Rüzgar gibi geçmeye 3 yıl kaldı: Hollanda demiryollarında rüzgar enerjisi devrimi

Mary Beth Griggs tarafından Popular Science‘da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Aslıhan Ulu‘nun çevirisiyle sunuyoruz.

***

Farz edelim bir sonraki tren yolculuğunuzda tren hem şehirde rüzgâr kadar hızlı gidiyor hem de rüzgâr enerjisiyle çalışıyor. Eğer 2018’de Hollanda’da trenle seyahat edecek olursanız bu sizin gerçekliğiniz olabilir.

17

2014’de imzalanan bir anlaşma kapsamında, bu yıldan itibaren Hollanda’da elektrikle çalışan trenlerin yarıya yakını rüzgâr enerjisi ile çalışmaya başlayacak. Dahası bu anlaşmayı imzalayan demiryolu şirketleri ve güç tedarikçi firmalar bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyor. Railway Teknoloji’nin raporuna göre bu anlaşma kapsamında 2018 yılında tüm trenlerin rüzgâr enerjisi ile çalıştığını görebiliriz. Bu enerjinin kaynağı ise ülkedeki rüzgâr santralleri ve Belçika ile İskandinav ülkeleri olabilir.

Bahsedilen demiryolu günde 1,2 milyon yolcu taşıyor. Bu demek oluyor ki bu yıl rüzgâr enerjisine geçiş yapmadan önce 550 kiloton karbondioksit salımı yapılmış. Bu rakamı sıfıra indirmek ümit ediliyor. Ayrıca, bu azaltım çok doğru bir zamanda gerçekleştiriliyor. Yakın zamanda Hollanda vatandaşları, hükümeti karbondioksit salımlarını 2020’ye kadar 1990 yılındaki emisyon oranının %25 daha aşağısına çekmesi için dava ettiler. Trenlerden salınan karbondioksitin 2018’e kadar azaltılması bu yolda atılan önemli bir adım olarak nitelendirilebilir.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Mary Beth Griggs

Yeşil Gazete için çeviren: Aslıhan Ulu

(Yeşil Gazete, Popular Science)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Güney Kore’de yargı kararı: İklim yasası gelecek nesillerin haklarını ihlal ediyor

Güney Kore'de 2031-49 yıllarında sera gazı azaltımına ilişkin yasal bağlayıcılığı olan hedeflerin bulunmaması anayasaya aykırı sayıldı.

Koza Altın için sekiz ayda sekiz ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı

Yılbaşından bu yana yaptığı sekiz başvuruya 'ÇED gerekli değil' kararı verilen Koza Altın, verilen son onayla Gümüşhane Kelkit'te yeni bir altın madeni açacak.

Yunanistan’da limana milyonlarca balık ölüsü vurdu

Yunanistan'ın Volos kenti limanına yaklaşık 40 ton ölü balık vurdu. Yetkililer, etkilenen alanın kilometrelerce genişliğe yayıldığını ve diğer türler için çevre felaketine yol açabileceğini söylüyor.

Halkın yenilenebilir enerji talebi, binlerce imzayla belediyelere verildi

İklim için 350 Derneği, dört bini aşkın kişinin yenilenebilir enerji dönüşümü talebini, büyükşehir belediyelerine teslim etmeye başladı.

Salda Gölü dünyanın en önemli jeolojik miraslarından biri oldu!

Yıllar süren mücadele sonuç verdi. Salda Gölü artık Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası listesinde. 

EN ÇOK OKUNANLAR