DünyaManşet

Rusya ile Azerbaycan arasında “Eurovision’da niye bana sıfır puan verdin” krizi

0
Rusya adına yarışan Dina Garipova Azerbaycan'ın sıfır puanından sonra yarışmayı Azerbaycan'ın ardından üçüncü sırada tamamladı

Eurovision şarkı yarışmasında Azerbaycan, Rusya’ya sıfır puan verince ortalık karıştı. İki ülkenin bakanları Moskova’da buluştu. Azerbaycan hükümeti ‘Puanlamada hata olmuş’ dedi.

Rusya adına yarışan Dina Garipova Azerbaycan'ın sıfır puanından sonra yarışmayı Azerbaycan'ın ardından üçüncü sırada tamamladı

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadiyarov, “Rusya’ya verilen oylar bilinmeyen bir sebeple kayboldu”

Rusya ve Azerbaycan arasında, Eurovision şarkı yarışmasında puanlamanın “siyasi” olduğu iddialarını destekleyecek bir kriz yaşanıyor. Aliyev yönetimi altında Moskova ile yakın siyasi ve ticari ilişkilerini koruyan eski Sovyet ülkesi Azerbaycan, Rusya’ya geçen cumartesi gerçekleşen finalde “sıfır” puan verdi. Rusya ise Azerbaycan’dan en yüksek puan olan 12’yi esirgemedi. Her Eurovision yarışmasında Rusya’ya yüksek puanlar gönderen Azerbaycan’ın bu yılki değerlendirmesi şaşırttı. Rusya ile arasının bozulmasından endişelenen Azerbaycan hükümeti, cep telefonu oylamasını tekrar inceleyerek “puanlamada bir hata oluştuğunu” açıkladı. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadiyarov, “Rusya’ya verilen oyların bilinmeyen bir sebeple kayboldu” şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: “Korkunç olayın yanıtsız kalmaması için işbirliği yapacağız”

İki ülkenin dışişleri bakanları, Moskova’da ortak basın toplantısı düzenledi. Son günlerde Suriye krizinin kilidi haline gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yoğun gündemine ara vererek “Eğer bizim yarışmacımızın 10 puanı çalınmışsa bu bizi mutlu etmez. Korkunç olayın yanıtsız kalmaması için işbirliği yapacağız” diye konuştu.  Mammadiyarov, Azerbaycan’da faaliyet gösteren üç telefon operatöründen gelen oyların toplamına göre, Rusya’nın aslında Ukrayna’nın ardından ikinci olduğunu ve 10 puan alması gerektiğini açıkladı.

Eurovision şarkı yarışmasında oylama sistemi şarkı yarışması sırasında televizyon izleyicilerinin her yarışmacı ülke için verilen gsm numaralarını araması şeklinde gerçekleşiyor. Kendi ülkesi adına oy kullanamayan izleyiciler diğer ülkelerin performanslarına oy verebiliyorlar. Eurovision’da her sene komşu ülkelerin birbirlerine en yüksek puanları vermesi öteden beri eleştirilen bir durum.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.