Hayvan Haklarıİklim KriziManşet

Doğu Antarktika’daki penguenlerin nüfusu son on yılda yüzde 43 azaldı

0
Fotoğraf: Louise Emmerson / Avustralya Antarktika Departmanı

Avustralya Antarktika Departmanı tarafından dün paylaşılan uzun vadeli gözlem raporu, Doğu Antarktika‘daki Mawson araştırma istasyonunun yakınındaki kıyılarda Adélie penguenlerinin popülasyonunda son on yılda yüzde 43’lük bir düşüş olduğunu ortaya koydu.

Bilim insanları 100 kilometrelik kıyı şeridi boyunca 52 adada üreyen yaklaşık 154 bin penguenin kaybının, uzun vadeli artışların ve istikrarlı nüfus eğilimlerinin olduğu Doğu Antarktika’daki diğer popülasyonlarla “tam bir tezat” oluşturduğunu belirtti.

Bu düşüş ayrıca, bilim insanlarının onlarca yıldır süren istikrarlı nüfus artışının ardından yaptığı büyümeye dayalı bütün tahminlerine de aykırı.

Deniz kuşu ekolojistleri Dr. Louise Emmerson ve Dr. Colin Southwell, bu düşüşün, Antarktika Yarımadası’ndaki diğer Adélie penguen popülasyonlarındaki insan faaliyetleri nedeniyle dış baskılara maruz kalma,kaçak balıkçılık veiklim değişikliği düşüşe benzer olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, Mawson popülasyonundaki düşüşün, doğrudan insan kaynaklı baskılardan ziyade, değişen çevresel koşullar tarafından tetiklendiği ve daha sonra nüfus içindeki dahili geri bildirim süreçleri tarafından şiddetlendiği düşünülüyor.

Dr Emmerson, “Bu nüfus düşüşünün, 2000’lerin ortalarında koloniye bitişik olan beş yıllık yoğun yaz deniz buzunun yetişkinlerin yiyecek arama alanlarına erişimi engellemesi ve bu nedenle neredeyse hiçbir yavrunun hayatta kalmamasıyla ilişkili olduğunu düşünüyoruz” dedi:

“Bu olumsuz üreme koşullarının sıklığı daha sonra giderek arttı ve yavru kuşların hayatta kalma oranı da azalmaya başladı.”

Fotoğraf: Louise Emmerson / Avustralya Antarktika Departmanı

Adélie penguenleri, yavrularını büyütmek için doğru miktarda deniz buzuna ihtiyaç duyar. Çok fazla deniz buzu ve seyahat ederek yiyecek aramalarına daha fazla enerji harcamalarına neden olur; çok az buz ise, avladıkları hayvanların varlığını azaltabilir.

Emmerson, bir popülasyonun küçüldükçe yırtıcılardan kaynaklanan artan risk nedeniyle veya daha küçük gruplar gezindiğini ve bunun diğer yırtıcılardan kaynakanan riskleri artırdığını, ve yiyecek arama, av bulma konusunda o kadar iyi olmadığı için bireylerin hayatta kalmasının daha zor olabileceğini söyledi:

“2000’lerin başındaki nüfus zirvesine kıyasla, bu popülasyonun iyi bir üreme mevsiminde yaklaşık 80 bin yavru kaybettiğini tahmin ediyoruz.

Yavrular, suya ilk girdiklerinde nasıl yüzeceklerini bilmiyorlar, avcılardan kaçınma davranışları yok, bu yüzden leopar foklarına karşı savunmasızlar ve av yakalamada da verimli değiller. Deniz ortamlarından tamamen habersizler ve onlara yardım edecek yetişkinler olmadığı için ya çabucak öğrenmeleri gerekiyor ya da hayatta kalamıyorlar.

Mawson bölgesindeki acemi genç bireylerin hayatta kalma oranındaki düşüşü tam olarak neyin tetiklediğini bilmesek de, düşüşün sürmesi hayatta kalma şanslarını tehlikeye atabilir.

Dr. Emmerson,atılacak önemli adımların, koloniden ayrıldıktan sonra denizde ilk  yolculukları sırasında yavru kuşların hayatta kalmasının etkenlerini anlamak için araştırmaya devam etmek ve bölgede yeniden başlayan balıkçılık faaliyetlerinin dikkatli bir şekilde yönetilmesini sağlamak olduğunu belirtti:

“Mawson penguen popülasyonunun istikrarlı olup olmadığı, azalmaya devam edip etmediği veya toparlanıp toparlanmayacağı zamanla anlaşılacak. Bununla birlikte bu çalışma açıkça göstermektedir ki, mümkün olan her yerde nüfus azalması sürekli hale gelmeden ilk etapta önlem almak ve azalmaya neden olan süreçler daha komplike hale gelmeden onları hafifletmeye çalışmak daha iyi.”

Kategori: Hayvan Hakları

İlginizi çekebilir

Comments

Comments are closed.