Ekolojiİklim KriziManşetUncategorized

Rus heyeti Antarktika’da koruma alanı oluşturulmasını engelledi

0

Antarktika deniz çevresi hakkında düzenlenen büyük bir uluslararası konferansta, güney kıtasının rekor seviyede düşük deniz buzu seviyeleri, azalan yaban hayatı sayıları ve ilk kuş gribi vakaları gibi bir dizi krizle karşı karşıya olduğuna dair kanıtlara rağmen yeni koruma alanları üzerinde anlaşmaya varılamadı.

Avustralya’nın Tazmanya eyaletinde gerçekleşen Antarktika Deniz Yaşam Kaynaklarını Koruma Komisyonu (CCAMLR) toplantısında tartışmaları defalarca durduran Rus delegasyonunun muhalefeti nedeniyle yaklaşık 4 milyon kilometrekare deniz koruma alanı oluşturulmasına yönelik uzun süredir devam eden teklifler üzerinde fikir birliği sağlanamadı.

Batı Antarktika yarımadası, Weddell Denizi ve Doğu Antarktika‘daki koruma alanlarına ilişkin önerilerin tartışılması gelecek yıla ertelendi.

‣ Siyasi kaos ortamında Antarktika’nın geleceğinin tartışıldığı toplantı: Rusya, önlemleri reddedebilir

İki hafta süren toplantı hayal kırıklığı yarattı

The Guardian’ın aktardığına göre gözlemciler, 26 ulusal hükümet ve Avrupa Birliği‘nin (AB) iki hafta süren toplantısında, koruma alanlarının penguenler, diş balıkları, foklar ve balinalar için kritik beslenme ve üreme alanlarını korumak ve 2030 yılına kadar okyanusların yüzde 30’unun korunmasına yönelik küresel olarak kabul edilen hedefe ulaşmak için gerekli olduğuna dair bilimsel kanıtlar sunulduğunu söyledi.

WWF Antarktika koruma müdürü Emily Grilly, on yıldan fazla süren tartışmaların ve Antarktika’da benzeri görülmemiş bir değişimin yaşandığı bir yılın ardından önemli bir ilerleme kaydedilmemiş olmasının “son derece hayal kırıklığı yarattığını” ifade etti. Grilly, şunları ekledi:

Deniz buzunun rekor düzeyde azalması ve imparator penguenlerin üremesindeki feci başarısızlık, ülkelerin bir araya gelmeleri, korumaya öncelik vermeleri ve avlanmanın yasak olduğu önemli alanlar oluşturma taahhütlerini yerine getirmeleri için bir alarm zili olmalıydı.”

Uluslararası bir anlaşma kapsamında kurulan CCAMLR, 1982’den beri Avustralya’nın Tazmanya eyaletinde toplanıyor. 2016 yılında Ross Denizi‘nde dünyanın en büyük deniz parkının oluşturulmasına yönelik çığır açan bir anlaşma Komisyonun en önemli başarılarından biriydi.

‣ Hükümetler okyanusları deniz kirliliğinden koruma taahhütlerini yerine getirmiyor

Büyükelçiden komisyona çağrı

Bu yılki konferansın açılış konuşmasında ABD‘nin Avustralya Büyükelçisi Caroline Kennedy, Antarktika yarımadasındaki önemli buz erimesi, kıtayı çevreleyen deniz buzu miktarında benzeri görülmemiş bir düşüş ve Antarktika kürklü fok popülasyonundaki çöküşün ardından komisyonu “küresel eylem talebini karşılamaya” çağırdı.

Kennedy, Güney Okyanusu krilinin dünya gıda güvenliği için önemi konusunda artan bir farkındalık olduğunu söyledi ve son 15 yılda kril avcılığındaki dört kat artışla ilgili endişelerin altını çizdi. Besin açısından zengin olan krile olan talep, protein kaynağı ve balık çiftliklerinde yem olarak kullanılmak üzere arttı. Kril ayrıca Antarktika’daki hemen her hayvan türünün diyetinde doğrudan ya da dolaylı olarak yer alıyor.

“Antarktika krilinin dünyadaki yaşam için kritik öneme sahip olduğunun ve sürdürülebilir yönetimi için standartlar belirlemenin en büyük sorumluluklarınızdan biri olduğunun” altını çizen Kennedy’nin konuşmasını ve önemli bilimsel raporlarla ilgili brifingleri vize ile ilgili gecikmeler nedeniyle kaçıran Rus delegasyonu ise çevrenin korunmasını artırmaya yönelik önerilere karşı çıktı.

Antarktika, buzul erimesi

Fotoğraf: Reuters

‣ Deniz Koruma Alanları Kılavuzu, Science Dergisi’nde yayınlandı

Denizlerin korunmasında ‘bir adım ileri, iki adım geri’

Komisyonun bilimsel komitesi temmuz ayında Batı Antarktika yarımadasında bir deniz koruma alanı oluşturulması ve kril balıkçılığına ekosistem temelli bir yaklaşım uygulanması konularına odaklanan bir sempozyum düzenlenmesini kabul etti.

Antarktika ve Güney Okyanusu Koalisyonu icra direktörü Claire Christian, önemli koruma tedbirlerinin geri alınmamasının bir teselli olduğunu belirterek “Antarktika denizlerinin korunması konusunda bir adım ileri iki adım geri gidiyoruz gibi geliyor” dedi.

Pew Charitable Trusts‘tan Andrea Kavanagh, deniz koruma alanlarının iklim krizini durdurmayacağını, ancak Güney Okyanusu ekosistemini daha dirençli hale getirmeye yardımcı olacağını belirtti.

Kavanagh, bilim insanlarının 2022 üreme sezonunda deniz buzunun erken erimesi nedeniyle 9 bin imparator penguen yavrusunun ölmüş olabileceğini tahmin ettiğinin ve bunun gibi iki yılın daha geçmesi halinde türün soyunun tükenebileceğinin altını çiziyor.

‣ İklim krizi: Antarktika’da buz kırıldı, binlerce yavru penguen öldü
‣ Doğu Antarktika’daki penguenlerin nüfusu son on yılda yüzde 43 azaldı

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.