KentKültür-SanatManşet

Hava kirliliğine ‘başka’ bakış: Havaya Dair sergisi Beyoğlu’nda

0
Havaya Dair

Milano merkezli disiplinlerarası tasarım stüdyosu 2050+ tarafından tasarlanan ve hava kirliliği olgusuna farklı bir bakış sunan “Havaya Dair” (Notes on Air) sergisi, İstanbul Salt Beyoğlu‘nun Forum alanında gösterilmeye başlandı.

Sergide, hava kirliliği konusu çeşitli maddi, işitsel ve görsel deneylerle ziyaretçilere somut bir şekilde sunuluyor. İstanbul’un gökyüzü fotogrametri teknikleriyle animasyona dökülürken, hava kimyasının renklerle ifade edildiği perdeler, ziyaretçilere havanın maddeselliğiyle etkileşim kurma imkanı tanıyor. Ayrıca, sergi boyunca havada gerçekleşen çeşitli kimyasal reaksiyonlar da, ses enstalasyonları olarak sunuluyor.

Havaya Dair

Fotoğraf: Duygu İslamoğlu

“Havaya Dair”, solunan havanın karmaşıklıklarını ortaya koyarken, zehirliliğin toplumsal ve politik sonuçlarına, yerel ve küresel ölçekteki izleklerine de dikkat çekiyor. Sergi, temiz ve solunabilir havanın herkes için evrensel bir hak olduğu fikrini güçlendiriyor ve bu uğurda kolektif eylemlerin önemini vurguluyor.

‘Hayatımızı her gün etkileyen ve görülmeyen havayı resmetmeye çalıştık’

Sergi açılışında konuşan 2050+ ekibinden Kamil Dalkir, hava kirliliğinin dünya genelinde artan bir sorun olduğuna dikkat çekerek, serginin görüp dokunamadığımız havayı görsel, dokunsal ve işitsel olarak deneyimlemeye davet ettiğini anlattı. Tasarımcılardan Erico Petrillo ise, serginin önemli bir kısmını oluşturan perde tasarımlarındaki işlemelerin İstanbul’da kadınlar tarafından yapıldığını vurgulayarak, sunulan eserin kapsayıcılığından söz etti.

Serginin açılış gününde, 8 Mayıs Çarşamba saat 18.30’da, 2050+ ekibinden Ippolito Pestellini Laparelli ve Kamil Dalkir’in konuşmalarıyla başlayacak bir panel düzenlenecek. Eylül Şenses‘in moderatörlüğünde gerçekleşecek panelde, Erica Petrillo (2050+), Melek Türker Saçan (Boğaziçi Üniversitesi) ve Melike Yavuz (Temiz Hava Hakkı Platformu) bilim, aktivizm ve sanatın kesişiminde serginin ele aldığı konuları tartışacak.

Sergi ve eşlik eden etkinlikler, Salt Beyoğlu‘nda 18 Ağustos’a kadar devam edecek; herkese açık ve ücretsiz olacak. Detaylı bilgi ve program için Salt’ın web sitesi ziyaret edilebilir.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.