Kültür-SanatManşet

Sadri Alışık ve Çolpan İlhan’ın ruhlarıyla… Diren Sanat!

0

Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri sinema ve tiyatro dallarında birlikte ödül veriliyor olması itibarıyla özel bir yere sahip. Ödüller, Sadri Alışık’ın 1995 yılındaki vefatının anısına eşi tiyatro ve sinema sanatçısı Çolpan İlhan’ın himayesinde verilmeye başlanmıştı. Geçtiğimiz yıl 25 Temmuz’da Çolpan İlhan’ın da aramızdan ayrılması ile birlikte bu önemli sanatsal mirasa ikinci kuşaktan Kerem Alışık tarafından sahip çıkıldı.

Sinema ve tiyatroyu buluşturan ödül

Yirmi yılını devirmesi itibarıyla kıymetli bir dönüm noktasında olan Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri sinema ve tiyatro alanlarında birlikte ödül veriyor olması itibarıyla, biri diğerine karşı daha ticari algıya sahip iki önemli sanat akımı arasında köprü kurma görevi de üstleniyor. Oyuncu Mehmet Günsür’ün Yeşil Gazete’ye verdiği röportajda 90lara değindiği üzere “O aralar televizyonlarda türkücü dizileri dönüyordu.” Özellikle televizyon dizisi yapımlarının giderek geliştiği 2000ler ve buna paralel olarak tiyatro konservatuarlarından yetişen oyuncuların bu sektörü beslemesi, sonrasında da bu yapım bolluğunun yerli sinema sektörünün de önünü açmasıyla, iki sanat akımının insan kaynakları giderek kesişmeye başladı. Bu dönüşüm düşünüldüğünde Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri, tiyatro ve sinema sanatçılarımızı destekleyen oldukça ileri görüşlü ve değerli bir girişim olarak öne çıkıyor.

Ödül töreni, Beşiktaş’taki Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Jüri başkanlığını Zuhal Olcay’ın yaptığı sinema ödüllerinde, Burak Göral, Prof. Dr. Bülent Vardar, Fehmi Yaşar, Mehmet Aslantuğ ve Vecdi Sayar da yer aldı. Her iki sanat alanında da müzikal ya da komediler ile dram kategorileri ayrı ayrı değerlendiriliyor. Bu kategorilerde en başarılı kadın ve erkek oyuncular ile yardımcı rol ödülleri veriliyor.

Bu şekilde her yıl sinema ve tiyatro alanlarında toplam 8 en iyi oyunculuk ödülü sahiplerini buluyor. Ayrıca bir çok özel ödül de her iki sanat dalında başarılı sanatçıların oluyor. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri’nin 20nci yıldönümünde bu onuru kazanan tiyatrocu ve sinemacılara bir göz atalım…

Müzikal ya da komedi dalında sinema oyunculuğu:
Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Gupse Özay (Deliha)
Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu: Engin Günaydın (İçimdeki Ses)
Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Füsun Demirel (İçimdeki Ses)
Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Çağlar Çorumlu (Pek Yakında)

Dram dalında sinema oyunculuğu:
Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Nurgül Yeşilçay (Gece)
Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Serkan Keskin (İtirazım Var)
Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Vildan Atasever (Gece)
Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Settar Tanrıöğen (Nergis Hanım)

Komedi, müzikli oyun ya da müzikal dalında tiyatro oyunculuğu:
Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Ayça Koyunoğlu (Tiyatro Adam ile “5. Frank”)
Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Levent Üzümcü (Tiyatro İstanbul ile “İstibdat Kumpanyası” ve İBBŞT ile “Bir Yaz Gecesi Rüyası”)
Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Selen Uçer (BKM ile “Kurusıkı”)
Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Arda Aydın (İBBŞT ile “Bir Yaz Gecesi Rüyası”)

Dram dalında tiyatro oyunculuğu:
Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Melisa Sözen (Craft Tiyatro ile “Kalp Düğümü”)
Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu: Rıza Kocaoğlu (Biriken ile “Ormanlardan Hemen Önceki Gece”)
Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Aslı Yılmaz (Siyah Beyaz Renkli Tiyatro ile “Tesir”)
Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Ushan Çakır (Talimhane Tiyatrosu “Göl Kıyısı”)

Ödül törenini sunan Yekta Kopan, sektörün tüm sahne arkası emekçilerine ve salonda arka sıralarda yer alan tiyatrocu konuklara sık sık göndermeler yaptı. Ödül alan genç oyunculardan hocalarına teşekkür mesajları iletilirken, rol almak için sıra bekleyen binlerce konservatuar öğrencisi ve mezunuyla dayanışma ruhu dile getirildi.

Yekta Kopan

Yekta Kopan (trendsetteristanbul.com)

Yeşil Gazete’de sizlerle daha önce yorumlarını paylaştığımız 5.Frank ve Bir Yaz Gecesi Rüyası oyunları da toplam üç ödül almış oldular.

Ekipçe özel ödüller

Bir de özel ödülleri inceleyelim… Sinema alanında Ayhan Işık Özel Ödülü; Çalsın Sazlar, Yağmur, Kıyamet Çiçeği yapımlarındaki performansı nedeniyle Engin Hepileri’nin oldu. Mavi Dalga filminin genç oyuncularının tamamı Ekrem Bora Umut Veren Oyuncu Ödülü sahibi oldular. Bu ödülü paylaşan oyuncular; Albina Özden, Ayris Alptekin, Begüm Akkaya ve Nazlı Bulum oldu. Ayrıca Sivas filminden Doğan İzci’de de Ekrem Bora Umut Veren Oyuncu Ödülü’nün bir diğer sahibi oldu. Minik oyuncunun sevimli halleri izleyenlere neşe dolu dakikalar yaşattı.

Kapanış özçekimi (Haber Türk)

Kapanış özçekimi (Haber Türk)

Ekipçe paylaştırılan başka bir ödül ise Sinema Seçici Kurul Üstün Performans Ödülü oldu. “Kış Uykusu” filmindeki 8 oyuncu birden “üstün oyunculuk performansları nedeniyle” bu ödüle layık oldular. Ayberk Pekcan, Demet Akbağ, Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Nadir Sarıbacak, Nejat İşler, Serhat Mustafa Kılıç ve Tamer Levent adına ödülü almaya gelen Melisa Sözen, geçirdiği rahatsızlık ile zorlu bir mücadele veren Nejat İşler’e dayanma dileklerini iletti. Gecenin sinema alanındaki “Onur Ödülleri” ise Selma Güneri ve Yusuf Sezgin’in oldu.

Daha kalabalık bir jüri üyesine sahip tiyatro seçici kuruluna, Üstün Akmen başkanlık ederken; diğer üyeler Cem Duygulu, Dilek Yorulmaz, Eser Rüzgâr, Hami Çağdaş, Mehmet Çiftçi, Nil Aykon, Refika Sezik, Rengin Uz, Sevil Özdemir, Tijen Savaşkan, Tolga Polat ve Yaşar İlksavaş’tan oluştu. Kurul, Çolpan İlhan Sanata Değer Katan Kadınlar Ödülü’nü Ayla Algan’a verdi. Ayla Algan ödülü alırken Sadri Alışık ve Çolpan İlhan’ı yâd etti. Anadolu Efes Özel Ödülü Tiyatro Öteki Hayatlar’ın olurken, Onur Ödülü Işık Yenersu’ya layık görüldü. Seçili kurul bunlar haricinde, tiyatro dalında dört özel oyunculuk ödülü de verdi.

Tiyatro Seçici Kurul Özel Ödülleri:
Seçici Kurul Umut Veren Oyuncu Ödülü: Özlem Öçalmaz (Oyun Bandı ile “Uyanış”)
Seçici Kurul Drama Özel Ödülü: Salih Bademci ve Güneş Sayın (Siyah, Beyaz Renkli Tiyatro ile “Tesir”)
Seçici Kurul Komedi, Müzikli Oyun ya da Müzikal Özel Ödülü: Tuğrul Tülek ve Gizem Erdem (Tiyatro Dot ile “İki Kişilik Yaz”)
Seçici Kurul Üstün Performans Ödülü: Genco Erkal (Dostlar Tiyatrosu ile Bir Delinin Hatıra Defteri)

Diren Levent Üzümcü! Diren Darülbedayi!

Genco Erkal ödülünü alırken sadece “teşekkür ederim” demekle yetindi. Sinema ödüllerinden sonra verilen tiyatro ödülleri esnasında salonun büyük ölçüde boşalmış olması üzücüydü. Geceye damgasını vuran bir başka gelişme Levent Üzümcü’nün ödül konuşmasında Şehir Tiyatroları’ndan ihracının istenmesine dair “Ben o izleyiciler 5 liraya  dünya klasiklerini izleyebilsinler diye direnmeye devam edeceğim.” dedi. Levent Üzümcü’nün bu ifadeleri üzerine İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu sahneye fırlayarak Üzümcü’ye sarıldı.

Diren Abbas Ağa!

Son olarak ödülün ev sahibi konumundaki Beşiktaş Belediye Başkanı geceyi konuşmasıyla kaparken, bu önemli hizmetini ertesi günü mahalle sakinlerinin protestolarına rağmen, Beltaş Kafe açmak üzere Abbas Ağa Parkı’na iş makineleri ile girmesi hiç yakışık almadı.

Sanatla ve barışla kalın…

Tamamlayıcı Linkler:

You may also like

Comments

Comments are closed.