EnerjiManşet

Rize’de köylüler inat etti, HES iptal oldu

0

Rize’de içme suyuna yapılmak istenen HES’e karşı mücadele eden Yurttaş Kazım ve köylüleri kazandı, proje iptal edildi. Belediye, 9 belediye ve 26 köye içme suyu sağlayan tesise yapılacak HES’i “içme suyuna takviye” adı altında yapmak istiyordu

7 rize hes...

Rize kent merkezi dahil 9 ilçe ve beldesi ile 26 köyün içme suyunun sağlandığı Andon İçme Suyu Tesisleri bünyesinde yapımı planlanan HES projesi iptal edildi. Bölgede HES’lere karşı mücadelenin simge ismi haline gelen Yurttaş Kazım (Kazım Delal) ve köylülerinin başvurusu üzerine iptal edilen proje, Rize Belediyesi tarafından herhangi bir izin alınmaksızın ihale edilmişti ve Valilik protokolü ile yapılmaya çalışılıyordu.

Rize Belediyesi, kent merkezi dahil 9 ilçe ve belde belediyesi ile 26 köyün, toplamda da 350 bine yakın bir nüfusun içme suyunun sağlandığı Andon İçme Suyu Tesisleri bünyesinde HES yapmak için ihale yaptı. İhaleyi, 20 yıllığına Smart HES şirketi aldı. Daha önce yine aynı bölgede Ambarlık Enerji tarafından yapımı planlanan Ambarlık HES projesini iptal ettiren Yurttaş Kazım ve köylüleri, böyle bir çalışma yapılamayacağını söyleyerek itiraz etti. Ancak, Cumhuriyet Savcılığı ile İdare Mahkemesine yaptıkları başvurular, bölgedeki çalışmalarla ilgili “resmi hiçbir başvuru, yazışma veya içme suyu tesisleri içerisinde HES yapılacağına dair herhangi resmi bir belge olmadığı, dolayısıyla resmiyette ve hukuken böyle bir çalışma olmadığı” gerekçesiyle reddedildi. Köylüler bu nedenle iki yıla yakın bir süre dava açamadı.

HES yapıldığını kanıtlamaya ve hukuki süreci işletmeye çalışan köylüler, proje çalışmasının yapıldığı alanda eylemler de yaptılar, jandarma tarafından gözaltına alındılar.

Bu protestoların birinde jandarmanın elindeki belgelerden, Rize Valiliği’nin izni ile İl Özel İdare ve Belediye arasında bir protokol imzalandığının bilgisini alan köylüler, Rize İdare Mahkemesi’nde yeni bir dava daha açtı. Mahkeme, söz konusu protokolün, görünürde içme suyuna takviye amaçlı olduğunu ancak yapılan yazışma ve edinilen bilgi ve belgeler doğrultusunda tesis içerisinde HES yapımının planlandığının görüldüğü gerekçesiyle 7 Mayıs’ta protokolün yürütmesinin durdurulmasına hükmetti.

(Sendika.org)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.