Şili’li aktivist Agustin Sepulveda Sariego İstanbul’a iner inmez ayağının tozuyla Roma Bostanı‘nı ziyaret etti. Aynı zamanda akademisyen olan Agustine, #barisicinakademisyenler ‘e de destek verdi.
Ekoloji, Yerel Topluluklar ve Permakültür eğitimleri verecek
Sariego, Türkiye’de olduğu süre boyunca İstanbul, Çanakkale, Muğla ve Ankara’da ekoloji, yerel topluluklar ve permakültür hakkında eğitimler verecek.
Türkiye’de olduğu süre boyunca katılacağı etkinliklerle ilgili detaylı bilgi için: Agustin-Sepulveda-Sariego-Türkiyede.
Agustin R. Sepulveda Sariego kimdir?
60’lı yıllardan beri Şili’deki ekoloji hareketinin içinde olan bir biyolog, aktivist, akademisyen ve müzisyen olan Sariego 90’lı yıllarla birlikte sosyal ekoloji hareketi içinde rol oynamaya başlamış, Murray Bookchin, Joan Martinez Alier gibi tanınmış düşünürlerle çalışmıştır.
Norveç’teki ‘Change the World’ grubunun üyesi olarak, Avrupa ve Latin Amerika’da permakültür ve ekolojik hıfzıssıhha (ECOSAN) üzerine seminer ve çalıştaylar düzenlemiştir.
1995 ile 2000 yılları arasında, Sosyal Teknolojiler alanında çalışan Şili’li STK CETAL Valparaiso’nun başkanlığını yapmıştır. Bu dönem boyunca 60’ın üzerinde ‘eko’ mahalle ile sonuçlanan sosyal örgütlenme çalışmaları yürütmüştür.
Şili’li mimar Carla Rocha S. ile birlikte yürüttüğü ‘Mekan ve Öğrenim’ başlıklı akademik araştırma ile, fizyolojik öğrenme süreçlerindeki nörolojik navigasyon üzerine çalışmıştır.
Şu günlerde odaklandığı pedagoji araştırmalarının yanı sıra, çeşitli üniversitelerde Bilim Felsefesi, Ekoloji, Sosyal Ekoloji, Sistem Teorisi, Ekolojik Ekonomi, Ekolojik Tasarım (permakültür), Nörolojik Öğrenme Süreçleri, Didaktik gibi konularda dersler vermektedir.
Norveç’li matematikçi ve filozof Johan Galtung ile birlikte ‘barış’ üzerine çalışmaktadır.
Akademik ve sosyal çalışmalara başladığı 1980lerden beri birçok topluluk ve yerel oluşum ile ulusal ölçekte işbirliği, düşük maliyetli çevre projelerinde eğitmenlik ve yol göstericilik yapmıştır.
Permakültür ve benzeri yaklaşımlarda sosyal, ekonomik ve siyasi boyutların göz ardı edilemeyeceğini düşünen, değişimin ancak an alt seviyede, önce insanın kendi içinde başlamasıyla yerel toplulukların güç kazanabileceğini deneyimlemiş önemli bir akademisyen ve emekçidir.
Haber: Sevil Baştürk
(Yeşil Gazete)