Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Sağlık Bakanı Koca: Aşı olanlar sonbaharda maskelerini çıkarabilir

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından bir araya geldiği basın mensuplarına açıklama yaptı. Bakan Koca, maskelerin tamamen çıkarılması için toplumsal bağışıklığın sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.

Toplumun en az yüzde 60’ının aşılanmasıyla toplumsal bağışıklığın oluşabileceğine dikkat çeken Koca, ”Eylül’de normal hayata dönmek istiyoruz, toplumsal bağışıklık yakalandıktan sonra aşı olanlar maske takmayabilir. Aşı takviminde aksama olmazsa, toplumsal bağışıklık yaz aylarında yakalanacak ve Türkiye sonbaharda normal hayata dönecek” diye konuştu.

BioNTech kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin’in aşı kampanyasına katılmak üzere haziran ayının ortasında Türkiye’ye gelebileceğini belirten Koca, şunları söyledi:

  • Yaygın aşılama yapılmadıkça biz maske takılmamasını önermiyoruz. Toplumsal bağışıklık oluştuktan sonra aşı olanların maske takma zorunluğu olmayabilir; fakat o, bağışıklıktan sonra.
  • Erken dönemde biz halen bütün aşıların bulaşılırlığı önlediğinden emin değiliz. BioNTech aşısı için yüzde 90’ın üzerinde bulaşılırlığı önlediğini Uğur hoca söylemişti; ama diğer aşılarla ilgili emin değiliz.
  • Toplumsal bağışıklık oluşmadıkça kişisel tedbirlerin maskeyle devre dışı kalmasını önermiyoruz ama bu eylül sonrası devreye girer. Bu dönemde okullar, üniversite, yüksekokullar dahil olmak üzere normal hayata dönülmesini hedefliyoruz; aşılamayı sağlayarak.

‘Maske kişisel tercih olacak’

Eylül ayından itibaren toplumsal bağışıklığın sağlanması ile maskelerin de çıkarılabileceğini kaydeden Koca, “Birçok kimse yine maske takmak isteyecek. Özellikle birçok enfeksiyondan koruduğunu biliyoruz; ama bu tamamen kişisel bir tercihle söz konusu olacak. Şimdi de 2 metre mesafeyi koruyabiliyorsanız sahilde takmanız gerekmez. Ama evdesiniz, 2 metreyi koruyamıyorsunuz o zaman takmanız gerekecek” dedi.

Yerli aşıda iki hafta sonra Faz-3’e geçilmiş olacağını bildiren Bakan, eylülde ilk aşının kullanılabilir hale geleceğini kaydetti.

‘Haziran’da 30 milyon doz BioNTech aşısı tamamlanacak’ 

Uğur Şahin ile dün görüştüğünü belirten Bakan Koca, gelecek hafta sonuna kadar 12 milyon dozun peyderpey Türkiye’ye geleceğini, haziran içinde de 30 milyon doz aşının tamamlanacağını söyledi; bu durumda ay sonuna kadar 20 yaşa kadar aşılamanın gerçekleşebileceğini ifade etti.

You may also like

Comments

Comments are closed.