Doğa MücadelesiDünyaManşet

Rusya, Greenpeace’i yasakladı: Saçma, sorumsuz ve yıkıcı bir karar

0
Fotoğraf: TASS

Dünyanın önde gelen çevre savunucusu sivil toplum kuruluşlarından olan Greenpeace, Rus yetkililer tarafından “istenmeyen örgüt” statüsüne alındı. Alınan karar, grubun çalışmalarını suç kılıyor ve çalışanları kovuşturma riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Rusya‘da özgürlüklere yönelik baskı, Moskova’nın Ukrayna‘ya saldırmasının ardından bir yılı aşkın süredir benzeri görülmemiş bir düzeye taşındı. Bağımsız medya ve hak grupları kapatılırken, en önemli muhalefet figürleri hapse atıldı veya sürgüne gönderildi.

Greenpeace internet sitesinde yaptığı basın açıklamasında, “Greenpeace’in Rusya’da tasfiye edilmesi, ülkenin çıkarlarının korunmasıyla hiçbir ilgisi olmayan, iklim ve biyoçeşitlilik krizleri karşısında atılan saçma, sorumsuz ve yıkıcı bir adımdır” ifadelerini kullandı.

Çevre savunusu ve siyaset

Euronews‘ün aktardığına göre, Rus yetkililer Greenpeace’i Moskova hükümeti karşıtı propaganda yapmakla ve “ülkedeki gücü değiştirmeye” çalışmakla suçladı.

Başsavcılık, iklim savunusu grubunun ülkenin “anayasal düzeni ve güvenliğinin temellerine yönelik bir tehdit” oluşturduğunu söyledi.

Açıklamada ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri harekatının başlamasından bu yana Greenpeace aktivistlerinin “Rus karşıtı propaganda” yaptığı ve Rusya’nın ekonomik olarak yalnızlaştırılması çağrısında bulunduğunun düşünüldüğüne de yer verildi.

Sırada ne var?

Greenpeace, kararın tamamen doğayı yok eden planların uygulanmasını engellemeye çalışmalarından ve çoğu kez bunu başarıyla gerçekleştirmelerinden kaynaklandığına inanıyor.

Dünyanın en büyük ve en derin tatlı su gölü olan Baykal‘ın korunması da içeren uzun bir başarılı proje listesinden bahseden Greenpeace, “Her yıl çalışanlarımız ve gönüllülerimiz ormanları ve turbalıkları alevlerden kurtardı” diye ekliyor.

Gönüllülerin ve destekçilerin Greenpeace ile görüşmesine veya etkileşimde bulunmasına artık izin verilmiyor. Ancak organizatörler bazı çevresel faaliyetlerin devam edeceğini ümit ediyor.

2001’den beri Greenpeace Rusya için çalışan doğa koruma mevzuatı uzmanı Mikhail Kreindlin, “Bu, [aktvistlerin] kendi başlarına bir şey yapamayacakları anlamına gelmez” diye açıklıyor: “Pek çok gönüllüye eğitim verdik, onların kendi becerileri de var. Örneğin, gönüllü itfaiyeciler kendi bölgelerinde çıkan yangınlarla kendi başlarına mücadele edebiliyor.”

Kreindlin ayrıca, Greenpeace Rusya’nın sahip olduğu birçok ekipman, araç ve kaynakların çevre koruma için kullanılmaya devam etmesinin sağlanacağını umuyor.

Rusya’da diğer çevre grupları risk altında mı?

Adalet Bakanlığı mart ayında Dünya Yaban Hayatı Fonu‘nu (WWF) “yabancı ajan” statüsüne aldı.

Sovyet dönemi çağrışımlarına sahip olan “yabancı ajan” etiketi, Kremlin’i eleştirenlere karşı yaygın olarak kullanılıyor.

Buna rağmen Greenpeace’e addedilen “istenmeyen kuruluş” statüsünden çok daha hafif olan bu etiket, kurumların ülkedeki faaliyetlerine devam etmesine müsaade ediyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.