İklim KriziKültür-SanatManşet

Salt’ın iklim belgeselleri gösterimleri Açık Sinema’da: Bu son şansımız mı?

0
From the Wild Sea filminden bir kare.

Salt’ın iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekmeyi amaçlayan gösterim programı “Bu son şansımız mı?”, 29 Şubat-24 Mart tarihlerinde Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da ve saltonline.org’da izleyiciyle buluşacak.

Türkiye, Filistin, İspanya, Kenya, Danimarka, İsveç ve Almanya’dan yedi belgesel filmi bir araya getiren program, iklim değişikliğinin biyoçeşitlilik, ekosistem kaynakları, insan ve olmayan varlıklar üzerindeki etkilerini irdeliyor.

Hızla azalan yağışlar ve toprak kaybı, dünyanın birçok yerinde yerel toplulukların kadim yaşam pratiklerini derinden etkiliyor; insan kaynaklı ekolojik tahribatın önüne geçmeye çalışanlar her zamankinden çetrefilli sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

Toplayıcılar/Bingöl.

Bu son şansımız mı? 2024 seçkisi, değişen iklim koşulları bağlamında insan ile insan olmayan varlıklar arasındaki ilişkileri irdelerken yas, kayıp ve onarım kavramlarını merkeze alıyor. Belgesellerde anlatılan farklı coğrafyalardan hikâyelerle, gezegendeki her şeyin birbiriyle olan bağlantısına vurgu yapılıyor:

Batı Almanya’daki Hambach Ormanı’nda linyit maden ocağının genişletilip ağaçların kesilmesini engellemek için kamp kuran çevre aktivistleri polis müdahalesiyle karşılaşırken, Türkiye’de Bingöl ve çevresindeki küçük bir grup kadim toplayıcılık kültürünü sürdürmeye çalışıyor. Hawaii’nin Kaho’olawe adasında bir grup gönüllü, sahili tsunaminin kalıntılarından temizlemek için düzenli olarak buluşup yaşama ve iyileşmeye dair hikâyeler paylaşıyor.  Barcelona’nın eteklerindeki ormanda, hayvan deneyleri yapan ileri teknolojili bir laboratuvarın yakınlarında yaşayan yaşlı bir çoban ise mesleğinin geleceğinden endişeyle söz ediyor.

Between the Rains. 

Gösterimler ücretsiz

Açık Sinema’da gösterimleri yapılacak ücretsiz gösterimlerin ardından tüm filmler saltonline.org üzerinden çevrimiçi olarak da izlenebilecek. Yalnızca Türkiye’den erişime açık olan filmler, orijinal dilinde Türkçe altyazılı olarak gösterilecek.

Gösterim Programı: 

29 Şubat-24 Mart 2024:  Salt Beyoğlu, saltonline.org

Fauna.

  • Vergiss Meyn Nicht [Sahipsiz Meşeler], Fabiana Fragale, Kilian Kuhlendahl ve Jens Mühlhoff, 2023, 100’ 12 Mart Salı, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema,  15-17 Mart, saltonline.org
  • Fauna, Pau Faus, 2023, 74’ 14 Mart Perşembe, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema, 15-17 Mart, saltonline.org

A Thousand Fires.

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.