Sivil Toplum

Roboski katliamı için adalet istiyorum!

0

Sosyal medya yolu ile aktivizm sitesi Change.org’da  Zeynep Tanbay tarafından “Roboski katliamı için adalet istiyorum!” imza kampanyası başlatıldı.

Tanbay’ın Cumhurbaşkanı’na yönelik başlattığı kampanyada geçtiğimiz yıl iha (insansız hava aracı) tarafından atılan bombalarla hayatlarını kaybeden 34 Roboskili gencin ölümünden dolayı devletin resmi olarak özür dilemesi takep ediliyor

Change.org üzerinden imza atılarak katılımın mümkün olduğu kampanyanın çağrı metni şu şekilde

DEVLETİN RESMİ OLARAK ÖZÜR DİLEMESİNİ TALEP EDİYORUM.

Bundan tam 1 yıl önce, 28 Aralık 2011’de, Roboskî’de korkunç bir katliam yaşandı. TSK savaş uçakları ‘sınır ötesi operasyon’la, çoğunluğu çocuk olan 34 sivil yurttaşını bombalayarak katletti.

Şırnak ili, Uludere/Qileban ilçesi Roboskî bölgesi diye biliniyor. Sınırın hemen yanında 150-170 haneli Roboskî (Ortasu) ile 540 haneli Beju (Gülyazı) köyleri koruculuk ve kaçakçılık dışında hiçbir geçim kaynakları olmayan iki köy.

“Dedemizden beri kaçağa gideriz. Zaten köyün yarısı burası, yarısı Irak’ta,  akrabalar da öyle, kız verdik. Orada sınır yok, taş var”, diyor köylüler.

34 yitik can arkalarında iki koca köyün onlarca ailesini acı içinde bırakırken, TC Başbakanı, İçişleri Bakanı ve Genelkurmay Başkanı olayın üstünü örtmeye çabalayarak 34 insana ve ailelerine hakaret etti.

Ölümlerin acısına devletin ahlaksız tutumu ve üstünden tam bir yıl geçmesine rağmen suçluların, bombalama kararını verenlerin ortaya çıkmaması, çıkartılmaması ile, adaletin yerini bulmaması da eklenince çok iyi bildiğimiz; “TC Devleti: katlet, inkâr et” politikası ile yüz yüze gelindi. Yine, yeniden!

15 Kasım 1937’de Sey Rıza’nın idam edilirken söylediği  “Ayvo, zulumo, cinayeto” cümlesinden, 28 Aralık 2011’e ne değişti?

Hâlâ ayıp, hâlâ zulüm, hâlâ cinayet!

Roboskî katliamı ve davası büyük bir kırılma noktası, bir mihenk taşı oldu. Bu ülke artık bir katliam, bir inkâr, bir adaletsizlik daha kaldıramayacak duruma geldi.

Biz Fırat’ın batısında yaşayanlar, Fırat’ın doğusunda olanları biliyor, duyuyor ve görüyoruz artık.

Ve sessiz kalmaya niyetimiz yok.

Roboskî köylüleri yalnız değil demek için,

Ailelerin acısı bizim acımız olduğu için,

Roboskî katliamını unutmadığımızı hatırlatmak için,

Roboskî davasını başlatacağız ve sonuçlandıracağız demek için,

Cumhurbaşkanı ve TBMM’ye,

katliamdan tüm sorumlu ve suçluların ortaya çıkması ve yargılanmaları için, soruşturma ve yargı sürecini derhal ve acilen başlatacak adımları atmalarını;

Hükümete,

resmî olarak Roboskî katliamından özür dilemesini TALEP EDİYORUM.”

(Yeşil Gazete)

 

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.