalotu), Ferulago sandrasica (şeytanteresi), Genista sandrasica (borcak), Gypsophila davisii (has çevgen), Lamium sandrasicum (ballıbaba), Pilosella sandrasica (tırnakotu), Silene brevicalyx (zarif nakıl), Thlaspi leblebici (dağarcık) ve Tragopogon oligolepis (az yemlik) bitki türleri ise yalnızca Çiçekbaba Dağı’nda bulunuyor.

Tehlikedeki karagözlü mavi kelebek burada yaşıyor

Ayrıca bölge, çizgili sırtlan (Hyaena hyaena) ve vaşak (Lynx lynx) gibi büyük memeli türleri için önemli bir yaşam alanı. Akdeniz biyomuna özgü ve dar yayılışlı bir sürüngen türü olan Lacerta oertzeni isimli kertenkeleye ev sahipliği yapıyor.

Bunun dışında Akdeniz biyomuna özgü ve ülkemize endemik büyük esmer (Maniola megala) ile nesli bölgesel ölçekte tehlike altında olan karagözlü mavi kelebek (Glaucopsyche alexis) burada yaşıyor.

‘Rehabilitasyon planları yer almıyor’

ÇED Başvuru dosyasındaki bir eksikliğin de ilerdeki rehabilitasyon planlarına ilişkin olduğunu belirten Kavuzlu, “ÇED başvuru dosyasında maden arama süreci sonlandığında uygulanacak rehabilitasyon planının yer alması gerekiyor. Nasıl rehabilite edilecek? Bunlara ilişkin hiçbir şey yok. İşletmenin yapılacağı alan su varlıklarına çok yakın. Buradaki etkilerinin nasıl giderileceğine yönelik bir değerlendirme yok” dedi.

Edip Kavuzlu madenin şu andaki halinin bile bölgedeki insanlara ve doğaya çok fazla zararı olduğuna değindi. “Yüzeydeki fauna ve flora sökülmüş vaziyette. Patlamalar ile oradaki dağı yok ediyorlar. Hem insanlara hem canlılara zarar veriyorlar. Yüksek tonajlı kamyonlar ise maden taşıması sırasında yolu delik deşik ediyor” dedi.

Bunların şu anda teklif edilen arazinin yalnızca 10’da birlik bölümünde yaptıklarını belirten Kavuzlu, genişletme işleminin kabul edilmesiyle birlikte çok daha büyük bir yıkım ile karşılaşacaklarını belirtti. Konuyla ilgili yakından ilgilendiklerini belirten Kavuzlu, ilerleyen günlerde yasal süreç başlatacaklarını aktardı.

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.