Sağlık harcamaları Avrupada düşüyor

AB’nin yayımladığı bir rapor, Avrupa’da kamu sağlık harcamalarının 1970’lerden bu yana ilk kez düştüğünü gösterdi. Uzmanlar, sağlık alanında yapılan harcamaların etkilerinin henüz görünür hale gelmediği görüşünde.

Avrupa Komisyonu ve OECD’nin yayımladığı rapor, 2000-2009 yılları arasında gerçekleşen yılda ortalama yüzde 4.6’lık büyüme oranına kartşın Avrupa’da kişi başına yapılan sağlık harcamaları, 2010 yılında 1975’ten bu yana ilk kez, yüzde 0.6 düştü.

Rapora göre aynı zamanda Avrupa Birliği’nde yaşayan yetişkinlerin yarısı aşırı kilolu, yüzde 17’si ise obezite hastası. Bu ve diğer problemler, gelecekteki sağlık sorunlarına da zemin hazırlıyor.

Rapora göre obezite oranları 1990’dan bu yana pek çok Avrupa ülkesinde ikiye katlandı. Şu anda obezite oranları Romanya ve İsviçre’deki yüzde 8 seviyesinden, Macaristan ve İngiltere’deki yüzde 25’e kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor.

Avrupa Kamu Sağlığı Birliği (EPHA) Genel Sekreteri Monika Kosinska, ‘Temel hizmetlerdeki harcamalarda kesintiye gitmek açıkça delilik. Bu sadece ekonominin canlandırılmasına yönelik baskı altında bulunan halkın direncini zayıflatmakla kalmıyor, aynı zamanda birincil tedaviye erişimi azalan halkın, hastalıklarının tedavisi daha pahalı aşamaya geldiği bir dönemde tedaviye başvurmasına yol açıyor’ dedi.

Sağlıkta kesintiler İspanya’da protesto edildi

Rapora göre 2010 yılında sağlık harcamalarının GSYİH’ya oranı yüzde 12 ile en yüksek Hollanda’da, ardından yüzde 11.6 ile Fransa ve Almanya’da kaydedildi. AB ortalaması, 2009’daki yüzde 9.2 seviyesinden yüzde 9’a düştü.

Öte yandan sağlık harcamalarındaki kesintiler, İspanya dahil olmak üzere pek çok ülkede protestolarla karşılanıyor.

Cumartesi günü bütçe kesintileri ve özelleştirmelere tepkili binlerce İspanyol doktor, hemşire ve hastane çalışanı, başkent Madrid sokaklarını doldurdu ve ‘Sağlık haktır. Mücadele edeceğiz’ sloganları attı. Pek çok gösterici önlüklerine ‘Satılık’ yazıları astı.

(Euractiv)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Lancet: Sıcağa bağlı ölümler 2023’te yüzde 167 arttı, risk büyüyor

Raporun yazarları, net sıfır için gerekli kaynakların bulunduğunu, ancak hükümetlerin ve şirketlerin fosil yakıt yatırımlarına trilyonlarca dolar harcayarak 'yangına körükle gitmelerini' kınadı. 

‘Bütçe görüşmelerinin temel gündemi okul yemeği olmalı’

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, okullarda günde bir öğün sağlıklı yemek için kaynak ayrılmasının tercihten öte eğitim hakkının gereği olduğunu vurguladı.

Karadeniz Ereğlisi halkı, ERDEMİR’in yarattığı kirliliğe karşı sürekli eyleme başladı

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu üyeleri, ilçede artan kanser ve solunum yolu hastalıklarından sorumlu tuttukları Erdemir'e karşı her cumartesi bir araya gelme kararı aldı.

Türkiye nüfusunun en az yüzde 92’si kirli hava soluyor

Kara Rapor-2024'e göre, Türkiye'de havası en kirli iller Hakkari, Batman ve Şırnak. Raporda ilk kez meme kanseri ile kirlilik arasındaki ilişki ortaya konuyor.

Afşin Elbistan santralinin genişletilmesi 88,4 milyar liralık sağlık maliyeti getirecek 

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre, planlanan iki ek ünitenin yaratacağı hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2 bin 268 erken ölüme yol açacak

EN ÇOK OKUNANLAR