DünyaManşetYeşil Gündem

Roger Hallam’ın Holokost yorumu tepki topladı

0

Birleşik Krallık’ta ortaya çıkan ve ekolojik çöküşe karşı hükümetleri hareket etmeye çağıran küresel bir hareket olan Yokoluş İsyanı’nın (Extinction Rebellion) kurucularından Roger Hallam’ın Nazi soykırımı hakkında yaptığı açıklama tepki topladı.

Guardian’da yer alan habere göre, Roger Hallam verdiği bir mülakatta Nazilerin uyguladığı soykırım hakkında “bu da insanlık tarihindeki bir başka pislik” ifadelerini kullandı. Haftalık Die Zeit gazetesine verdiği mülakatta birkaç kez Holokost’a atıfta bulunan Hallam, “Meselenin aslı, tarih boyunca düzenli olarak milyonlarca insan kısır şartlarda öldürüldü” dedi.

Hallam, röportaj sırasında son 500 yılda, Belçika’nın Kongo’daki katliamları da dahil olmak üzere, toplu katliamları listeledi ve Holokost’un “neredeyse normal bir olay… insanlık tarihindeki başka bir pislik” olduğunu söyledi.

Almanya Dış İşleri Bakanı’ndan tepki

Almanya Dış İşleri Bakanı Heiko Maas, Hallam’ın sözlerini eleştirerek 1939 ve 1945 yılları devlet tarafından sistemik bir şekilde Avrupa’daki Yahudi nüfusunun üçte ikisinin devlet tarafından sistemik bir şekilde öldürülmesinin “sadece başka bir pislik” olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi.

Maas, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Holokost, milyonlarca ölü ve korkunç işkence yönteminden daha fazlasıdır. Yahudi kadın ve erkeklerini öldürmek ve imha etmeyi istemek benzersiz bir şekilde insanlık dışı. Bundan her zaman haberdar olmalıyız ki “bir daha asla” olmamasından emin olalım!” dedi.

Alman yayınevi Ullstein ise Çarşamba günü Hallam tarafından yazılan Common Sense for the 21st Century (21. Yüzyıl için Sağduyu) kitabı piyasadan çekeceklerini açıkladı. Kitabın 26 Kasım’dan itibaren Almanya’da satışa sunulması planlanıyordu.

XR Almanya: Roger artık Almanya’da hoş karşılanmıyor

Yokoluş İsyanı Almanya ise Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Kendimizi açıkça Roger Hallam’ın Holokost hakkındaki aşağılayıcı ve göreceli ifadelerinden uzak tutuyoruz. Hallam, bu konuşmasıyla antisemitizmi hoş görmeyen Yokoluş İsyanı prensiplerine aykırı davranıyor ve kendisi artık XR Almanya’da hoş karşılanmıyor.”

Roger Hallam: Şu anda da soykırım yaşıyoruz

Eleştiriler sonrasında açıklama yapan Hallam, yorumlarının bağlam dışında okunduğunu iddia etti. Açıklamasında “Nazi Soykırımı’nın neden olduğu akıl almaz ıstırabını tam olarak kabul ediyorum” diyen Roger sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ama yine oluyor, çok daha büyük ölçekte ve açıkça görülebiliyor. Küresel kuzey, atmosfere ölümcül karbon emisyonları pompalıyor ve aynı zamanda göçmenlik için daha büyük engeller doğurarak dünyanın bütün bölgelerini ölüm bölgelerine çeviriyor. Bu acımasız gerçeklik. Hükümetlerimizin istekli ve bilimi tam olarak bilmeleri konusunda, gençlerimizin ve dünyadakilerin soykırımına katılmalarına izin veriyoruz.”

XR UK: Onarıcı sonuçları destekliyoruz

Roger Hallam’ın hareketten uzaklaştırılmasına dair gelen taleplere yönelik Yokoluş İsyanı Birleşik Krallık bir açıklama yaptı. Açıklamada “Bazı durumlarda dışlama gerekli olsa da, onarıcı sonuçların tercih edilebildiği düşüncesindeyiz. XR Almanya, Yahudi toplulukları ve soykırımdan etkilenen herkesle dayanışma içinde duruyoruz” ifadeleri kullanıldı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.