‘Samandağ’a kurulan beton santrali çevre ve halk sağlığını hiçe sayıyor’

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük tahribata uğrayan Hatay‘ın , Samandağ ilçesine bağlı Atatürk ve Yeşilada mahalleleri arasında yapımı süren hazır beton üretim santrali inşaatı, kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak ve bölge halkının itirazları ve tepkilerine rağmen bitmek üzere.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca, santral için 90 metreküp/saat için “ÇED gerekli değil” raporu alındığını  belirterek, “Ancak eşik değer 100 metre küp/saat için alınan karardan sonra kaçak şekilde 360 metreküp/saat santral kurulmuştur” dedi.

Karaca, santralin kurulduğu alanın da imar planında ‘konut alanı’ olarak işaretlendiğini ve İmar Kanunu’na aykırı olmasına rağmen ruhsat verildiğini söyledi.

Karaca şunlara dikkat çekti:

“Santral aynı zamanda üretim sırasında kullanılan alternatif yakıtlar sonucu açığa çıkan gaz ve tozlar mevcut potansiyel yerüstü ve yeraltı su kaynaklarını kirlettiğinden bu kaynakların içme ve tarımsal sulama suyu olarak kullanılmasını ve tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkileyecektir. Santral yoğun su tükettiği için sulak alan olan Asi Nehri eski yatağını kurutacaktır. Avusturya’dan ve Ege Üniversitesi’nden bilim insanlarının raporlarına göre nesli tükenmekte olan benekli kaplumbağanın son yaşam alanı olan ve araştırmaların devam ettiği canlı bir ekosistem olan eski Asi Nehri yatağı içindeki endemik canlılar ölecektir. Aynı şekilde zeytinlik, narenciye, seracılık, Samandağ biberi, maydanoz gibi bitkilerin üretimini yapan ülkemizin önemli gıda havzası olan Asi Nehri ovası büyük zarar görecektir.”

‘inşaat rantı için bütün canlılar yok sayılıyor”

“Mevcut yapıyla tarım alanı, sanayi tesisleri, sulak alanlar, konutlar, meskenler, eğitim kurumları aynı havzada bulunmaktadır” diyen Karaca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:

  • Söz konusu Hazır Beton Santrali mevzuata uygun bir şekilde mi yapılmaktadır? 90 metreküp/saat için alınan raporlar 360 metreküp/saatlik bir tesis inşa edildiği bilgileri doğru mudur? Bakanlığınız bu konuda denetim yapmış mıdır?
  • Beton santralinin yapıldığı alanın imar planı nedir? Konut olduğu ifade edilen alan için ruhsat verenler hakkında Bakanlığınız bir işlem başlatacak mıdır?
  • Okula ve işyerlerine çok yakın bir yerde inşa edilen bu santralin öğrenciler ve bölgede bulunan diğer kişilerin sağlıklarına olası etkisi değerlendirilmiş midir? Oluşacak sağlık sorunlarının önlenmesi mümkün müdür? Bu konuda Bakanlığınızın nasıl çalışmaları bulunmaktadır?
  • Su yatağını kurutması, endemik türleri yok etmesi ve tarım üretimini bitirmesi risklerini barındıran bu santral için ÇED raporu neden alınmamıştır? Santralin çevreye olası etkileri nasıl ölçülmektedir?
Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete