EnerjiManşetVideoYerel

Samandağ’ın RES mücadelesi Anayasa Mahkemesi’nde

0

Video Haber: Burcu Özkaya

*

Hatay ve çevresinde inşa edilen rüzgar enerji santralleri, tarım alanlarına, yerleşim yerlerinin hemen yanına ve inanç merkezlerine kurulması nedenleriyle yöre halkı ve çevre aktivistlerinin tepkisine neden oluyor.

Son olarak  Samandağ ve Defne ilçeleri arası bir bölgede yer alan Aknehir’e 2009 yılında kurulan RES’ler bölge halkının uzun süre direnmesine rağmen hayata geçti.

 

Fina Enerji’ye bağlı Ziyaret RES Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen ve yerleşim yeri, zeytinlik, tarım alanı, kuş göç yolu ve iki önemli ibadet merkezinin olduğu yere kurulan RES’lere karşı mücadele,  hem halk eylemleri hem de hukuki boyutuyla sürdü.

Dava Avukatı Mehmet Horus, bilirkişi raporlarında kendilerini haklı çıkaran birçok noktanın altı çizilmesine rağmen mahkemenin davanın reddine karar verdiğini, yargılama sürecinin Anayasa Mahkemesi’nde devam ettiğini belirtti.

İnanç merkezlerinin dibinde 

Geçmişi 1500 yıl önceye dayanan St. Simon Manastırı, Samandağ ve Defne ilçesi arası bir bölgede, 479 metre yükseklikte bir tepede yer alıyor. Arap Aleviler için önemli bir ziyaretgah olan El-Arabi Türbesi de manastırla aynı bölgede bulunuyor.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.