Rize’de yapılması planlanan taş ocaklarına mahkeme “dur” dedi

Rize’de taş ocaklarına karşı yürütülen mücadele sonuç verdi.

Rize’nin Pazar ilçesine bağlı Hisarlı, Subaşı, Sivrikale köylerinde yapılması planlanan taş ocakları için verilen ÇED gerekli değildir kararı Rize İdari Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Birgün’e konuyu değerlendiren Avukat Yakup Okumuşoğlu, mahkemenin bilirkişi heyetinin raporu doğrultusunda hareket ettiğinin altını çizerek, “Şirket 99 hektar alanda madencilik yapmak için ruhsat almış. Bununla birlikte taş ocakları sahalarını bölerek her birini 25 hektarın altına düşürmüş. Bunun nedeni yönetmeliğin 25 hektarın altında kalan projeler için ÇED istememesi. Biz buna dava açtık. Mahkemede talebimiz doğrultusunda ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti” diye konuştu.

Üç köyü ilgilendiren projenin iptal edilmesine rağmen bölge için tehlikenin devam ettiğini söyleyen Avukat Yakup Okumuşoğlu, havaalanı projeleri ile birlikte bölgede onlarca sondaj faaliyetinin başladığına işaret etti. Okumuşoğlu “Her yeni taş ocağı yeni bir ekolojik yıkım olduğunu unutmamalıyız. Bölge insanı kamulaştırılan bu alanlarda tarım yapıyor. Yani sürekli bir gelir elde ediyor” diye konuştu.

 

(Birgün)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR