TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşet

Sağlık Bakanı: Vaka artış hızı düşüşe geçti

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu ile yaptığı toplantının ardından koronavirüs salgınının Türkiye’deki son durumu paylaştı. Bakan Koca, salgının yayılma hızını kontrol altına almaya başladıklarını belirterek “Ülkede vaka artış hızı dördüncü haftadan ve ölüm artış hızı da beşinci haftadan itibaren azaldı. Aldığımız tedbirler Türkiye’nin salgını en az kayıpla aşacağına işaret ediyor. Kurallara istisnasız uyalım” dedi.

Fahrettin Koca koronavirüs salgınıyla ilgili son rakamları da verdi: “Son 24 saatte 33 bin 70 yeni test yapıldı. Test sonucu 4 bin 62 yeni vaka tespit edildi ve toplam vaka sayısı 65 bin 111’e yükseldi. 107 kişi vefat etti, ölü sayısı 1403 oldu”.

Türkiye’deki tablonun iyi olduğunu ifade eden Koca, bunun filyasyon (bulaşıcı hastalıkla temas zincirinin taranması) ekiplerinin çalışmaları sayesinde olduğunu söyledi. Koca, vakalara temas eden kişi sayısını da açıkladı: “Bugüne kadar vakalarla temas halinde olan 261 bin 969 kişi tespit ettik ve yüzde 95.8’ine ulaştık. Takibi yapılan 251 bin 28’dir. Her doğrulanmış vakaya ortalama 4.5 insan düşüyor.”

Bakan filyasyon ekibi sayısının 4 bin 600 olduğunu açıklayarak, bu ekiplerin 48 saat içinde vakaların temas ettiği kişileri ulaştığını söyledi.

Bakan Koca’nın açıklamasından satır başları şöyle:

En az kayıpla aşacağız:  Şu ana kadar aldığımız sonuçlar Türkiye’nin en az kayıpla aşacağına işaret ediyor. Bunu biz tedbirleri yüzde 100 uygulanmadığı halde diyoruz. Diyorum ki tedbirlere yüzde 100 uyalım.

Vaka artış hızı düşüşe geçti: Vakaların sayısı tüm dünyada artıyor. Her ülke kendi mücadelesini veriyor. Türkiye’de salgında tespit edilen her olay gözünüzün önünde. Türkiye’de hastalığın bir haftada en çok vaka sayısına ulaşması dördüncü haftada gerçekleşti ve vaka artış hızı düşüşe geçti.

Genel tarama akılcı değil: Test neden herkese yapılmıyor eleştirisi oldu. Genel tarama akılcı değil. Filyasyon kelimesi soruya nokta atışı getiriyor. Yaygın temas taraması sıkı takip, salgının önünü kesmenin yolu bu. Dünyanın büyük kısmı sadece şikayetle başvuran vakalar üzerinden tanı ve tedavi sürecini izliyor.

Her vakaya 4.5 insan: Hasta kaybı artış oranı hızında da yavaşlama beşinci haftada gerçekleşti. Bunu en erken yakalayan ülke olduk. Bugüne kadar vakalarla temas halinde olan 261 bin 969 kişi tespit ettik ve yüzde 95.8’ine ulaştık. Takibi yapılan 251 bin 28’dir. Her doğrulanmış vakaya ortalama 4.5 insan düşüyor.

48 Saatte temasçılara ulaşılıyor: Filyasyon ekipleri doktor, sağlık memuru ve yardımcı personelden oluşur. Her vaka tespitinde vakanın hikayesi üzerinden harekete geçip, hastanın temas halinde olduğu kişileri 48 saatte taramaktadır. Doğrudan adreslerine ulaşmaktadır.

4 bin 600 ekip var: Filyasyon çalışması 81 ilde yapılıyor. Temaslı takibin en yüksek 99’la Zonguldak’tır. Vakaların en yoğun olduğu İstanbul’da bin 200 ekip görev almaktadır. Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayısı 4 bin 600’dür. Sahip olduğumuz büyük veri kaynağı aile hekimlerimizle kurduğumuz sistemdir. Korona virüsüyle mücadele mahallelere, sokağa, apartmana kadar indi. Veriler tek sistemde toplanmaktadır.

10 Nisan günü ilan edilen sokağa çıkma yasağını değerlendiren Koca şunları söyledi: “Bilim kurulunun her zaman üzerinde durduğu izolasyon ve hareketli ortamın en aza indirilmesi oldu. Amaca hizmet eden bir durumdu ve sorun yok. Sonuçlarıyla ilgili bütün rakamları her gün şeffaf şekilde sizlere aktarıyoruz. Dolayısıyla hepimiz önümüzdeki günlerde sonuçları göreceğiz.”

‘Soylu ile ilgili söyleyecek şeyim yok’

Bakan’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun geçtiğimiz Cuma akşamı, sokağa çıkma yasağı öncesinde yaşananlar yüzünden istifası ve istifanın kabul edilmemesine ilişkin yorumu ise şöyle oldu: “Yaşananlarla ilgili benim farklı bir şey söylemem gerekmiyor. Hükümetin kararı. İçişleri Bakanımız ile korona ve deprem döneminde mücadele arkadaşlığı yaptık. Cuma, Cumartesi, Pazar günü görüştüm, Pazartesi günü de bakanlar kurulunda görüştük. Süleyman bey gerekli açıklamayı yaptı. İlave edecek bir şeyim yok.” Soylu ile tartıştığı iddialarını da yalanlayan Koca, “Vatandaşımız dünyayı ve Türkiye’yi etkileyen salgında, salgınla mücadeleye odaklanmamızı bekliyor. Biz salgınla mücadeleye kendimizi adamış durumdayız ve başka gündemimiz yok” dedi.

İki haftaya vaka piki görünüyor

Bakan Koca önümüzdeki bir, iki hafta içinde yeni bir dalgalanma olmasa vaka sayısında pikin görüleceğini belirtti. Koca, Adana’da yoğun bakım yatakları ve yatakların doluluk oranının düşük olduğunu ve belediyenin hazırladığı sahra hastanesine ihtiyaç olmadığını ifade etti. İstanbul’da inşaatı süren iki hastaneyi de hatırlatan Koca, “İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 52.5’tir. Bazı hastanelerimizde doluluk oranı yüzde 80 olan var mı, var. Ancak genel olarak 52.5 olduğu için şimdilik sahra hastanelerine gerek duymuyoruz” dedi.

1 milyon kutu ilaç stokladık

Aşı için en az dört ila altı ay gerekeceğini belirten Fahrettin Koca Çin’den gelen ilaçların yoğun bakıma geçiş öncesinde kullanılmasının faydalarının görüldüğüne dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Hidroksil klorokini baştan 1 milyon kutu olarak stokladık. Bunu daha ciddi vakalarda kullanıyorlar ABD’de. Biz daha erken kullanıyoruz. Vakaların erken dönemde cihaza bağlanması süreci uzatıyor. Aşıyla ilgili Türkiye’nin klinik araştırmalar merkezi olmasını istemiyoruz, bu anlamdaki yaklaşımımızı net ifade ettik. Biz kendi aşı çalışmamızı birçok ülkeyle gerektiğinde yapabiliriz ama klinik uygulama noktasında kendi çalışmalarımızı daha önemli görüyoruz.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.