Doğa Mücadelesiİkizdere DirenişiManşet

Rize’de İyidere Lojistik Liman Projesi’nin inşaatına başlandı

0

Rize‘nin İyidere ilçesinde İyidere Lojistik Liman Projesi için inşaat çalışmalarının başladığı kaydedildi. Projenin 2023’te tamamlanması hedefleniyor.

Limana hammadde temini için İkizdere‘de açılmak istenen taş ocağına karşı ise bölge halkının mücadelesi aylardır devam ediyor.

Rehabilite iddiaları devam ediyor

DHA‘da yer alan habere göre, liman projesi için İkizdere’den temin edilen taşlar, dolgu için denize dökülüyor. Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (RTSO) Şaban Aziz Karamehmetoğlu ise projenin kendini rehabilite edebileceği iddiasını sürdürdü:

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında açılması planlanan İyidere Lojistik Merkez projemizin hizmete girmesiyle birlikte yılda 3 milyon ton kargo, 8 milyon ton dökme yük, 100 bin ton konteyner, 100 bin araç role kapasiteleri olarak bölge ticaretinin kuzey ve güney aksında, ticaretin can damarı olacak şekilde planlandı. Yılda toplam 13 milyon ton kapasiteli Rize-İyidere Lojistik Merkez projemiz, yurt içi hasılaya yılda 200 milyon dolar katkı yapacak. 450 milyon dolar da yan istihdam sağlayacak. Dolayısıyla rakamlardan da görüldüğü gibi kısa zamanda kendini rehabilite edebilecek bir proje. Proje, sadece ilimizin ve bölgemizin değil, ülkemizin projesi. Bölgeye çok ciddi anlamda değer katacak, istihdam sağlayacak. İlk etapta hizmete açıldığı zaman bin kişiyi direkt istihdam edecek, 8 bin kişiye de dolaylı olarak iş verecek şekilde planlamıştır.”

İkizderelilerin direnişi

İkizdere halkı ise 195 gündür bölgede açılmak istenen taş ocağına karşı mücadele ediyor. Taş ocağının yaşam alanlarına zarar vereceği gibi, geri dönüşü olmayan sonuçlara da yol açacağını söyleyen İkizderelilerin mücadelesine karşı yine de taş ocağı yapımına devam ediliyor.

Taş ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) “Gerekli değildir” kararına karşı açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, projenin Eskencidere Vadisi‘ne yapımının uygun olmadığı, ekosisteme, çay üretimine, yaban hayatına zarar vereceği kaydedilmişti. İkizdere direnişçilerinin avukatı Yakup Okumuşoğlu da bilirkişi raporunun gayet yerinde olduğunu belirtmiş ve bu rapor doğrultusunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verebileceğini düşündüklerini ifade etmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.