İklim KriziManşet

SALT’dan COP 21 Paris arefesinde iklim odaklı program: “Bu son şansımız mı?”

0

Deneysel düşünceye ve araştırmaya yönelik yenilikçi programlar geliştiren kültür kurumu SALT “felaket düzeyine varan iklim değişikliği karşısında müze ve kültür kurumlarının sorumlulukları nelerdir” sorusu ışığında, tam da Paris Taraflar Konferansı (COP21) arefesinde, “Bu son şansımız mı?” adıyla yoğun ve bir o kadar da kuvvetli bir etkinlik düzenledi. Etkinlik programı bugün (27 Kasım Perşembe) başlıyor

47

SALT Beyoğlu’nda 27 Kasım ile 4 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek program kapsamında bir STK Fuarı kurulacak ve iklim değişikliğiyle doğrudan ilişkili çevre meselelerinde çeşitli eylem ve araştırmaları irdeleyen sekiz belgesel filmin gösterimi yapılacak.

Kaçırırsanız hatırlatmadığımıza biz pişman oluruz, dolayısıyla buyrun; gün be gün etkinlikler ve detayları:

27 Kasım Cuma

Yönetmenliğini Avi Lewis’in yaptığı ve Naomi Klein’ın aynı adlı kitabından hareketle dört yılı aşkın bir sürede tamamlanıp bu yıl gösterime giren “This Changes Everything” [Bu Her Şeyi Değiştirir] film gösterimi var.

Saat 19:00’daki gösterimden bir saat önce Ömer Madra ve İklim İçin Kampanyası temsilcilerinin katılacakları bir de konuşma gerçekleştirilecek.

SALT Beyoğlu, Açık Sinema’da saat 18:00’de başlayacak olan bu konuşmada sürdürülebilir kalkınma konusuna ilişkin başarı ve hesap hatalarına, kitlesel mücadelelere ve 12‐13 Kasım’da İstanbul’da yapılan İklim Forumu’nun sonuçlarına değinilecek. Film 89 dakika ve orijinal dili İngilizce olmakla beraber Türkçe altyazı mevcut.

28 Kasım Cumartesi

SALT, Paris Taraflar Konferansı paralelinde söyleyecek sözü olan yedi sivil toplum kuruluşu ile EkoIQ dergisinin katıldığı bir STK Fuarı düzenliyor. SALT Beyoğlu’ndaki Forum alanında gerçekleşecek fuarla Türkiye’deki çevre meselerine ilişkin tartışma platformunun sürdürülmesi amaçlanıyor. Katılımcı kuruluşların araştırma ve çözüm önerilerini sunacağı fuar kapsamında ayrıca, atölye çalışmaları, kısa film gösterimleri ve konuşmalar yapılacak. Katılımcı STK’lar ve beraberlerinde getirecekleri muhabbet özetle şöyle:

Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) Türkiye Ofisi Fotoğraf sanatçısı Kerem Yücel’in termik ve doğal gaz santrallerinin bulunduğu bölgedeki yaşamı fotoğrafladığı 4 işi girişteki bilgi ekranında dönecek.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye) Yenilenebilir enerji kaynaklarından “güneş” üzerine devlet tarafından çıkarılan yasalar ve güneşin ülkedeki kullanım potansiyeli hakkında panolar hazırlayacaklar.

Greenpeace Akdeniz Türkiye’nin Kara Atlası ile termik santrallerin getirdiği felaketler üzerine odaklanılacak. Kömürle Yanmak kısa film gösterimi yapılacak. Yırca Köyü’ne yerleştirilen güneş panelleri ile üretilen enerji miktarını canlı olarak bilgisayar ortamında katılımcılara sunacaklar.

Temiz Hava Hakkı Platformu, Doktorların katılımlarıyla çevre sorunlarına yönelik bilgilendirme konuşması yapılacak. 82 ildeki enerji tüketimini ve hava kirliliğini özetleyen interaktif bir loto çekilişi ile Türkiye’nin hava kirliliği haritası oluşturulacak.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Gıda üretimi, tüketimi ve temiz enerji arasındaki ilişkileri tartışacaklar.

Yeryüzü Derneği, Kimyasal kullanımı olmadan sebze ‐ meyve yetiştiriciliği nasıl yapılır sorusu üzerinden tohum ekimleri yapacaklar.

Slow Food Gençlik Ağı, Yeni gıda tüketim ağları ve tüketici ilişkisi üzerine bir anket yapacaklar.

Gene 28 Kasım Cumartesi günü 15:30 ve 17:30 olmak üzere iki seansta gösterilecek olan film kaçırılmamalı. “How to Change the World” [Dünya Nasıl Değiştirilir] adlı bu belgesel modern çevreci hareketin ortaya çıktığı dönemin anlatılmamış bir hikâyesini, 40 yıldan uzun süredir gün yüzü görmemiş çarpıcı arşiv görüntüleriyle bezeyerek sunuyor.

Bugün Greenpeace olarak bildiğimiz küresel örgütün yaratılmasında Robert Hunter’ın oynadığı role odaklanan filmin yönetmeni Jerry Rothwell. Yapım yılı 2015 ve gösterim süresi 110 dakika. Orijinal dili İngilizce ama Türkçe altyazısı mevcut. Yani zamanınızı ayırmaktan başka yapmanız gereken yok. Öncesinde ya da sonrasında Forum alanına,Greenpeace Akdeniz masasına uğramayı da ihmal etmeyin, lütfen.

Bu iki seansın devamında, yani 28 Kasım, Cumartesi günü saat 19:30’da, yönetmenliğini Wim Wenders ve Juliano Ribeiro Salgado’nun yaptığı 2014 yapımı “The Salt of the Earth” [Toprağın Tuzu] var.

Yakın tarihimizin bazı büyük olaylarına, uluslararası çatışmalara, kıtlık ve toplu göçlere tanıklık etmiş olan belgesel fotoğrafçı Sebastião Salgado, oğlu Juliano Ribeiro Salgado ve Wim Wenders’in kılavuzluğunda gezegenimize bakmak için kaçırılmayacak bir fırsat! Gösterim süresi 110 dakika, orijinal dili  İngilizce, Fransızca ve Portekizce ama Türkçe ve İngilizce altyazı mevcut.

29 Kasım Pazar

İlk gösterim saat 16:00’da, Orlando von Einsiedel’in “Virunga”sıyla başlıyor. 2014 yapımı film Afrika’nın dünya tarafından unutulmuş bir yöresinde daha iyi bir gelecek inşa etmek için hayatını riske atan bir grup cesur insanın hikâyesini anlatırken güçlü bir araştırmacı gazetecilik ve doğa belgeselciliği birleşimi sergiliyor.

UNESCO’nun dünya mirası olarak tanımladığı yabani ve büyülü bir ortam, silahlı milisler, kaçak avcılar ve zengin doğal kaynakları kontrol etmek isteyen karanlık güçler gibi yoğun bir kötülük karşısında bir gurup bekçinin hikayesini seyretmeye fırsat bulacağınızı umuyoruz. 110 dakikalık bu filmde İngilizce, Fransızca ve Svahili konuşuluyor ama hem Türkçe hem de İngilizce altyazı mevcut.

Aynı gün 29 Kasım Pazar günü saat 18:00’de gösterilecek 2012 yapımı “Chasing Ice” [Buz Peşinde].

Jeff Orlowski’nin yönettiği bu belgeselin kahramanı gezegenimizin geçirdiği değişim hakkında yadsınamaz kanıtlar toplayarak tarihin akışını değiştirmeye çabalayan bir fotoğrafçı, James Balog. Gezegenimizin kırılganlığını kendi ölümlülüğümüzü bir kez daha idrak için daha güzel bir son film seçilemezdi programa! Orijinal dili İngilizce, Türkçe altyazı mevcut.

1 Aralık Salı

Rachel Boynton’un yönettiği 2013 yapımı “Big Men” [Büyük Adamlar], küresel kapitalizm ile petrol, takdir ve para peşindeki arayışın daha derindeki sonuçlarını sorgulamayı deniyor. Saat 19:00’da gösterilecek film ABD merkezli Kosmos Energy şirketinin 2007 yılında, Batı Afrika’daki Gana Cumhuriyeti’nin tarihinde ilk defa petrol bulduğunu ilan etmesi ve takip eden beş yıl sürede yaşanılacak dolambaçlı bir açgözlülük ve sahtekârlık hikâyesini aktarıyor. 100 dakika uzunluğundaki filmin orijinal dili İngilizce ve Türkçe altyazı mevcut.

2 Aralık Çarşamba

“Merchants of Doubt” [Şüphe Tüccarları], “Food, Inc.” [Gıda, AŞ] belgeselinden tanıdığımız yönetmen Robert Kenner’ın son filmi. Saat 19:00’da gösterilecek film Naomi Oreskes ve Erik Conway’in aynı adlı kitabından ilhamla çekilmiş ve izleyiciyi öncelikle ABD’nin ama biraz düşününce aslında içinde yaşadığımız tüketim düzeninin her köşesinde kendini gösteren “algı yönetimi” kültürüne doğru alaycı, komik ve aynı zamanda aydınlatıcı bir yolculuğa çıkarıyor. Film 96 dakika. Orijinal dili İngilizce ve Türkçe altyazı mevcut.

4 Aralık Cuma

Kip Anderson ve Keegan Kuhn’un yönettiği “Cowspiracy: The Sustainability Secret” [Sürdürülebilirliğin Sırrı] saat 19:00’da gösteriliyor. Büyük ölçekli fabrika çiftçiliğinin dünya üzerindeki yok edici çevresel etkilerini irdeleyen bu cesur film aynı zamanda yönetmenlerin çevre örgütleri ile de ihtilafa düştükleri oldukça yıpratıcı, sorgulayıcı ve uyandıran bir tecrübenin ürünü. 90 dakika uzunluğundaki filmin orijinal dili İngilizce ve Türkçe altyazı mevcut.

Diyeceğimiz şu, bu programı kaçırmayın. Yanınıza bir kaç kişi daha katıp giderseniz, hele… ne iyi olur. Zira Tarihi bir zaman dilimini paylaşıyoruz. COP21 arefesinde, tüketimin tepe yaptığı bir turbo metropolde, yokolan coğrafyamız, tükenen gezegenimiz ve biz üzerine durup düşünmek için fevkalade bir fırsat bu.

Ayrıntılı bilgi içinsaltonline.org

İdrakımız yarını değiştirebilir!

 

(Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.