İklim KriziManşet

Rusya’daki iklim grevcisine 6 gün hapis cezası

0

Dünyanın dört bir yanında iklim için okul grevine çıkan öğrencilerin oluşturduğu Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketinin Rusya temsilcisi Arshak Makichyan’a 20 Aralık’taki duruşmasında “izinsiz gösteri yapmak” suçlamasıyla 6 gün hapis cezası verilmesine hükmedildi. Böylece, dünyada ilk defa bir öğrenci iklim grevi yaptığı için ceza almış oldu.

Makichyan, 40 haftadır cuma günleri iklim için okul grevi yapıyordu. Bu sırada birçok kez gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı. Madrid’te gerçekleşen BM İklim Değişikliği 25. Taraflar Konferansı’na katılan genç aktivist ülkesine döndüğünde tutuklanma ihtimali olduğundan bahsetmiş “Tutuklanmaktan korkmuyorum. Yeterincesini yapamamış olmaktan korkuyorum” demişti.

Öğrenciler destek oldu

Makichyan hakkında verilen ceza sonrasında dünyanın dört bir yanından destek mesajları geldi. Greve çıkan öğrenciler “Arshak’a özgürlük” yazılı pankartlar ile Rusya’nın grevlere karşı tutumunu eleştirdi.

Greta: Herkesin geleceğini savunduğu için tutuklandı

İsveç’te 15 yaşındayken Parlamento önünde başladığı iklim greviyle Gelecek için Cumalar hareketini başlatan Greta Thunberg ise sosyal medyada paylaştığı mesajda “Makichyan, herkesin geleceğini savunduğu için 6 gün hapis cezası aldı. Onu ve Rusya’daki grevcileri destekleyin” yazdı.

Sarrafoğlu: Yalnız değilsiniz

Türkiye’den de Arshak’ın serbest bırakılmasını isteyen iklim grevcileri sosyal medyada bir mesaj paylaştı. 12 yaşındaki iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu paylaştığı mesajda “Rusya’daki Gelecek için Cumalar aktivistleri yalnız değil. Sizinleyiz” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.