Doğa MücadelesiManşetYerel

Salihli, katı atık tesisine direniyor: Faaliyet hukuksuz, haklı direnişimizi sürdüreceğiz

0

Manisa‘nın Salihli ilçesine bağlı Caferbey Köyü‘nde büyükşehir belediyesi tarafından hayata geçirilmek istenen katı atık tesisi için iş makinelerinin bu sabah köyün merasına girmesi üzerine, köylüler ve çevre aktivistleri bir araya geldi. Yoğun sayıda kolluk kuvveti de iş makineleriyle birlikte köye girerken, halkın tepkisi üzerine iş makineleri geri çekildi.

Bölgede katı atık tesisinin yapılmaması için Manisa İdare Mahkemesi‘nde yürütmeyi durdurma istemli açılmış bir iptal davası olduğunu kaydeden Salihli Çevre Derneği ve davanın avukatı Seçil Ege Değerli, yargı kararlarını beklemeksizin iş makinelerinin köye giriş yaptığını aktardı.

‘Köy halkı şu an nöbette’

Seçil Ege Değerli, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 ilçede katı atık tesisinin yapılacağını ve bunlardan birinin de Salihli Caferbey Köyü’nde yapılacağının birkaç yıl önce duyulduğunu aktardı. Ancak, yerel seçim zamanında şu an ilçenin belediye başkanı olan Zeki Kayda‘nın köyde katı atık projesine izin vermeyeceğini seçim vaadi olarak söylediğini ve destek aldığını aktardı. Fakat, tüm bu sözlere rağmen de bir ay önce köyün mera alanında çalışmaların başladığını belirten Değerli, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bunun üzerine derneğimize köy halkı başvurdu. Yaptığımız araştırmada 2018 yılında Manisa Valiliği’nin bu projeye onay verdiğini ve Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesindeki SİPİL A.Ş tarafından faaliyete başlanılacağını öğrendik.

Bugün bununla ilgili halihazırda Manisa İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma istemli açılmış bir iptal davamız var. Ancak, bugün sabah saatlerinde yargı kararlarını beklemeksizin iş makinelerinin meraya giriş yaptığı fark ediliyor. Köy halkı bir tepki geliştirdi tabii ki. Burada pasif bir direniş başladı. Yoğun sayıda kolluk kuvveti de iş makineleriyle birlikte köye girmiş ancak halkın tepkisi üzerine iş makineleri geri çekildi. Köy halkı şu anda nöbette bekliyor.”

‘Bu köylü size ne yaptı?’

Bir köylü seçim vaadini yerine getirmeyen Zeki Kayda’ya ithafen “Bu köylü size ne yaptı?” diye sordu.

‘Hukuken hiçbir dayanağı yok’

Şirketin ne “ÇED gerekli değildir” ne de “ÇED olumlu” gibi hiçbir kararının olmadığını söyleyen Avukat Seçil Ege Değerli, bu alanın üzerine katı atık tesisi yapmanın hukuken hiçbir dayanağı olmadığını ifade etti:

Şirketin alınmış hiçbir ÇED kararı da yok. Ne ÇED gerekli değildir ne ÇED olumlu. Hiçbir şekilde ÇED süreci başlatmamışlar zaten. Alan tapuda da mera alanı. Köyde hem hayvancılık hem tarım yapılıyor ve bu mera aktif olarak hayvan otlatmak için kullanılan bir yer zaten. Etrafı tamamen zeytinliklerle ve bağlarla çevrili.

Böyle bir alan üzerine katı atık tesisi yapmanın hem hukuken hiçbir dayanağı yok hem de çevre, halk sağlığı, ekolojik denge açısından zararlı sonuçları olacağını düşünüyoruz.”

‘Yer altı suları kirlenecek’

Katı atık tesisinin hayata geçmesi durumunda yer altı sularının kirleneceğinin altını çizen Değerli, insan sağlığı açısından da çeşitli riskler barındıracağını dile getirdi:

Bu proje sahasının yani köyün merasının hemen yakınında Gediz Nehri’ni besleyen kollardan bir tanesi olan Tabak Çayı geçiyor. Meraya 10 metre civarında köyün içme suyu kuyuları var. Onun dışında tarımsal sulama suları var.

Bizim ilçemiz büyük de bir ilçe olduğu için etraftaki çöplerin toplanacağı bir merkez olarak planlanmış. Burada bu tip katı atıkların depolanması durumunda zaten yer altı sularının kirleneceği, bozulacağı bilinen bir gerçek. Bunun yanında havaya salınan partiküller, hava kirliliği, gürültü köyün yerleşim yerinin 100-200 metre yakınında yapılması insan sağlığı açısından da ciddi risk doğuracaktır.”

‘Haklı direnişimizi sürdüreceğiz’

“Buradan kamu idarecilerine sesleniyoruz. Bu hukuksuzluğa son vermelerini ve halkın taleplerini dinlemelerini istiyoruz” diyen Avukat Seçil Ege Değerli, haklı direnişlerini de sürdüreceklerini belirtti:

Şu an belediyeye ait şirketin yapacağı her bir faaliyet tamamen kanunsuz olacaktır. Şu an burada halk merasına, toprağına, memleketine sahip çıkıyor. Direnişini ve nöbetini sürdürecek. Biz de Salihli Çevre Derneği olarak ve davanın avukatı olarak ben de köylülerimizle hep beraberiz. Biz haklı direnişimizi sürdüreceğiz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.