Enerji

Rüzgar enerjisi Danimarka’ya yeter

0
Anholt Rüzgar Tarlası

Energinet.dk isimli Danimarkalı elektrik dağıtım şirketinin resmi sitesinde 15 Ocak’ta duyurduğu haber sevindirici. Danimarka’nın kurulu gücünün 54.8%’si artık rüzgar enerjisi. Halbuki 2020 yılında Danimarka’nın elektrik üretiminin 50%’sinin rüzgar enerjisiyle karşılanma hedefi vardı.

Elektrik dağıtım şirketinin verilerine göre 1 Aralık sabahı 04:00-05:00 saatleri arasında rüzgar türbinleri ülkenin enerji ihtiyacının 135.8%’sini karşılarken, 21 Aralık günü gün boyu ortalama en yüksek elektrik talebi karşılama oranı ise 102% oldu. Danimarka’yı fırtına vurduğu 28 Kasım günü rüzgar türbinlerinin elektrik enerjisi üretimindeki oranlarının 69.1% olması ise şirketin açıkladığı üzere biraz tezat teşkil ediyor.

Sayıları doğru okumak

Ancak Danimarkalı enerji dağıtım şirketinin resmi sitesinde kullandığı verileri doğru yorumlamak gerekir. Şimdiye kadar dünyada ölçülen en yüksek karşılama oranıyla 135.8% gece saatlerinde elde edilen bir değer. Zaten bu hususu şirket de kabul etmekte. Mesela 2013 yılının 52. haftası yani Noel zamanı enerji talebi fabrikaların kapalı olmasından ötürü yıl içerisindeki değerlerden daha düşük gerçekleşmekte. Yine de o hafta içerisinde şirket verilerine göre rüzgar türbinlerinden sağlanan elektrik enerjisinin toplam enerji tüketimine oranı hafta içerisinde en yüksek 68.5% şeklinde gerçekleşti.

2013 yılında gelişmeler

Anholt Rüzgar Tarlası

Anholt Rüzgar Tarlası

2013 yılı içerisinde 111 rüzgar türbinli, 400MW kapasitedeki Anholt offshore(denizde) rüzgar tarlasının faaliyete alınması ve sistem üzerinde yapılan iyileştirmelerle Danimarka genelinde rüzgar elektrik enerjisi üretimi 11.1 milyar kW/saate yükselmiş durumda. Kaçaklarla birlikte Danimarka’nın 2013 yılında toplam tüketimi ise 33.5 milyar kW/saat düzeyinde. Bu da yıl boyu elektrik tüketiminde rüzgar enerjisinin payının 33.2% olduğunu göstermekte. Toplam kurulu rüzgar enerjisi gücü ise 4.792 GW’a ulaştı.

Danimarka genelinde anlık enerji üretimi, aktarımı, tüketimi ile ilgili daha detaylı görsele şu linkten ulaşabilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.