DünyaManşet

Rusya Kiev’e daha da yaklaştı, Mauripol’de siviller zor durumda

0

Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgalinin 16. gününde ABD Savunma Bakanlığı, Rus kuvvetlerinin son 24 saat içinde başkent Kiev‘e beş kilometre daha yaklaştığını açıkladı.

Şehrin kuzeyindeki bir konvoyun uydu görüntüleri, Rusya kuvvetlerini yeni bir saldırı için yeniden konuşlandığını gösteriyor. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, işgalin başlamasından bu yana kentte yaşayan yaşayan üç milyon kişiden yaklaşık iki milyonunun şehri terk ettiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı bugün Mariupol ve dört şehirde daha sivillerin çıkışı için bir insani koridor açılacağını duyurdu, bundan sonra her gün saat 10.00’da bu koridorların açılacağını söyledi. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, dün tek bir sivilin bile kentten çıkamadığını söyledi .

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, son iki gün içinde 100 bin insanın çatışmaların olduğu kentlerden tahliye edildiğini açıkladı. Zelenski’nin verdiği bilgilere göre, Perşembe günü tahliye edilenlerin sayısı 40 bini geçti. Zelenski kente su, gıda ve ilaç gönderme çabalarının Rus tankları tarafından engellendiğini ileri sürdü.

Rusya sınırına 50 kilometre mesafedeki Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’da, devam eden bombardımanlar yüzünden yüzlerce sivil, kentin metro istasyonuna sığındı.

Savaştan sonra her şeyin yeniden inşa edileceğini söyleyen Zelenski, hükümet tarafından planlamalar yapıldığını belirterek “Rus işgalinden geriye hiçbir iz kalmayacak” dedi.

Rus güçlerinin Lutsk ve Ivano-Frankivsk şehirlerine saldırdığını Rusya Savunma Bakanlığı doğruladı. Buna göre Rusya birlikleri ilk kez Ukrayna’nın batısındaki şehirlere yöneldi.

Rusya’nın, ABD‘nin Ukrayna’da biyolojik silah geliştirdiğine dair iddialarını Beyaz Saray “saçmalık” cevabıyla reddetti. ABD ve İngiltere, Rusya’nın sahte haberlerle Ukrayna’da olası bir kimyasal saldırı için zemin yaratmaya çalıştığını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kimyasal silah kullanması konusunda çok endişeli olduklarını söylerken, Beyaz Saray basın sözcüsü Jen Psaki, Rusya’nın, iddialarının, ‘Rusya’nın önceden tasarladığı olası saldırıyı haklı çıkarmaya çalışan bir hile’ olduğunu ifade etti.

Rusya: Hastaneye saldırıldığı iddiası provakasyon

Rusya, çarşamba günü bombalanan Mariupol’deki çocuk ve doğum hastanesinin, Ukrayna güçleri tarafından kullanılan bir merkez olduğunu iddia etti.

Twitter, İngiltere‘deki Rusya Büyükelçiliği’nin hesabından paylaşılan ilgili paylaşımları kaldırdı. Rus büyükelçiliğinin mesajında saldırı reddedilmezken, hastanenin kullanımda olmadığı, aşırı sağ Ukraynalı milliyetçi bir tabur tarafından ele geçirildiği iddia ediliyordu. Zelenski, bombalamada 17 kişinin yaralandığını hatırlattı ve hastanedekilerin sirenlerin çalmasıyla sığınaklara kaçarak kurtulduğunu söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise “Rus güçleri sivillere ateş etmez” dedi.

Öte yandan Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Mariupol’daki durumun kritik olduğunu, şehirdeki su ve gıda stoklarının tehlikeli seviyelere düştüğünü belirtti. Mauripol için sivil yardım kuruluşları birkaç gündür yardım çağrıları yapıyor.

AB liderleri toplandı

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Rusya’nın Ukrayna işgali, Rusya enerjisine bağımlılık ve Ukrayna’nın AB üyelik başvurusu gibi  konuları görüşmek üzere Fransa’nın başkenti Paris’te buluştu. Versailles Şatosu‘nda düzenlenen zirvenin ilk günündeki oturumda Ukrayna’nın durumu, savaşın enerji sektörüne etkileri vesavunma konuları ele alındı.

Toplantı sonrası paylaşılan bildiride, Rusya ve Belarus’a yaptırımların devam edeceği, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen savaş suçu soruşturmasından memnun olunduğu aktarıldı. Bildiride, nükleer tesislerin güvenliğinin sağlanması konusunda çağrı yapıldı.

Zirveye katılan Macaristan Başbakanı Viktor Orban‘ın, “Bizim açımızdan en önemli konu olumlu sonuçlandı; Rusya doğal gaz ve petrolüne yaptırım uygulanmayacak. Macaristan’a enerji tedariği önümüzdeki süreçte güvenli” açıklaması dikkat çekti.

Bugünkü oturumlarda da aynı konuların geniş şekilde ele alınması bekleniyor. Rusya’ya uygulanacak yaptırımların yanı sıra diğer gündem maddeleri Ukrayna’ya silah yardımı ve Avrupa’ya gelen yaklaşık 2 milyon 200 bin Ukraynalı sığınmacının durumu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden telefonda görüştü.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da iki liderin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali konusunda “ortak kaygılarını” ve Ukrayna için desteklerini dile getirdikleri aktarıldı.

Erdoğan, krizin derinleşme ihtimaline karşı Türkiye’nin her iki tarafla konuşabilmesinin  önemli olduğunun söyledi ve Türkiye’nin ABD’den 40 yeni uçak alımı ve mevcut F-16‘ların renovasyonunu içeren talebinin en kısa sürede neticeye ulaştırılmasını beklediğini ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün Antalya Diplomasi Forumu’nda temaslarda bulunacak ve konuşma yapacak.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüşmek üzere gitiği Polonya ziyareti sırasına düzenlenen basın toplantısında, ABD’nin NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır olduğunu belirtti. Polonya ve ABD, Ukrayna’ya savaş uçağı gönderilmesi konusunda anlaşmazlığa düşmüştü.

Ukrayna’ya yardım, Rusya’ya yaptırım

ABD Kongresi dün Ukrayna’ya 13.6 milyar dolarlık acil yardım desteğini de içeren harcama tasarısını onayladı. Biden’ın bugün G7 ve Avrupa Birliği‘ne Rusya ile ticari ilişkilerin askıya alınması çağrısında bulunması ve birçok Rus ürünü için kısıtlama açıklaması yapması bekleniyor.

Facebook ve Instagram, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle nefret söylemi kurallarını Ukrayna, Ermenistan, Azerbaycan, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Romanya ve Slovakya’da geçerli olmak üzere geçici olarak değiştirdiğini duyurdu. Buna göre Rus işgalcilere ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e yönelik söylemler paylaşım kurallarının ihlali sayılmayacak fakat Rusya sivillerine yönelik nefret söylemine izin veilmeyecek.

Rusya’nın ABD Büyükelçiliği‘nden yapılan açıklamada, karara tepki göstererilerek Facebook’un bağlı olduğu Meta şirketinin “Ruslara karşı nefret ve düşmanlığı kışkırtan, saldırgan ve suç taşıyan siyaseti çirkin faaliyetlerini durduruması” istendi.

Goldman Sachs,Rusya’dan çekilme kararı alan ilk ABD bankası olurken, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) de Rusya’daki faaliyetlerini durdurdu. Rusya’dan çekilen son şirketler arasında Uniqlo‘yu işleten Japon giyim şirketi JPMorgan Chase ve inşaat ekipmanı üreticisi Caterpillar da yer aldı.

İngiltere, aralarında Chelsea futbol kulübünün sahibi Roman Abramovich ve Putin’le bağlantılı milyarder Oleg Deripaska‘nın da bulunduğu yedi Rus oligarkına yeni yaptırımlar açıkladı.

Türkiye’de havayolu şirketi Pegasus, 27 Mart’a kadar Rusya’ya uçuşların durdurulduğunu açıkladı.

Rusya devlet televizyonunda yayımlanan bir hükümet toplantısında konuşan Putin, Batı‘nın yaptırımlarına yanıt olarak, ilgili “Bizim için yaratmaya çalıştıkları tüm sorunlara mutlaka bir çözüm bulacağız” dedi. Putin, çekilen şirketlerin varlıklarını kamulaştırmayı düşündüğünü söyledi.

Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, bu sözlere cevaben bu tür varlıklara el konulmasının sonunda Rusya için daha fazla ekonomik sıkıntıya yol açacağını söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.