Ekolojik YaşamGünün ManşetiManşet

Sağlıklı gıdaya ulaşmanın yeni adresi: Beşiktaş Kooperatifi Girişimi’nden halka açık davet

0

Endüstriyel üretim dışında kalan üreticilerin çabalarını destekleyecek ve onları tüketiciyle buluşturacak yerel inisiyatiflere bir yenisi daha eklendi.

Market raflarındaki pahalı “organik” gıdalar ile ucuz ama sağlıksız gıdalar arasında seçim yapmak zorunda kaldığımız bir dönemde, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde, atalık tohumdan ekolojik üretimle elde edilen ürünleri Beşiktaş’ta yaşayan tüketicilere ulaştırmak amacıyla yola çıkan Beşiktaş Kooperatifi Girişimi’nin hikâyesini hafta sonu gerçekleşen 2. Gıda Toplulukları Çalıştayı’nda buluştuğumuz Kübra Baş ve Özge Erdoğan’dan dinledik.

Merve Damcı, Özge Aydoğan, Kübra Baş ve Alper Tolga Akkuş (Soldan sağa)

Ordu’dan İstanbul’a taşınan mimar Kübra ve 15 yıl önce üniversite için Aydın’dan İstanbul’a yerleşen, halkla ilişkiler ajansı çalışanı Özge  arkadaşlarıyla birlikte oluşturdukları kooperatife destek ve katılım çağrısında bulundu.   

*Beşiktaş Kooperatifi Girişimi’nin tohumları ne zaman, nasıl atıldı?

Özge Erdoğan: Bu yaz Temmuz ayında ilk toplantılarımıza başladık. Uzun süredir Beşiktaş’ta oturan, birbirini çeşitli vesilelerle tanıyan bir grup insanız.  İstanbul’daki mevcut diğer kooperatif ya da gıda topluluklarından az çok haberdar olan, oralardan alışveriş yapmaya çalışan bir grup olarak bu ihtiyacımızı neden semtimizde, bir araya geldiğimizde oluşacak enerji ile çözmeyelim ki diye düşündük ve  toplantılara başladık. Toplantılarımızda neden bir kooperatife ihtiyacımız var?, ihtiyacımız olan şey bir kooperatif mi? , Bu ihtiyacımızı çözmek için nasıl bir birliktelik olmalı?, Hangi modelle ilerlemeliyiz?, Nasıl bir araya gelmeliyiz?, Başka insanlara nasıl ulaşabiliriz? gibi başlangıç sorularıyla başladık. Bunları uzun uzun konuştuk, tartıştık. Bu arada gıda meselesine ilişkin biraz okumalar yapmaya çalıştık. Tüketici olarak çok yabancılaştığımız bir süreç var. Bunun içine girdikçe aslında bilmediğimiz çok şey olduğunu fark ettik. Sağlıklı gıda nedir? Ekolojik tarım nedir? Bir gıdanın besleyici olması için nasıl üretilmesi gerekir?  ya da üretim süreçleri nasıl dönüşümlerden geçiyor? gibi konularda tartışarak, okuyarak toplantılarımızı sürdürdük.

* Bu kooperatife katılmak isteyen yurttaşlar neler bulabilecek?

Kübra Baş: Biz de aslında bu soruyla başladık. Birbirimizi tanıyan insanlardık ama neden burada buluştuk? Gıda ve kooperatif meselesi hepimiz için farklı şeyler ifade ediyordu. 15 kişiyle başladık, eksilmeden devam ediyoruz. Temel bir meselemiz vardı. Biri tüketiciler olarak kendi ihtiyaçlarımızı örgütleyebilmek. İkincisi de sağlıklı, besleyici, sömürüsüz, adil gıda ihtiyacımızı karşılayabilmek. Önümüzde BÜKOOP ve Kadıköy Kooperatifi vardı. Oradaki arkadaşlarımız yardımcı oldular. Kendi deneyimlerini aktardılar. Çok yerleşik topluluklar olmasına rağmen biz de Beşiktaş olarak kendi deneyimimizi kendimiz oluşturmamız gerektiğine inandık. Birçok şeyden istifade etmemize rağmen kendi deneyimimizi kendimiz oluşturmaya çalıştık. 3-4 aydır her hafta toplantı yapıyoruz ve kooperatif modeliyle örgütlenme noktasında hemfikiriz. 11 Aralık’ta 19.30’da Beşiktaş’taki Puffin Hostel’de ilk kez herkesin katılımına açık düzenleyeceğimiz bir toplantımız olacak. Yeni insanlarla yola devam etmek istiyoruz.

*Gıda kooperatiflerine katılışınız ne zaman oldu?

Özge Erdoğan:  Kadıköy Kooperatifi’nde çalışan arkadaşlarım var. Bir de BÜKOOP’tan (Boğaziçi Mensupları Tüketim Kooperatifi) haberdardım. Buralardan alışveriş yapmaya çalışıyordum. Bu iş üzerine düşünmek ve tartışmak benim için 4-5 ay önce Beşiktaş’ta kooperatif kurma girişimimizle başladı diyebilirim.

*Kooperatif sadece gıda ile mi sınırlı kalacak?

Kübra Baş: Tüketici kısmı da ilk günden bu yana tartıştığımız konulardan biri olmuştu. Kadın emeğiyle üretilen ürünlere de yer verilebilir. Böylece bu dayanışmaya da vesile olur. Ama gıdadan başlıyor. Bu noktada örgütlenebilirsek birçok noktada da daha kolay bir araya geliriz.

Özge Erdoğan:  Aslında bu süreçle ilgili bir de sipariş paketi organizasyonu yaptık. Amacımız üreticiye doğrudan ulaşıp aracısız bir şekilde ekolojik doğal yöntemlerle üretilmiş yiyecekleri Beşiktaş’taki tüketicilere ulaştırmak. Bundan sonraki süreçte aramızda sipariş paketleri hazırlamak ve küçük üreticinin ürettiği sağlıklı ürünü daha aracısız bir şekilde daha ulaşılabilir fiyatlara Beşiktaş’ta tüketicilerle buluşturmak hedefimiz var.. Bu inisiyatifin Beşiktaş’a yaptığı bu çağrı aynı zamanda bu organizasyonda görev almaları, emeklerini bu sürecin işleyebilmesi için katmaları için bir davet. Halka açık yapacağımız toplantıdaki konularımızdan biri bu olacak.

 

*Kooperatife destek vermek isteyen ya da tanışmak isteyen insanlar nasıl ulaşabilir? 

Facebook, Instagram ve Twitter üzerinden besiktaskoop yazarak ya da [email protected] adresine mail göndererek ulaşabilirler.

 

Haber: Merve Damcı, Alper Tolga Akkuş – Yeşil Gazete 

You may also like

Comments

Comments are closed.