ManşetTarım-Gıda

Roma Bostanı bu Cumartesi kışa hazırlanıyor, siz de davetlisiniz!

0
Roma Bostanı, İstanbul Cihangir'de

İstanbul Cihangir’de ki Roma Bostanı’nda bu Cumartesi kışa hazırlık buluşması var. Saat 12:00’de biraraya gelecek olan Roma Bostanı İnsanları, (onlar, kendilerini bu şekilde tanımlıyor) Bostan’da buluşup, kışlık fideleri bostanın sebze yataklarına dikmek için bir araya gelecekler.

Fidan dikimine katılmak isteyenler için sözü burada Roma Bostanı İnsanları’na bırakalım. Cumartesi buluşması davetini onların dilinden aktaralım size;

“ROMA BOSTANI İNSANLARI
BU HAFTA SONU YENİDEN BİR ARAYA GELİYOR,
BOSTANI KIŞA HAZIRLIYOR…

‘Kış geliyor. Eve kapanmak yok.
Sahip olduğumuz en iyi şeye, doğaya dönüyoruz!’

Roma Bostanı, İstanbul Cihangir'de

Roma Bostanı, İstanbul Cihangir’de

‘Az laf çok iş’ diye başlamıştı her şey. Geçtiğimiz yaz, permakültür ilke ve prensipleriyle tasarlanan Cihangir Roma Bostanı’nında önce sebze yatakları, kompost kutuları yapmışlar, daha sonra bostanın çevresini ağaçlandırmışlar, teraslara çalılar ve baharatlar dikmişlerdi.

Bereketli oldu dikilenler. Bir kaç ay içinde domates, biber ve patlıcanlar yediler. Yolu bostandan geçen herkesle paylaşıldı ürünler. Lavanta, biberiye, fesleğen ve kekik topladılar.

Yaz boyunca atıklardan kompost, atık kumaşlardan halat yapmayı öğrendiler, halatları bostanı renklendirmek için kullandılar.

Mahallenin çocuklarıyla tohum topları yapıp tohumları toprakla buluşturdular.

Çöp topladılar.

Gitgide çoğaldılar, bostan yeni arkadaşlarla buluşma yeri oldu.

Sonbaharın gelişiyle yaz sebzelerini hasat ettiler, kompostlarına eklediler. Şimdi kış fidelerini toprakla buluşturma zamanı.

‘Evlere saklanmayalım, sokağa çıkalım’ diyorlar. 7 Kasım Cumartesi günü saat 12.00’de Bostan’da buluşup, kışlık fideleri bostanın sebze yataklarına dikmek için bir araya gelecekler.

Yeni bir hikaye: Gıda ormanımız olsun mu?

35

Roma Bostanı’nı sürdürülebilir, dört mevsim ürün alınabilen “Gıda Ormanına” ya da “Gıda Bahçesine” dönüştürmek istiyorlar. Yani, bir bahçede farklı boylardaki ceviz, akasya, erguvan gibi ağaçların aralarında çalıların, onların yanlarında çeşitli otların olduğu, toprağın yer örtücülerle kaplandığı, ağaç dal ve köklerinin sarmaşıklar ile sarıldığı bir yer. Tüm bu farklı katmanlardaki türler birbirleriyle uyum içinde yaşayabilen türler. Doğal bir orman ekosistemini örnek alarak oluşturulmuş bu sistemde kullanılan ağaçlar yenilebilen, toprağa yarar sağlayan, yararlı böcekleri çeken, hayvanlar için önemli türlerden seçiliyor. Gıda ormanı belli bir zaman sonra kendi kendine yeten bir sisteme dönüşse de ilk yıllarda bizim bakımımıza ihtiyaç duyuyor.

‘Mevsim olarak ağaçlarımızı dikmek için uygun zamandayız.’ diyorlar. ‘Önümüzdeki haftalarda da gıda ormanımız için fidanlarımızı dikmeye başlayacağız. Hem belki uyum içinde, birbirimizi besleyerek yaşayabileceğimizi de hatırlamış oluruz. Ormanımız olsun, birlikte orman olalım.’”

Biz, Yeşil Gazete olarak Roma Bostanı İnsanları’na çağrılarında tercüman olduk. Artık gerisi size kalmış!

Roma Bostanı İnsanları’na ulaşmak isterseniz: FacebookTwitterWeb sitesi

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.