İklim KriziManşetYeşil Gündem

Roger Hallam Holokost yorumu sebebiyle özür diledi

0

Yokoluş İsyanı’nın (Extinction Rebellion) kurucularından Roger Hallam’ın Nazi soykırımı hakkında yaptığı açıklamanın yarattığı tepki sonrası Hallam, Facebook hesabında bir özür metni yayınladı.

Röportaj büyük tepki topladı

Hallam Die Zeit gazetesine verdiği bir mülakatta Nazilerin uyguladığı soykırım hakkında “bu da insanlık tarihindeki bir başka pislik” ifadelerini kullanmıştı. Roger’ın sözleri Holokost’u hafife alması ve başka acılarla kıyaslaması sebebiyle başta Almanya hükümeti olmak üzere pek çok kişi ve kurum tarafından kınanmıştı.

Hatta, Roger Hallam’ın kurucularından birisi olduğu Birleşik Krallık’ta ortaya çıkan ve ekolojik çöküşe karşı hükümetleri hareket etmeye çağıran küresel bir hareket olan Yokoluş İsyanı’ndan tasfiye edilmesi pek çok kişi tarafından talep edilmişti.

Hallam:  Holokost’u küçümsemedim

Gelen tepkilerin ardından Roger Hallam Facebook hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda mülakatta kullandığı sözlerden dolayı özür diledi. “Kullandığım kelimeler için çok üzgünüm. Ve neden oldukları zarar ve suçtan dolayı özür dilemek istiyorum” şeklinde söze başlayan Hallam metinde şu ifadeleri kullandı:

Niyetim, Holokostu küçümsemenin tam karşıtıydı. Alman basını ile konuşurken, Holokost’un açıklanamayan dehşetinden dolayı bunu, bugün dünyadaki iklim değişikliği ve ekolojik çöküşle birlikte gerçekleşen hayal edilemez trajediyi anlamanın yolu olarak dayanak gösterdim.

‘Göz önündeki soykırıma sessiz kalıyoruz’

Holokost, tüm Avrupa’nın “bir daha asla” demesini sağladı, ancak şu anda gözlerimizin önünde atmosferimize daha fazla miktarda CO2 ve diğer kirleticileri pompalarken ve göçmen kontrolleri sıklaşırken, dünyadaki bütün bölgeleri, özellikle de okyanusları ölüm alanlarına çevirirken bu olayı ciddi bir şekilde kavrayamıyoruz.

Röportajda, iklim krizi ve Küresel Güney’deki ve  artan sıcaklık dalgaları ve taşkınlarla Kuzey’deki sayısız yaşamın gözler önündeki soykırımına yönelik duygusal yaklaşım eksikliğini vurgulamak için “Auschwitz kamplarının yarattığı korkunç duygusallık” hakkında konuştum. Ancak bunlar Die Zeit’s’te yer alan kısa makalede yer almadı.

Dünyanın pek çok cephesinde acil ve radikal bir değişim olmadıkça, insanların iklimdeki bozulma ve ekolojik çöküşün onları getireceği dehşetin inkarını reddetmesi gerekiyor. En kötü etkiler hala önlenebilir, ancak yavaş hareket eden hükümetler ve iklim değişikliğini sansasyonizm lehine küçümseyen, hatta iklim kuşkuculuğunu teşvik eden küresel bir medya ihtiyacımız olan değişimin olmasını engelliyor.

‘Kültürel duyarsızlığımı şimdi görüyorum’

Röportajda, Holokost’un korkunç soykırımlara kıyasla nerede olduğuna dair gereksiz bir tartışmaya yol açtığımın farkındayım. Şimdi kültürel duyarsızlığımı görüyorum. Böyle bir tartışmanın özellikle de olanların hatıralarından etkilenen ve sevdikleri insanları kaybedenler için müstehcen ve saldırgan olduğunu anlıyorum.

Kullandığım terbiyesiz sözler için özür dilerim. Şu anda yaşanmakta olan soykırıma dikkat çektiğim için özür dilemem gerektiğini düşünmüyorum. Yakın geleceğimizdeki trajedileri önlemek için geçmişten, Holokost ve diğer soykırımlar gibi trajedilerden ders almalıyız. Zayıf ifadelerime rağmen, dünyadaki pek çok kişinin görmezden geldiği, önlenebilir soykırım konusunda hala güçlü bir şekilde harekete geçmeyi talep ediyorum.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.