DünyaManşet

Rus yetkiliden denizaltında ölen asker ailelerine: Onlar gezegeni felaketten kurtardı

0

Kremlin denizaltının misyonunu ‘devlet sırrı’ diyerek açıklamıyor

Geçen hafta nükleer denizaltında çıkan yangın sonucu hayatını kaybeden 14 Rus denizcinin ölmeden önce “gezegeni felaketten kurtardığı” iddia edildi. Rus haber organı Open Media yüksek rütbeli bir ordu görevlisinin St. Petersburg’daki cenaze töreni sırasında ölen askerlerin yakınlarına bu bilgiyi verdiğini ileri sürdü.

The Independent’de yer alan habere göre, üst düzey ordu görevlisinin tören esnasında şunları söylediği kaydedildi: Bugün Barents Denizi’nin soğuk sularındaki bir savaş misyonu sırasında, denizaltı araştırma aracında ölenlere veda ediyoruz. 14 ölü, 14 hayat. Onlar canları pahasına silah arkadaşlarını ve gemiyi kurtardılar ve gezegeni bir felaketten kurtardı.

Rus hükümetinin denizaltının ismini ve misyonunu açıklamayı “bir devlet sırrı” olduğunu öne sürerek reddetmesi üzerine olay gizemini korumaya devam ediyor. Kremlin konuya ilişkin yaptığı bir açıklamada yangının denizaltıdaki batarya bölmesinde çıktığını söyledi.

Diğer yandan bu hafta başında Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu mürettebatın “gerekli önemleri” almasının ardından denizaltıdaki nükleer reaktörün “kullanıma hazır” hale geldiğini belirtmişti.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Andrei Kartapalov ise “kahraman” denizcilerin yangını kontrol altına almak için denizaltının kapısını mühürlediğini iddia etmişti.

Kremlin henüz tam olarak ne yaşandığına veya denizciler sayesinde büyük bir felaketin engellenip engellenmediğine yönelik bir açıklama yapmadı.

Loşarik veya A-31 adıyla bilinen, silahsız ve nükleer enerjiyle çalışan denizaltı açık deniz misyonları üstlenebilecek kapasiteye sahip. Denizaltı tasarımının tam hali gizli tutulsa da, araştırma yapma özellikli aracın 70 metre uzunluğunda gemi gövdesiyle daha büyük bir denizaltıya bağlı çalıştığı düşünülüyor. Yapımına 1988’de başlanan denizaltının 15 yılda geliştirildiği biliniyor. Araç, Rus ordusunun en gelişmiş derin deniz aracı diye tanımlanıyor.

Loşariğin özel deniz kuvvetlerinin misyonuyla bağlantılı olabileceğini ve okyanus tabanındaki iletişim kablolarına sızabildiği de ileri sürülüyor. Aracın 6 kilometre derine dalma kapasitesi bulunduğu belirtiliyor.

Arktik’deki Severomorsk üssünde Rusya’ya ait nükleer denizaltılar.

Rusya’daki yerel haber ajansı Severpost da, söz konusu küçük denizaltının daha büyük bir Podmoskovye atom denizaltına belirgin olmayan bir halatla bağlanmış halde Kola Körfezi’nin Barents Denizi’ne açıldığı noktada su yüzüne çıktığını yazdı.

İsimsiz bir balıkçıdan alıntı yapan ajans herhangi belirgin bir sorunu gözükmeyen küçük denizaltının hızlıca üsse geri döndüğünü kaydetti. Henüz bilinmeyen bir diğer konuysa denizcilerin kaçının hayatta kaldığı, kaçının da hastaneye götürülürken hayatını kaybettiği.

Shoigu mürettebattan 5 kişinin Severomorsk’taki bir hastanede tedavi gördüğünü onaylamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.