ManşetSpor

Roma, 2024 Olimpiyat adaylığından ‘Şehri borç ve çimentoya’ boğmamak için çekildi

0
Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi

İtalya’nın başkenti Roma, Belediye Başkanı Virginia Raggi’nin, Olimpiyatların Roma’yı “borç ve çimentoya” boğacağını belirtmesi ve “Olimpiyatlara evet demek sorumsuzluk olur” şeklindeki beyanı sonrasında  2024 Olimpiyat Oyunları adaylığından çekildi.

Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi

Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi, 21 Eylül’de belediyede yaptıkları toplantı sonrası olimpiyatları reddettiklerine dair kararı basın ile paylaşıyor

Kararı dün (11 Ekim 2016) Roma’da bir basın toplantısı düzenleyerek açıklayan İtalya Olimpiyat Komitesi Başkanı Giovanni Malago, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne (IOC) yazdığı mektupta Roma Belediyesi’ni eleştirerek, “ideolojik ve demogojik” sebeplerle takınılan tavrın kente zarar verdiğini belirtti ve adaylık başvurusunu durdurduklarını söyledi.

‘Olimpiyatlara evet demek sorumsuzluk olur’

İtalya Olimpiyat Komitesi Başkanı Giovanni Malago, Roma Belediye Başkanının kararından hiç memnun değil

İtalya Olimpiyat Komitesi Başkanı Giovanni Malago, Roma Belediye Başkanının kararından hiç memnun değil

Haziran ayında yapılan yerel ve bölgesel seçimlerde sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi’nden Roma Belediye Başkanı seçilen ve başkentin ilk kadın belediye başkanı olan Virginia Raggi geçen ay yaptığı açıklamada Olimpiyat adaylığına destek vermediğini söylemişti.

Virginia Raggi yaptığı açıklamada, Olimpiyatların Roma’yı “borç ve çimentoya” boğacağını belirterek, “Olimpiyatlara evet demek sorumsuzluk olur” şeklinde konuşmuştu.

Seçim kampanyası sırasında da Olimpiyat adaylığından çekilme vaadinde bulunan Virginia Raggi’nin bu sözünü tutması seçmenini memnun etmiş; İtalya Olimpiyat Komitesi’nin, hükümetin ve iş çevrelerinin ise tepkisini çekmişti.

İtalya Ulusal Olimpiyat Komitesi Başkanı Giovanni Malago, Belediye Başkanı’nı halkı yanlış bilgilendirmekle suçlamıştı.

Belediye Meclisi ise Raggi’nin açıklamasından yaklaşık bir hafta sonra kentin Olimpiyat adaylığından çekilmesine yönelik bir önergeyi kabul etmişti.

Adaylık konusunda son karar İtalya Olimpiyat Komitesi’ne ait olsa da, kent yönetiminin desteğini çekmesi yarışta Roma’nın elini zayıflatmıştı.

Hamburg da çekildi

2024 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmak için yarışacakları açıklanan 5 aday kent arasında Roma’yla birlikte, Los Angeles, Hamburg, Budapeşte ve Paris de yer alıyordu.

Almanya’nın Hamburg kenti de geçen yıl yapılan halk oylamasında “Hayır” oyu çıkması üzerine yarıştan çekilmişti.

Roma’nın da çekilme kararıyla, 2024 Olimpiyatları için Los Angeles, Budapeşte ve Paris arasında seçim yapılacak.

Seçilecek ev sahibi kent, IOC’nin Eylül 2017’de de Peru’nun başkenti Lima’da yapacağı toplantıda açıklanacak.

 

(BBC Türkçe, Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.