Kanal İstanbulManşet

Rusya Dışişleri Bakanı: Kanal İstanbul için Türkiye’den güvence aldık

0

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da bir araya geldi.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın açıklamasında Lavrov, Moskova için stratejik öneme sahip Karadeniz bölgesine yabancı savaş gemilerinin erişimini kolaylaştırmayacağına dair Türkiye’den güvence aldığını söyledi.

‘Parametreler değişmeyecek’

Lavrov, “Müzakerelerimiz sırasında, Kanal İstanbul’un planlanan inşasının Karadeniz’deki yabancı gemilerin varlığını düzenleyen parametreleri hiçbir şekilde değiştirmeyeceği gerçeğini resmileştirdik” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu’na yönetilen “Kanal İstanbul Projesi’nin Montrö’nün kaderine etkisine” ilişkin bir soruya da ekleme yapan Rus Bakan, “Montrö Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda Türk dostlarımız ve meslektaşlarımızla olan etkileşimden memnunuz” dedi.

‘Montrö’ya etkisi olmayacak’

Euronews’in aktardığına göre Lavrov, “Herhangi bir suretle İstanbul kanalının yapılması, yabancı ülkelerin askeri birliklerinin orada yer almasına zemin hazırlamayacaktır” açıklamasını yaptı.

Toplantının soru cevap kısmında Kanal İstanbul’a yönelik soruya cevap veren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise “Bazen Türkiye’de de tartışmalar oluyor, dışarda da oluyor. Yeni açılacak kanalın, Kanal İstanbul’un Montrö Anlaşması’na bir etkisi var mı? Şunu net söylemek isterim ne Kanal İstanbul’un Montrö Anlaşması’na bir etkisi var ne de Montrö Anlaşması’nın Kanal İstanbul’a bir etkisi var” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.