Doğa MücadelesiManşet

Rize belediyesi Andon deresini HES için özel şirkete ihale etti, köylüler isyanda

0

Rize’de Andon deresi, belediye tarafından özel bir şirkete HES yapılmak amacıyla ihaleye çıkarıldı. Köylüler, hukuksuz ihale sürecinin ardından vadiye gele iş makinelerini engellemeye çalışında jandarma müdahale etti, iki kişi gözaltına alındı.

andon 3

Rize Belediyesi’ne bağlı, tesise su sağlayan Andon Deresi üzerine HES yapılması için başlattığı çalışma köylülerin tepkisine neden oldu. Geçtiğimiz cuma çalışmak için köye gelen şirket yetkilerinin önüne barikat kuran köylülerin karşısına dün şirket jandarmalarla çıktı. Vadiye sokulmak istenen makinelerle gelen jandarmalar ve köylüler arasında arbede çıktı, iki köylü gözaltına alındı.

Konuyla ilgili konuştuğumuz ‘Derelerin Kardeşliği Platformu’ndan Ömer Şan, 12 HES projesinin yapılmaya çalışıldığı vadideki mücadele sürecini anlattı.

“Hukuki dayanak olmadan köylülerin arazisine el konuluyor”ömer şan-2

Şan’ın aktardığına gore, dokuz ilçe ve 26 köye su sağlayan “Andon İçme Suyu Tesisleri”nin bağlı bulunduğu Rize Belediyesi, “Rize Su Yap İş” isimli bir yan şirket kurarak bu şirket üzerinden, Galatasaray’ın eski başkanı Mehmet Cansun’a ait “Smart Hidroelektrik şirketi”ne HES ihalesi verdi. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) HES yapımına onay vermemesi üzerine bu defa Rize Belediyesi ile İl Özel İdaresi arasında bir protokol imzalandı, içme suyu takviyesi adı altında HES çalışmasına devam etmeye çalışıldı.

Şan, HES projesiyle ilgili herhangi bir hukuki dayanak olmadığını, ÇED raporu dahil yasal hükümlülüklerin yerine getirilmediğini belirtiyor. Ayrıca, bu süreçte, kamulaştırma kararı dahi çıkmamışken köylülerin arazilerine el konulmaya çalışıldığını aktarıyor.

andon-2Gözaltına alınan köylü belediyedeki işinden de kovuldu

Pazartesi günü köylüler ve şirketin makinelerini koruma amacıyla bölgeye gönderilemiş jandarma arasında çıkan arbedede gözaltına alınan iki kişi, Nazım Delal ve Yusuf esir dün akşam serbest bırakıldı. Fakat belediyeye ait su işletme tesisinde çalışan Yusuf Esir, bu mücadele sürecinde görevinden alınıp başka bir tesiste görevlendirilmiş, en sonunda da işten atılmış.

Köylüler HES projesinin devam ettiği üç aydır mücadeleye devam ediyor. Hem belediyeye, hem de belediyeyle işbirliğinde olan valiliğe karşı suç duyurusunda bulunmuş köylüler, şimdi Rize idare mahkemesinden yürütmeyi durdurma kararının çıkmasını bekliyor. Bu sırada köyde nöbete, iş makineleri de çalışmaya devam ediyor.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.