SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Sağlık Bakanı Koca: Pozitif çıkan her kişi hasta değil, vaka

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından koronavirüs salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan, “vaka sayısının gizlendiği” eleştirilerine yanıt verirken “pozitif çıkan her kişinin hasta değil vaka olduğu” vurgusu yaptı. Koca” şunları söyledi:

“Bizim verdiğimiz ‘hasta’ sayısı. Her vaka hasta değildir, testi pozitif olup semptom göstermeyen var. Bunlar çoğunluğu oluşturuyor. Günlük verilen, daha doğrusu hasta sayısı sadece hastaneye yatan hasta sayısı değildir. Hasta olarak semptomu olan kişilerden bahsediyoruz. Semptomu olan, hastanede yatmayan ve yatan kişileri günlük hasta sayısı olarak vermiş oluyoruz” 

 Bu açıklamasıyla asemptomik vakaların tabloda yer almadığını ifade etmiş olan Bakan Koca, gazetecilerin ‘vaka sayısı’ sorusuna ise yanıt vermedi.  Salgınla mücadele sürecinde devletin halkın sağlığı kadar ulusal çıkarları da koruduğunu söyleyen Bakan, çok yakında Türkiye’nin kendi aşısının üretimine başlayacağına inandığını kaydetti. 

Fahrettin Koca’nın açıklamalarından önce çıkanlar şöyle: 

  • Her vaka, hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor.
  • Ölüm sayıları hakkında ilginç iddialar var. Bu konuda bir tartışma galibiyeti bekleyenlere sesleniyorum, sayısal bir galibiyet arıyorsanız, lütfen ruhaniyeti çiğnemeyin, kayıplarımıza saygı gösterin.
  • Ölüm sayılarıyla skor arayışında olanlar nerede dayanak arıyor? Ölüm bildiriminde kullanılan form yeni değildir, 2013’ten beri kullanılmaktadır.
  • Devletin ve salgınla mücadelenin itibarını zedelemek isteyen, kendi itibarını zedeler. Birinin ölümünü saklamaya imkan yoktur. Belediyelerin verileri, kendi illerindeki defin sayılarını ortaya koyar. TÜİK verilerinde dağılım, ölen kişilerin ikamet adresine göre yapılmaktadır.
  • TÜİK verilerine göre, geçen yılın ilk 9 ayında ölüm sayısı 329 bin 274’tür. Yıllık öngörülen yüzde 2,2 artışla bunun şimdi 336 bin 518 olması beklenmektedir. Şu ana kadar Kovid-19 kaynaklı ölümler dahil 339 bin 26 ölüm gerçekleşmiştir. Aradaki fark 7 bin 244’tür. Covid-19 kaynaklı tespit edilen ölüm sayısı ise 8 bin 62’dir.

‘Verdiğimiz bilgilerin tamamı doğru’

  • Covid-19 ölümlerinin bulaşıcı hastalık başlığı altında verilmediği açıktır. Bunları sırf bulaşıcı hastalık sebebiyle ölüm diye Covid-19 hanesine yazan varsa yanılıyor.
  • Bizim verdiğimiz tablodaki bilgilerin tamamının doğru olduğunu söylemek istiyorum. Tablodaki bütün veriler, bütün rakamlar doğrudur.
  • Ankara’daki hasta sayısı iki haftada yarı yarıya azaldı. Aldığımız tedbirlerle son 10 gün içinde günlük hasta sayısı yüzde 60’a yakın azaldı.

  • Ortalama filyasyon iz sürme süremiz, 13 saate kadar düştü. Ortalama temaslıyı tespit etmemizin süresi 8 saate kadar indi.
  • İstanbul’da vaka sayısı, yüzde 2,8 oranında düştü.  Vaya sayısı İzmir’de yüzde 26, Konya’da yüzde 43.5 oranında düştü.
  • Hazırlık ve birinci sınıflardaki eğitimlerde, şu ana kadar ciddi bir sorun yaşamadık.
  • (Yüz yüze eğitim) Muhtemelen 2’nci sınıflar, 8 ve 12’ler için Bilim Kurulu’nun bir önerisi var. Bunu netleştirip sunmuş olacağız.

1.391 yeni vaka, 65 can kaybı  

Sağlık Bakanı, 30 Eylül gününe ilişkin korona virüsü verilerini de paylaştı. Buna göre son 24 saat içerisinde 112 bin 98 test yapıldı, 1391 kişiye korona virüsü teşhisi konuldu. Virüs nedeniyle bugün 65 kişi daha vefat ederken 1.245 kişi de iyileşti. Böylece toplam hasta sayısı 318 bin 663’e, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 8 bin 195’e yükseldi. 

Gazetecilerin sorularına da yanıt veren Bakan, RO değerinin iki haftadır azaldığını ve bundan sonraki dönemde 1’in altında seyrederek azalacağını söyledi. Günlük verilen hasta sayısının sadece hastaneye yatan hasta sayısı olmadığını söyleyen Koca, “Hasta semptomu olan kişilerden bahsediyoruz. Semptomu olan, hastanede yatmayan ve yatan kişileri günlük hasta sayısı olarak vermiş oluyoruz” dedi. 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.