Doğa MücadelesiManşet

‘Samanlı Dağları’nda RES olmaz’

0
Fotoğraf: Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği

Kocaeli‘de yer alan Samanlı Dağları‘nda buluşan halk, bölgedeki rüzgar enerjisi santrali (RES) faaliyetleri için mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkmasına karşın bölgenin “RES yapılabilir” statüsüne geçirilmesine tepki gösterdi.

Projenin bölgede telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacağını belirten eylemciler “Dayanışmamız ile bu yanlıştan bir an önce dönüleceğine ve yaratılan tahribatın ıslah edilerek bölgenin eski hâline kavuşacağına inanıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz yıl Samanlı Dağları bölgesinde yapılmak istenen 12 türbinlik Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi’ne karşı Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği ve beş yurttaş tarafından dava açılmıştı.

Fotoğraf: Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği

‘Ekosistem ve sağlıkta ciddi tahribat yaratacak’

Köylüler olarak RES’e karşı olmadıkları belirtilen açıklamada bu bölgede yapılacak bir projeye neden karşı çıktıkları şu gerekçelerle açıklandı:

  • Projenin yüzde altmışı tamamen ormanlık alanda, geri kalan yüzde kırklık kısmı ise tarım ve hayvancılık alanları üzerinde olup bu bölgedeki doğal yaşam üzerinde ciddi bir tahribat yaratacaktır. Ağaç kesimleri, arazi betonlaşması, ekosistem tahribatı gibi birçok çevresel sorunlar oluşacaktır.
  • İSU verilerine göre; bu RES projesi Avcıdere ve İhsaniye baraj havzalarının Uzun Mesafe Koruma Alanı içerisinde yer alıp; yapılmak istenen Kınalı, İznik ve Karadere barajlarının da içinde olduğu beş barajın su kaynaklarını olumsuz yönde etkileyecektir. Başta yöre halkı olmak üzere Kocaeli’nin su kaynakları ilerleyen yıllarda tehlike altına girecektir.
  • Bölgeyi kullanan göçmen kuşların suya erişimi türbinler yüzünden tamamen imkansız hâle gelecektir. Göçmen kuşların, özellikle de süzülerek göç edenlerin pervanelere çarparak ölmesine, yüksekten uçan türlerin ise göç yollarını değiştirmek zorunda kalarak kısıtlı enerjilerini tüketmesine neden olacaktır.

185 bin ton hafriyat çıkacak

  • Projenin inşaatı ve bu inşaat için açılacak olan yollar dahil toplam proje alanı 1027 hektar alanı kapsayacaktır. İnşaat sırasında ve bitiminde ortaya çıkacak olan 185 bin ton hafriyat, katı atık, atık yağ, gürültü kirliliği, türbinlerin yaratacağı elektromanyetik alan ile hem doğal alan hem de insan sağlığı olumsuz yönde etkilenecektir.
  •  Yapılan son araştırmalarda, yeni nesil türbinlerin yaşam alanlarından, ova gibi düz alanlarda en az 2 km, tepelik alanlarda ise en az 3.2 km mesafelerde yapılması gerekirken buradaki mesafe 1 km’dir. Yerleşim alanlarına bu kadar yakın olan RES’lerin gürültü, düşük frekanslı ses ve gölge etkileri nedeniyle meydana gelen ve “Rüzgar Türbini Sendromu” olarak adlandırılan sağlık sorunlarından bazıları şunlardır: Kulak çınlaması, baş dönmesi atakları, dengesizlik, çarpıntı, bulantı, asabiyet.

Fotoğraf: MMO Kocaeli Şube

‘Ormanda RES olmaz’

Yapılan açıklamada “Başta 12 olan türbin sayısı her ne kadar 9’a düşürülse de ortada saklanan bir gerçek vardır: Projenin tahribat alanı değişmemiş olup rüzgar kanatları ve kapasitesi artırılarak yeniden ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile aslında hiçbir şey değişmemiştir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama devamında “Ormanlarımıza bugün sahip çıkmazsak, geleceğe nefes alabileceğimiz bir dünya bırakamayacağız. Ormanda RES olmaz! diyoruz ve bir an önce bu yanlış çalışmadan dönülüp bu alana verilen tahribatın onarılması gerekmektedir” denildi.

Açıklamayı yapan kuruluşlar

  • Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği,
  • Kızderbent Savunması,
  • Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği,
  • İznik Çevre ve Yaşam Platformu,
  • Kızderbentliler Dayanışma ve Kalkındırma Derneği,
  • Senaiye ve Çevre Köyleri Halkı
  • TMMOB Kocaeli İKK,
  • Karamürsel Çevre Kültür Derneği

You may also like

Comments

Comments are closed.