Doğa MücadelesiManşetYerel

‘Samsun’da biyokütle santraline karşı olan aktivistler şirket tarafından hedef gösteriliyor’

0

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP),  Çarşamba ilçesinde yapımı süren biyokütle enerjisine karşı olan çevre aktivistlerinin, firma tarafından asılsız suçlamalarla basın aracılığıyla hedef gösterildiğini açıkladı. SAMÇEP sözcüsü Mehmet Özdağ yaptığı açıklamada, ” Asılsız suçlamalarla hedef gösterilen hiç bir arkadaşımız yalnız değildir.  SAMÇEP gönüllüsü bir arkadaşımızı hedef gösteren şirketin, arkadaşımız hakkında suç duyurusunda bulunacağını, şirketin sesi durumundaki etik yoksunu kalemler yazıyor ” dedi.

Karadeniz Hayat‘ın aktardığına göre, Mehmet Özdağ, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şubesi’nde yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

OKE Şirketi tarafından Türkiye’nin en verimli topraklarında Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesinde yapılmakta olan Biyokütle Enerji Santraline karşı yöre halkı tarafından gösterilen tepkiler sonucunda köşeye sıkışmış olmalı ki, santrale tepki gösteren kişiler hakkında mesnetsiz iddia ve suçlamalar yapılmaya başladı. 

Zehir santralına karşı mücadele içerisinde yer alan SAMÇEP gönüllüsü bir arkadaşımızı hedef gösteren şirketin, arkadaşımız hakkında suç duyurusunda bulunacağını, şirketin sesi durumundaki etik yoksunu kalemler yazıyor.  

Oysa toprağını, havasını, suyunu ve geleceğini kirleten bir şirkete karşı yasal sınırlar içinde kalarak protesto hakkını kullanmak suç değildir. Uzman bilirkişi raporları da SAMÇEP’in ve SAMÇEP gönüllülerinin haklı olduğunu ortaya koydu.”

Mehmet Özdağ.

‘Kömürlü termik santrallerden daha tehlikeli’

Şirketin paniğe kapıldığını, hiçbir haklı sebebe dayanmadan hakimleri reddettiğini anlatan Özdağ, şimdi de çevre aktivistlerini hedef gösterdiğini kaydetti: 

“Halkımız söz konusu şirketin, yasal ve demokratik haklarını kullananlara karşı yalan yanlış suçlamalarla hedef göstererek santralin Çarşamba Ovasına vereceği zararları örtmeye ve kafaları bulandırmaya çalıştığını gayet iyi bilmektedir.

Bu vesileyle nasıl bir çevre felaketiyle karşı karşıya kaldığımızı gözler önüne seren Samsun 3. İdare Mahkemesi‘nin 18 Mart 2020 tarihli kararını bir kez daha hatırlatmakta fayda var. 

Mahkeme diyor ki; “Bu tesiste günde 630 ton biyokütle yakılacak, 1600 metreküp yeraltı suyu kullanılacak ve 38 ton kül çıkartılacak. Bu tesis kömür ile çalışan termik santrallerden 150 daha fazla azot oksit, 600 daha fazla uçucu organik bileşenler, 190 daha fazla partikül madde ve 125 daha fazla karbon monoksit yayacak”

SAMÇEP, asılsız suçlamalara maruz bırakılan ve hedef gösterilen kimseyi yalnız bırakmayacaklarını ve gerekli hukuki girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

You may also like

Comments

Comments are closed.