DünyaManşet

Ukrayna’da Kiev, Lviv, batı ve güney kentlerine füze saldırıları: En az sekiz ölü, onlarca yaralı

0
Ukrayna‘nın farklı noktalarına sabah saatlerinde füze saldırıları gerçekleşti. Aylar sonra ilk kez füze saldırılarının hedef aldığı başkent Kiev birden fazla yerden vuruldu, batı ve güney kentlerinden de patlamalar bildirildi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, “Kiev’e atılan roketlerden biri güvenlik servislerinin bulunduğu sokağa düştü. Devlet Başkanı Zelenski‘nin ofisi de bu bölge bulunuyor” dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de patlamalar sonrası yaptığı ilk açıklamada, “Bizi yeryüzünden silmeye çalışıyorlar” dedi. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy ise “Rusya bu sabah 75 roket fırlattı, 41 tanesi hava savunmamız tarafından etkisiz hale getirildi” ifadelerini kullandı.

Başkentin bölgesel askeri idaresi başkanı, Kiev’e yönelik Rus hava saldırılarının sürdüğünü söyledi ve halka barınaklardan ayrılmama çağrısı yaptı. Acil durum ekipleri ise kentte sekiz kişinin öldüğünü ve 24 kişinin yaralandığını açıkladı.

Reuters‘a göre, batıda Polonya sınırındaki Lviv‘in bölgesel yönetimi de Telegram üzerinden şehrin bu sabah bombalandığını açıkladı. Ternopil, Jitomir ve Dnipro’da da patlamalar olduğu bildirildi. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko, şehrin merkezinde Rus saldırıları sonucunda çok sayıda patlama yaşandığını açıkladı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntü ve videolar, Kiev’in farklı noktalarındaki binaların üzerinden dumanlar yükseldiğini gösteriyor.

Zelenski; Bizi yeryüzünden silmeye çalışıyorlar

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, konuyla ilgili Telegram’dan yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bizi yok etmeye ve yeryüzünden silmeye çalışıyorlar. Zaporijya‘da evlerinde uyuyan insanlarımızı vuruyorlar. Dnipro ve Kiev’de işe giden insanları öldürüyorlar. Hava alarmları Ukrayna genelinde susmuyor. Füzeler vurmaya devam ediyor. Maalesef ölü ve yaralılar var. Lütfen barınaklardan ayrılmayın. Kendinize ve sevdiklerinize iyi bakın. Dayanalım ve güçlü olalım.”

Başkent Kiev’de bu sabah meydana gelen patlamalardan önce, güneydeki Zaporijya kentinde ve Dnipropetrovsk bölgesinde gece yeni patlamalar meydana gelmişti. Zaporijya bölge valisi Oleksandr Starukh gece çok katlı konutların yıkıldığını ve hayatını kaybedenler olduğunu duyurmuştu.  

Aylar sonra Ukrayna başkentine yapılan ilk füze saldırısı savaşın başındaki saldırılara göre çok daha merkezi noktaları hedef almış gibi görünüyor.

Kırım köprüsünün ardından

Saldırılar, Rusya’yı ilhak ettiği Kırım’a bağlayan tek köprünün geçen hafta sonu bir patlamada hasar görmesinden sadece birkaç gün sonra gerçekleşti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyla ilgili Ukrayna’yı suçlamış; Ukrayna istihbarat güçlerinin Rusya’nın sivil altyapısının kritik öneme sahip bir parçasını yok etmeyi amaçladığını söylemişti

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise köprüdeki patlamanın “başlangıç” olduğunu açıklamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.