Rus bilim insanları: İklim değişikliği nedeniyle Sibirya’da nüfus ve tarımsal faaliyetler artabilir

Rusya’nın Krasnoyarsk bölgesindeki Sukaçev Orman Enstitüsü’nden bilim insanları, iklim değişikliğinin hava sıcaklıklarını arttırması nedeniyle, Sibirya’nın gelecekte daha fazla yerleşime açık ve tarıma daha elverişli olabileceğini belirtti.

Sukaçev Orman Enstitüsü’nden bilim insanlarının Japonya’da katıldığı bir konferansta, iklim değişikliğinin Sibirya toprakları üzerinde yaratabileceği etkiler anlatıldı.

100 Sibirya hava istasyonun verilerine dayanılarak yürütülen araştırmanın anlatıldığı konferansın ardından Eos gazetesine konuşan Dr. Yelena Parfenova, etkiler arasında daha ılıman hava koşulları, donmuş toprakların azalması ve tarımda büyüme gibi faktörlerin sayılabileceğini aktardı.

“Pirinç yetiştirilebilir”

Parfenova “21. yüzyılın sonlarında Sibirya’nın orta bölgelerinde tarıma elverişli bölgeler oluşabilir. Toprakta tarım için engel teşkil eden koşullar iklim değişikliğiyle azalacak ve daha ılıman iklim pirinç, fasulye ve Avrupa’daki üzümlerden yetiştirilmesi olanağını yaratabilir” dedi.

“Nüfus artışı yaşanabilir”

Parfenova ayrıca “Nüfusta 3 katı artış gözlenebilir. Bu yalnızca potansiyel. Bu insanların Sibirya’ya gitmesinin gerekeceği anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki donmuş toprakların tamamen bataklık haline gelebileceğini de belirten Parfenova, hava sıcaklıklarının artışı nedeniyle kışların şimdiki kadar sert geçmeyeceğini ifade etti.

(Sputnik)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karadeniz Ereğlisi halkı, ERDEMİR’in yarattığı kirliliğe karşı sürekli eyleme başladı

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu üyeleri, ilçede artan kanser ve solunum yolu hastalıklarından sorumlu tuttukları Erdemir'e karşı her cumartesi bir araya gelme kararı aldı.

Nepal’de 200’den fazla can kaybı yaşanan selde kayıplar aranıyor

Katmandu'da ve Nepal'de üç gün boyunca aralıksız yağan yağmurun tetiklediği sel ve toprak kaymalarında ölenlerin sayısı 200’ü geçerken onlarca kişi hala kayıp.

Tuvalu: Avustralya’nın ‘ahlaksız’ maden kararı Pasifik komşularını boğmaya benziyor

Tuvalu iklim bakanı, üç dev kömür madeninin genişletilmesini onaylayan Avustralya'nın COP29'a ada ülkeleriyle birlikte ev sahipliği yapma talebini zayıflattığını söyledi.

Türkiye’de ilk kez ‘pürüz dişli yunus’ kayıtlara geçti

Deniz Memelileri Araştırma Derneği'nin araştırmasında Türkiye sularında daha önce hiç kaydı olmayan pürüz dişli yunus görüntülendi.

‘Avrupa’daki tatil yerlerine özel jet uçuşları geçen yıl yüzde 250 arttı’

Greenpeace'in yaptırdığı yeni bir analize göre, 2023'te 45 lüks destinasyona 117.000'den fazla uçuş yapıldı. Bunun sonucunda da 520.000 tondan fazla CO2 emisyonu salındı.

EN ÇOK OKUNANLAR